Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Bryllupskaken – slik lages en designkake

Bryllupskaken er prikken over i’en på kakebordet, og topper selv kransekaka når det gjelder å gi den rette stemningen til selskapet.
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

CEO & Eier
Без-названия-48

De aller fleste brudepar ønsker en bryllupskake til festen, og ser med glede fram til det høytidelige øyeblikket når de som nygifte skal skjære i den utpå kvelden. Men før dere kommer så langt, er det flere ting det kan være kjekt å vite. Vi har fått kakedesigner Laís Marcolongo fra Sukker på Toppen til å dele alle sine beste tips og råd når det kommer til bryllupskaken.

Laís er lidenskapelig opptatt av kaker. Med stor flid og tålmodighet skaper hun de lekreste kreasjoner. Her trylles det fram drømmekaker til alle anledninger, og den staseligste av alle er selvfølgelig bryllupskaken.


Kakedesigner Laís Marcolongo

– I tillegg til å smake godt, som tross alt er det viktigste ved en kake, bør bryllupskaken gjenspeile brudeparet. Tidligere symboliserte den fruktbarhet for paret, og lykke til alle som spiste den. I dag er den fortsatt midtpunktet på kakebordet, og den mest uforglemmelige kaken de nygifte noen gang vil spise.

Kaketrender og personlig stil

Som med alt annet, oppstår og forandrer trendene seg hele tiden, også i kakebransjen. En av de tydeligste kaketrendene akkurat nå er utvilsomt nakenkaken, det vil si kaker der du kan skimte lagene. Stenk av gull er også svært synlig i trendbildet. Fra Australia har den stilfulle trenden med smale, høye kaker spredt seg til resten av verden, også til Sukker på Toppen. Som ekspert på området, er Laís mer enn gjennomsnittlig opptatt av trender:

– Å følge kaketrendene over hele verden gjør meg veldig begeistret, og jeg forsøker å ta opp alle de nye trendene hos oss. I tillegg til at kakene nå er høye og smale i formen, skal de gjerne ha perfekte skarpe kanter på toppen. Sammen med en rikelig bruk av teksturer og mønster, gir disse elementene kakene en touch av moderne minimalisme og kunst.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nettopp moderne kunst er en av hennes store inspirasjonskilder, men hun kan også få ideer fra interiørdesign eller motetrender. Hun sier at hun ofte tar seg i å se på noe pent og tenke “Hm, hvordan ville det sett ut hvis det var en kake?”.

Trender er én ting, men bryllupskaken skal først og fremst møte brudeparets tanker og ønsker om hvordan den skal fremstå.

– Det er veldig fint når bryllupskaken gjenspeiler parets stil og personlighet, og passer inn med resten av bryllupsdekoren. For eksempel; om paret er glad i natur og friluftsliv og har festen utendørs, kan kaken ha en rustikk stil og friske blomster. Hvis de har valgt et mer stilrent og eksklusivt lokale, vil en kake med mer moderne elementer sannsynligvis passe bedre til dem, konkluderer Laís.

Tenk også på at den dere velger til å designe kaken bør samsvarer med den stilen dere har sett for dere. Hos Sukker på toppen, for eksempel, har kakene en minimalistisk og moderne signatur. Og om det er den stilen som appellerer mest til dere, har dere truffet riktig.

Den gode smaken

Ja visst er det essensielt at kaken ser bra ut, men at den smaker godt er like viktig. Den kan være kunstferdig laget, men om den kun smaker seigt sukker eller tørr bunn når den kommer i munnen blir fortryllelsen raskt brutt. Laís lover at det er topp prioritet at kakene er saftige og fulle av smak. To viktige hensyn for å lykkes med det er for det første god kvalitet på ingrediensene, og for det andre metoder du kan stole på.

– Hos Sukker på Toppen hopper jeg aldri over noen steg for å spare penger, hvis det kan koste meg den perfekte smaken, bedyrer hun.

Det kan oppleves som utfordrende å plukke ut den perfekte smaken til den store dagen. Å ta hensyn til råvarer som er i sesong, er ikke så dumt. Selv om det er utrolig mange fristende smaker å velge i, viser det seg at de fleste er svært tradisjonelle i smaksvalget sitt. Den mest populære kaken er og blir nemlig sjokoladekake. Gjerne i kombinasjon med friskt bringebærfyll eller salt karamell. Selv holder Laís vaniljekaken som personlig favoritt, og elsker å tilføre smaker som sitrus og bringebær.

Hvordan bestiller jeg?

Når kaken skal bestilles, er det visse steg man må igjennom. Og dere kan gå den korte, eller lange veien på ferden mot drømmekaken. Hvis dere allerede har bestemt dere for utseende, smak og størrelse, kan det være nok å sende en mail til de som skal lage kaken med alle opplysningene de trenger.

Men om dere skulle være usikre, er det selvfølgelig hjelp å få. Avtal et møte med den som skal lage kaken, og ta gjerne med alt av informasjon om bryllupsfesten og budsjett. Å bringe med seg bilder til inspirasjon er gull. Det behøver ikke kun være kakebilder, det kan også være fargepalett for bryllupet, borddekorasjoner, eller bilder av selve lokalet. Hos Laís foregår gjerne et møte slik:

–  Paret forteller meg om bryllupsdagen, fargene og temaet, og deler inspirasjonsbilder. Så kan jeg lage skisser i varierende prisklasser. Jeg tilbyr smaking med en kombinasjon av deres favorittkaker og fyll fra menyen som er inkludert i bryllupskakeprisen. Deretter velger paret det som passer dem best, både i smak og design, og resten er opp til meg.

Stort sett skal det være mulig å imøtekomme de fleste ønsker dere måtte ha til bryllupskaken, men om dere gifter dere midt i den heteste sommertida, er det ikke alle ingredienser som tåler det like godt. Les våre tips om utebryllup her.

Hva koster bryllupskaken?

Det store spørsmålet for mange når de skal bestille kake er “Hva vil bryllupskaken koste?”. Dette er ofte ikke et enkelt regnestykke. Vanligvis ligger prisen på en bryllupskake på 3000-10 000 kroner. Grunnen til at prisene kan sprike såpass mye, er at det er flere variabler som skal tas hensyn til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

For det første må man vite når bestillingen gjelder, siden ulike perioder i året kan ha forskjellige priser. Hvor stor bryllupskaken må være avhenger av hvor mange gjester som kommer, og man bør også tenke litt på hvor mye de har spist frem til kakene skal serveres. Hvor mange andre kaker det finnes på kakebordet kan også tas med i beregningen. Og til slutt – designet. Dette kan variere fra en svært enkel, naken kake, til en mer intrikat finish, der enkelte detaljer tar dager å gjøre klar. Alt dette er med på å påvirke prisen på bryllupskaken, og gjør at den kan variere veldig. Hvis man likevel vil ha en liten pekepinn, er det ikke uvanlig å regne fra 80 kroner per person når det kommer til bryllupskaken, hvis det er snakk om en designkake.

En bryllupskake blir til

Det sier seg selv at å bake en designkake ikke er gjort i en fei. Det krever en god del planlegging og organisering for at resultatet skal bli så bra som mulig.

– Hvis dekorasjonen er regnet som komplisert, kan det ta opp til fire dager å gjøre ferdig en kake. Sukkerdekorasjoner, som for eksempel blomster, må lages minst et par dager i forveien, forteller Laís.

Deretter kan mesteparten av fyllene og toppingene forberedes. Selve bakingen skjer så sent som mulig for å sikre den perfekte, friske smaken. Så skal kaken settes sammen, dekkes til, dekoreres og til slutt skal delene stables oppå hverandre. Hver av disse elementene kan være ganske tidkrevende. Den siste finishen kan bestå av maling for hånd, stensilering eller tilføring av detaljer som ikke kan lages i forveien. Hvis kaken skal dekoreres med friske blomster, er dette det siste som kommer på plass.

Da gjenstår det bare å ønske dere lykke med kakevalget! Og helt til slutt, et lite spørsmål til designeren: Hvilke bryllupskaker synes du selv er de vakreste?

– Vanskelig! Men hvis jeg skulle bestilt en bryllupskake til meg selv akkurat nå, ville den vært moderne, minimalistisk, høy med superskarpe kanter, dekorert med friske blomster i klare farger og ha stenk av gull. Da ville jeg vært en veldig glad brud!

Bilder: Sukker på Toppen

følg oss

Mer inspirasjon?

Velkomstdrinker på et bord

12 velkomstdrinker til bryllupet

Den magiske seremonien er overstått, og nervene er erstattet av ren lykkerus. Nå er det på tide å gi bryllupsgjestene en fantastisk opplevelse også. Den rette velkomstdrinken kan være med på å sette den riktige stemningen, og får gjestene til å føle seg velkommen.

Riskasting på brudepar

Hvordan skaper vi best mulig stemning i bryllupet vårt?

Dere ønsker selvfølgelig at gjestene skal synes at bryllupet deres er helt enestående. Hvordan lager dere et bryllup som snakkes om i årevis? Svaret er enkelt; sørg for at gjestene deres blir mette og utørste, og at de har det gøy!

Person venter på å bli servert middag på oppdekket bord

10 tips til en minneverdig bryllupsmiddag

Når dere planlegger et bryllup, må dere koordinere både små og store elementer. Kjole og hår, lokale og fotograf for å nevne noen. Det kan være lett å glemme noe av det aller viktigste: hva er det som virkelig kommer til å gjøre dette til en minnerik dag?

Tre bryllupskaker i hvitt og rosa med roser
ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.