Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Skal jeg bytte etternavn når jeg gifter meg?

Vurderer du å bytte etternavn etter giftemål, eller kanskje dere begge skal bytte? Vi går gjennom fordeler, ulemper og ulike alternativer for å hjelpe dere ta et valg som føles riktig for dere.
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

Lesetid: 4 min

Å bytte etternavn ved giftemål er en stor avgjørelse som kan vekke mange følelser og tanker. For noen føles det som en naturlig del av å starte et nytt kapittel, mens andre kan være usikre på om de vil gi slipp på sitt gamle navn. Her får du en jordnær guide som tar deg gjennom fordeler og ulemper, alternativer, og praktiske råd for navnebytte etter bryllupet.

Skal jeg bytte etternavn?

Navnet mitt en del av identiteten min

Navnet ditt er mer enn bare et par ord på et papir – det er en del av hvem du er. Fra du var liten, har du hørt navnet ditt uttalt utallige ganger, og det har blitt en viktig del av identiteten din. Så når spørsmålet om å bytte etternavn dukker opp i forbindelse med giftemål, er det ikke rart at det kan føles som en stor avgjørelse.

Mange brudepar begynner å diskutere etternavn når bryllupsplanleggingen er i gang. Skal dere ta ett felles navn? Skal dere beholde deres egne? Eller kanskje dere ønsker å finne på noe helt nytt sammen? Uansett hva dere bestemmer dere for, er det viktig å tenke gjennom hva som føles riktig for dere begge.

Fordeler ved å bytte etternavn

Det er flere gode grunner til at mange velger å bytte etternavn når de gifter seg. En av de vanligste grunnene er ønsket om å skape en felles identitet som familie. Å ha samme etternavn kan gi en følelse av samhold og enhet, noe som kan være spesielt betydningsfullt når man starter en familie.

En annen fordel er at det kan gjøre hverdagen enklere. Tenk på ting som postkassen, skiltet på døra, felles julekort – alt blir litt mer ryddig når familien har ett felles navn. Hvis du heller ikke er særlig fornøyd med ditt eget etternavn, kan dette være en gyllen mulighet til å endre det til noe du liker bedre.

Ulemper ved å bytte etternavn

Selv om det er mange fordeler ved å bytte etternavn, er det også viktig å vurdere om det kan være ulemper for deg personlig. Hvis navnet ditt er en stor del av identiteten din, kan det føles vanskelig å gi slipp på det. Det er viktig å huske at du gifter deg med din partner, ikke blir en helt ny person. Å beholde ditt eget etternavn kan være en måte å ivareta din individuelle identitet på, selv om du går inn i et nytt kapittel i livet.

Noen ser også på navnebytte som en utdatert tradisjon og foretrekker å bryte med det som en markering av likestilling og moderne verdier. Hvis din partner har et etternavn du ikke er særlig begeistret for, er det ingen grunn til at du skal føle deg tvunget til å ta det. Det er helt greit å beholde ditt eget navn hvis det føles riktig for deg.

For de som har en etablert karriere og er godt kjent under sitt nåværende navn, kan det også være utfordrende å bytte etternavn. Forfattere, journalister, forskere, og andre profesjonelle som har bygget opp et navn i sitt felt, kan oppleve at et navnebytte skaper forvirring eller svekker merkevaren deres.

Er du den siste i din familie som kan føre navnet videre, kan det også være en sterk motivasjon til å beholde det. Å bevare familiearven gjennom navnet kan føles som en viktig del av din identitet og historie.

hender under en vielse, han setter ringen på hennes hånd. De har blitt enige om etternavnet de velger.

Bytte, slå sammen eller skape noe nytt?

Når det kommer til navnebytte, finnes det mange alternativer. Det viktigste er at dere finner en løsning som begge er komfortable med. Her er noen muligheter dere kan vurdere:

  1. Ta din partners etternavn: Dette er den mest tradisjonelle løsningen, og kan være en fin måte å markere starten på et nytt kapittel sammen.

  2. Behold ditt eget etternavn som mellomnavn: Dette gir deg muligheten til å ivareta din identitet samtidig som du tar del i et nytt familienavn.

  3. Skap et nytt familienavn sammen: Dere kan velge å slå sammen etternavnene deres, enten med bindestrek eller ved å lage et helt nytt navn som symboliserer deres nye liv sammen.

  4. Behold begge etternavnene: Hvis dere begge er glad i deres respektive etternavn, kan dere velge å beholde begge – enten som doble etternavn eller med bindestrek.

Husk at hvis dere ønsker å ta et nytt eller sjeldent etternavn, kan det være noen juridiske formaliteter å forholde seg til. I Norge regnes etternavn som bæres av færre enn 200 personer som beskyttet, og dere må da søke om tillatelse til å bruke det. Denne prosessen kan ta litt tid, så vær ute i god tid hvis dette er aktuelt for dere.

Når bør jeg gjennomføre navneendringen?

Når det kommer til selve navneendringen, er det både praktiske og følelsesmessige hensyn å ta.

Mange velger å bytte navn i forbindelse med bryllupet, men det er viktig å planlegge tidspunktet nøye.

Skal dere for eksempel på bryllupsreise rett etter bryllupet, er det lurt å gjennomføre navneendringen i god tid før bryllupet. Dette fordi reisedokumenter som pass og billetter må være utstedt i det nye navnet.

Hvis dere ikke får ordnet navneendringen før bryllupet, kan dere vente til etter at reisen er gjennomført.

Husk at navneendring tar litt tid hos Skatteetaten, så vær ute i god tid med søknaden.

Det kan også være lurt å endre navnet på sosiale medier samtidig som dere gifter dere, slik at den symbolske handlingen matcher den praktiske.

 

Lykke til!

ovenfra og ned bilde, vi ser ulike ting som ligger oppå et utbrettet kart. Blandt annet : solbriller, pass, kamera og sko. Viktig at navnendring er i orden før bryllupsreisen.

Ditt bryllup, din kontroll

Kickstart planleggingen med vårt GRATIS bryllupsverktøy!

Mer inspirasjon?

et brudepar under en humanetisk vielse på en strand. vi ser brudeparet, og vigsleren.

Slik foregår en humanistisk vielse

Skap en personlig bryllupsseremoni med en humanistisk vielse. Lær mer om hva en humanistisk vielse innebærer, og hvordan dere kan tilpasse seremonien.

En indisk brud med hennatatoverte hender skriver under juridiske dokumenter

Hva sier du egentlig ja til?

Når du drømmer deg bort i brudesalongen blant vakre kjoler av tyll og sateng, er det kanskje ikke juridiske forpliktelser som står øverst i tankene dine. Men ekteskapet innebærer mer enn bare romantikk – det er viktig å ha oversikt over de juridiske sidene før den store dagen. Her er det du trenger å vite.

ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.