Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Proff fotograf vs. amatørfotograf – hva er forskjellen?

Vi kom over et blogginnlegg fotograf Marianne Wahlberg hadde lagt ut på sin hjemmeside. Vi synes teksten var tankevekkende og viktig for kommende brudepar, så vi fikk lov til å dele Mariannes tekst og bilder med våre lesere. En modig, ærlig og opplysende tekst om hvordan hun ser tilbake på sine bilder når hun var amatørfotograf, sammenlignet med senere og profesjonelle bilder:
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

Markedssjef
Без-названия-54
 

Har du prøvd vår digitale bryllupsplanlegger? Les mer om den her.

Jeg ønsker at alle skal få fine bilder fra sin bryllupsdag, men hvor mye skal man koste på seg på bryllupsdagen? Man blir ikke rik av å være bryllupsfotograf, men vi som er det, har en jobb og et yrke vi elsker. Så derfor er vi borte fra venner og familie i helger, for å kunne forevige lykkelige brudepar.

Jeg vil gjerne vise eksempel på hva man kan få av en fotograf som tar 10 000 kr for et heldagsbryllup kontra en fotograf som tar rundt 30 000 kr for samme leveranse (man bør regne med å investere 25 000 – 35 000 kr for en heldagsfotograf). Denne fotografen er den samme, da jeg nå skal bruke meg selv som eksempel på hobbyfotograf og profesjonell fotograf. For det var slik jeg startet opp. Jeg hadde et “fint” speilreflekskamera og jeg likte å ta bilder. Hva var ikke bedre enn å tjene noen kroner på hobbyen min?

Når jeg ser tilbake på bildene i dag tenker jeg at jeg aldri burde ha tatt bryllupsbildene. Det er en stor dag for brudeparet, det er bildene de sitter igjen med resten av livet. Jeg har gjort så mange ting som jeg aldri ville funnet på å gjøre med dagens brudepar. Få dem til å løpe rundt et tre, flakse med armene, dårlige og merkelige utsnitt, rare farger på bildene osv. Se resultatene lengre ned i dette innlegget.

Jeg prøver ikke med dette å henge ut nye fotografer eller å si at alle må bruke mange tusen kroner på en bryllupsfotograf. Jeg vil bare vise at kvalitet og pris henger sammen. Alle må begynne et sted, og hadde jeg ikke fått tatt mine første bryllup, hadde jeg kanskje ikke hatt jobben jeg liker så godt i dag. Det er ikke slik at jeg synes at alle bildene fra mitt første bryllup er helt grusomme, eller at alle bildene man får fra en 30 000 kroners-fotograf nødvendigvis er helt perfekte.

Jeg har gjennom årenes løp fått mye erfaring. Jeg har brukt tid og penger på kursing, programvare og fått nytt og bedre utstyr, og alt dette gjør jeg for å kunne gi enda bedre bilder til mine kunder.

Så har du et drømmebryllup og ser for deg drømmebildene, tenk litt på hvilken fotograf du velger. Se godt gjennom galleriet på fotografens nettside og be gjerne om å få se et heldagsbryllup om de har det.

Jeg vil gjerne vise noen bilder fra mitt første bryllup som er bildene til venstre eller øverst i bildeserien. De andre bildene er hentet fra 3 forskjellige bryllup for å finne tilsvarende settinger som det første bryllupet. Jeg har snakket med bruden fra første bryllup, og det er greit at jeg deler bildene. Hun sier at hun ser en stor forskjell på bildene jeg tok den gangen kontra nå, men hun er likevel glad hun hadde bilder fra sin store dag. De hadde et lite budsjettbryllup, så for dem hadde det aldri vært aktuelt å bruke en stor sum på bryllupsfotograf. Men hun hadde kanskje vurdert å betale for bare bryllups- og portrettbildene til en profesjonell fotograf kontra å ha med en heldagsfotograf som bare var “nesten god”.

Klargjøring med bruden på morgenen.

Klargjøring med bruden på morgenen.

Bruden tar en siste finish på seg selv.

Bildene viser to flotte bruder, men bildet til venstre er et av de få “blinkskuddene” jeg hadde denne dagen. Fikk jeg bra bilder var det mer flaks, nå får nesten alle brudepar tilsvarende bilder, for det er slike jeg tar.


Bruden følges opp av sin far.

Vielsen.


En god klem etter vielsen.


Det er klart for bryllupsbilder. Igjen, det er ikke nødvendigvis noe galt med bildene til venstre, men det mangler noe når det kommer til det fototekniske og poseringen til brudeparet.

Ikke kontinuerlig bruk av farger på bildet til venstre. Det er gøy å leke seg litt og å dra i “spakene” i Photoshop. Til en viss grad …


Det er mange måter å vise liv og glede i bilder på. Lurer på om de skal på flytur på det øverste bildet … 🙂

Detaljer fra dagen er viktig, som de flotte brudebukettene.


På bildet til venstre hadde jeg “lært” at blitz skulle opp i taket for å spre lyset, men det har ikke hatt noen funksjon her, det hjelper ikke når det er 5 meter opp til taket. Jeg har i stedet truffet toppen av hodene til brudeparet, pluss at jeg har brukt en vidvinkel som gjør at hodet blir dratt. Jeg manglet riktig utstyr for en slik setting.

Kyss på stolen etter klirring i glass fra gjestene.

Brudens far gjør seg klar til å holde sin tale. Med erfaring får man hentet ut de riktige øyeblikkene under talene.

Stemningsbilde under middagen.


Så stor forskjell kan det faktisk være på bilder, selv med et godt kamera. Vil dere se mer av Marianne Wahlberg? Dere finner hennes hjemmeside her. Takk for at du ville dele din erfaring med oss, Marianne!

følg oss

Mer inspirasjon?

En person sitter og skriver i en gjestebok

Ideer til gjesteboken

Et av de kjæreste minnene etter bryllupet er gjesteboken. Den skal gi gjestene muligheten til å komme med noen gode råd på veien, eller legge igjen en hyggelig lykkeønskning. Gjestebøker finnes hos de fleste bokhandlere. Du kan også lage en selv med utstyr fra eksempelvis Søstrene Grene eller Panduro, eller du kan bestille på nett. Vi har forslag til flere kreative varianter av gjestebøker.

Kvinne blar i et album

Ta vare på bryllupsbildene

Lurer du på hva du skal gjøre med alle bildene fra bryllupet? Noen bilder fortjener litt ekstra oppmerksomhet – hva med å samle alle minnene i en fotobok, i en kalender eller på et lerret? 

Nærbilde av kvinnehånd med forlovelsesring og teksten "Snapchat + Bryllupshjelperen = Sant"

Vil du ha ditt eget Snapchat-filter til bryllupet?

Bryllup er en stor anledning. Og som de store anledninger flest tas det enormt med bilder på denne dagen! Både fra fotograf og gjester. Snapchat brukes også flitting, og nå har de bidratt med noe som kan være en morsom liten bildeaktivitet for gjestene: muligheten til å lage geofiltere til personlig bruk. Et geofilter er rett og slett et filter som kan brukes av personer innenfor en gitt radius. På denne måten kan alle bryllupsgjestene få opp DERES filter når de Snapper fra bryllupet. Bryllupshjelperen viser deg hvordan du lager Snapchat-filter til deres bryllup, trinn for trinn!

Et nærbilde av brudepar som står hode mot hode og et fullsnitt bilde av et brudepar i en trapp
ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.