Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Hvilke gifteringer skal du velge?

Å velge gifteringer virker kanskje enkelt, men det er flere ting å ta hensyn til før du bestemmer deg. Vi har snakket med smykkestudioet Wabi Sabi for å bli litt klokere i det enorme utvalget som finnes i dagens marked. La oss ta en titt på hva de hadde å si!
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

CEO & Eier
Foto: Lucja Lipinska

Gifteringer er ikke bare et symbol på kjærlighet og forpliktelse, de er også smykker som du og partneren din vil bære hver dag resten av livet. Derfor er det viktig å velge ringer som ikke bare har et design dere begge liker, men som også er praktiske og passer til deres livsstil – og budsjett.

Nord-norsk smykkedesign

I nydelige Tromsø finner du en liten gjeng av lidenskapelige smykkekunstnere som kaller seg selv for Wabi Sabi. I dette studioet er det ikke bare snakk om å lage gifteringer; det handler om å skape unike tidløse smykker som varer.

Wabi Sabi er spesielt kjent for deres naturlige design der de finner glede i det uperfekte. Hvis du er på jakt etter noe som virkelig skiller seg ut fra mengden, trenger du ikke å lete lenger. Hver eneste ring er nøye utformet for å passe til individuelle preferanser og personlige historier, og de lar det tilfeldige i produksjonen av ringene forme seg selv.

Daglig leder Ann-Merethe Skaue Øines og gullsmed Dagmar Mildes fra Wabi Sabi smykkestudio
Gullsmed Dagmar Mildes og daglig leder Ann-Merete Skaue Øines. Foto: Kristine Rød

Hvem er Wabi Sabi?

 • Wabi Sabi AS ble startet i 2015, og driftes og eies av daglig leder Ann-Merete Skaue Øines og gullsmed Dagmar Mildes

 • Studioet består av fire gullsmeder og to designere

 • Ordet «Wabi Sabi» er en japansk estetisk filosofi som handler om å verdsette skjønnheten i det uperfekte og naturlige

 • Bedriften tar imot bestillinger på både ferdiglaget og spesialtilpasset design innenfor sine rammer og teknikker

 • De leverer smykker til hele verden fra sin nettbutikk

Gjenbruk og personlig preg

Konvensjonelt design

Når du velger et ferdiglaget design, får du ofte et tidløst og velprøvd utseende som har appellert til mange andre par. Det kan være praktisk og enkelt, og du vet nøyaktig hva du får. 

Konvensjonelle gifteringer er ofte mer tilgjengelige og rimeligere sammenlignet med skreddersydde eller spesialtilpassede alternativer. Dette kan være spesielt gunstig om dere har et stramt budsjett eller ønsker å spare tid.

Nedsiden er at det kan mangle den personlige touchen som gjør det virkelig spesielt for dere som par. 

Konvensjonelle gifteringer. Foto: Pixabay

Personlig preg

Om du går for å designe egne ringer, åpner du opp for uendelige muligheter. Du kan la deg inspirere og skape noe som er helt unikt for dere. Det kan være en spennende prosess som involverer dere begge, og resultatet vil være et smykke som virkelig bærer med seg deres unike historie og kjærlighet. Det er viktig å undersøke hvilke leverandører som leverer innenfor de stilartene dere liker best, slik at dere ender opp med et sluttresultat som er verdt innsatsen.

Wabi Sabi lager ringer innenfor sine designrammer med egne teknikker, og her kan du for eksempel sende inn steiner fra områder som har en spesiell betydning for dere, og inkludere disse i designet av ringene. De må vurdere muligheten for å kunne benytte steinene i hvert enkelt tilfelle, men kanskje dette er noe å vurdere istedenfor den mer tradisjonelle diamanten?

To gifteringer med stein
Skreddersydde gifteringer fra Wabi Sabi. Foto: Kristine Rød

Gjenbruk av gull

Veldig mange gullsmeder tar imot gull du kan smelte om til ringer, og Wabi Sabi er intet unntak. Her kan du derfor sende inn gamle smykker du ikke lenger bruker. Eller har kanskje arvegullet i skuffen din en ekstra stor betydning for deg som du ønsker å smelte inn i gifteringene? 

Hos Wabi Sabi kan du være sikker på at de benytter gullet ditt i omsmeltingen, da er en viktig del av prosessen for å kunne gi noe tilbake som er genuint og beholder historien gullet bærer med seg.

Ved å resirkulere gull kan du også bidra til å redusere behovet for ny gruvedrift, forminske det økologiske fotavtrykket av smykkeproduksjon og støtte bærekraftige praksiser.

Ikke la gullet støve bort!

Smeltet varmt gull helles over i en grunnmodell for ringer
Omsmeltingsprosess hos Wabi Sabi. Foto: Linn Hustad

Lag ringer selv

Visste du at du også kan lage gifteringer på egenhånd?

Forestill deg å stå ved arbeidsbenken, omgitt av gnistrende gull og inspirasjon, mens du former hver eneste detalj av din fremtidige giftering med egne hender.

Hos Wabi Sabi kan du gå nemlig fra drøm til virkelighet ved å lage dine egne smykker av gull i samme stil som eksemplene du kan se i nettbutikken! I deres Sandstøp workshop, får du den profesjonelle veiledningen du trenger for å skape ringene ut fra flere ferdige grunnmodeller. Med hjelp fra gullsmeden guides du gjennom hele prosessen, fra designkonsept til det endelige resultatet.

Og husk: her handler det om å sette pris på det uperfekte og enkle. Og er det ikke akkurat det vi også gjør i et ekteskap?

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

Wabi Sabis 6 tips til valg av gifteringer

 1. Behagelige ringer

  Vi sørger for at våre ringer er komfortable å bruke! De er avrundet inni for å sikre at de er lette å gå med hele dagen. Og hvis du vil ha diamanter i ringene dine, foreslår vi å senke dem ned i metallet for ekstra komfort.

 2. Hvilket design

  Velg ringer som virkelig gjenspeiler dere som et par! Vi forstår at smaken varierer, så følg hjertet ditt og velg det som passer best for dere. Kanskje trenger dere til og med forskjellige ringer som harmonerer perfekt sammen? Siden vi designer og produserer våre ringer i eget verksted, kan vi tilpasse vårt design til dere.

 3. Vær ute i god tid

  Planlegg gifteringene i god tid før bryllupet. Vår produksjon tar vanligvis 3-4 uker, og vi foretrekker å ha de ferdig noen uker før, så bestill tidlig. Da har vi tid til eventuelle tilpasninger, som å justere størrelsen.

 4. Gravering

  De fleste vil gjerne gravere ringene sine. Vanligvis med navn og dato, men det kan være hva som helst som betyr noe for dere. Du kan ha opptil 25 tegn i hver ring, inkludert mellomrom.

 5. Varianter av gull

  Forskjellig gull har forskjellige egenskaper. Hvitt gull må *rhodineres med jevne mellomrom om de skal beholde sin finish og farve. Kjekt å vite!

 6. Skal ringen bæres på høyre hånd?

  I Norge bæres gifteringen tradisjonelt på høyre ringfinger. I veldig mange andre land bæres den på venstre ringfinger som er nærmest hjertet.
  Tidligere var det vanlig i Norge å flytte forlovelsesring fra venstre hånd til høyre hånd, og da bruke samme ring. I dag er det flere som går for utenlandsk skikk, med både forlovelsesring og giftering. Noen bærer disse på hver sin hånd, mens andre foretrekker å ha dem sammen på samme finger. Gjør det som passer dere.

Uansett hva dere velger så husk på at dette handler om hva DERE vil ha. Gjør litt undersøkelser i forkant, prøv ulike ringer, og snakk med andre for tips og råd. Utvalget er stort og det finnes noe for enhver smak. 

*Rhodinering er når et tynt lag av rhodium, et edelt metall, blir påført over gullringen. Dette gir ringen en ekstra glans og en hvitaktig farge.

Vil du vite mer om Wabi Sabi?

Ta meg dit

følg oss

Mer inspirasjon?

En hvit brud foran en grønn busk med lilla blomster strekker seg mot en svevende tekopp og tekanne

Bryllupstrender for 2022

Usikker på hvordan trendene for bryllupsfeiringen utvikler seg? Dette er vår spådom for bryllup i 2022! La oss feire kjærligheten – på deres måte.

Kvinne i hvit nattkjole tar på understoffet til en brudekjole

7 tips til hva man bør ha under kjolen

Når det kommer til brudens antrekk så er kjolen selvfølgelig det viktigste. På en dag som denne vil man gjerne føle seg fresh både på utsiden og innsiden, samtidig som man ikke skal undervurdere viktigheten av riktig og komfortabelt undertøy. Selv om sexy og komfortabelt ikke alltid går hånd i hånd kan man velge et «praktisk» sett under kjolen og heller bytte til et mer sexy sett på kvelden/natten om man ønsker det. 

To ringer liggende på rosa blomster

Tekster til gifteringene

Bred eller smal, klassisk eller ekstravagant? Uansett hva slags gifteringer dere velger må dere ta stilling til hva som skal stå inni dem. Noen velger en personlig variant, andre velger det første de kommer på når de sitter hos gullsmeden. Inskripsjonen vil være et evig minne om den store dagen, og derfor har Bryllupshjelperen listet opp varianter for alle smaker – og hjerter. Husk at det er et maks antall tegn du kan ha i ringen; jo mindre font og større ring, jo flere tegn kan du ha.

To gifteringer i gull der den ene har tre diamanter
ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.