Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Utebryllup – alt du bør vite

Utebryllup i vakker norsk natur er en drøm for mange. Vurderer dere et skogs- eller hagebryllup? Her er våre tips til en vellykket fest, og alt man bør tenke på under planleggingen!
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

CEO & Eier
Без-названия-39

Det finnes knapt et mer fotogent bryllup enn det som foregår ute i det fri. Det er faktisk kun himmelen som setter begrensninger, bokstavelig talt. Hvis dere er usikre på om dere vil legge bryllupet utendørs bør det leses videre – kanskje blir dere overbevist om at det faktisk kan være en helt genial idé.  

Topp fem tips

  1. Informer gjestene godt om hva de bør ha med seg eller kle seg i
  2. Utendørs bryllup fungerer hele året, dere må bare tilrettelegge for vær og vind
  3. Hagebryllup kan spare dere for dekorasjonskostnader dersom dere benytter dere av naturen rundt området for bryllupet
  4. Finn en god løsning for oppbevaring av mat og drikke dersom dere skal være ute hele dagen
  5. Finn på aktiviteter og spill som bryter isen mellom gjestene

Hvorfor gifte seg utendørs?

Et hagebryllup er både klassisk, romantisk og tidløst. Vi her i nord er også velsignet med storslått natur. Et bryllup utendørs er perfekt for både friluftsentusiaster og de som rett og slett trives utenfor husets fire vegger.


Foto: Kasia Tomasik

Dere bør gifte dere ute dersom det er ønskelig med et annerledes bryllup, dere liker å være ute og det passer for gjestene som skal inviteres. Har brudens far pollen- og gressallergi, og besteforeldre som sitter i rullestol er det kanskje ikke ideelt å legge vielsen til en gresslette. Finn et sted som er enkelt å komme seg til og fra for gjestene, og ta hensyn til ulike behov.

Sommer, høst, vinter og vår

De fleste tenker automatisk på den varmeste årstiden når det er snakk om en vielse ute. Likevel er det ingenting som stopper dere fra å gifte dere ute uansett årstid. Sommeren er selvfølgelig helt perfekt for et hagebryllup. Å være omgitt av natur i full blomst er romantisk nok i seg selv. I tillegg vil gjester kunne være ute til langt på natt dersom dere får en knallgod sommerdag med behagelig oppholdsvær. 

Høsten kan være en spektakulær årstid for et bryllup utendørs. Hvis dere har en hage med mye trær vil bryllupet bli omkranset av varme høsttoner i et bredt spekter. Vinteren byr på eleganse og eventyrstemning dersom dere takler kulden. Og tenk så nydelig bruden vil se ut som hvit brud omringet av skinnende snø! Våren er mild og god hvis man er heldig, og kan skape yndige toner fra lysegrønne knopper og gul hestehov. 

Hva med vær og vind?

I Norge er værforholdene uforutsigbare. Med tanke på at mange planlegger bryllupet sitt i god tid før selve dagen kan det virke som en utfordring å skulle gifte seg utendørs. Man håper jo alltid på solskinn, men hvilke tiltak kan en ta dersom været blir dårlig rett før bryllupet?

Det kan være en idé å benytte seg av et partytelt eller fler hvis dere skal ha en vielse ute. Er man uheldig og opplever regn på den store dagen har dere godt med ly, og kan høre regndråpene treffe teltduken – ganske så romantisk synes nå vi. Blir det kaldere enn planlagt kan partyteltet også fylles med gode tepper og pledd til gjestene. Skal dere giftes på våren eller høsten kan dere benytte dere av varmelamper og terrassevarmere rundt i teltet. Det er overraskende hvor deilig det kan bli med nok gode varmelamper. 


Foto: Unsplash.com

Skal bryllupet stå om vinteren anbefaler vi å kun holde vielsen utendørs, for så å trekke inn i varmen etterpå. Enten inn i hjemmet dersom dere har giftet dere i egen hage, eller inn i et trivelig lokale dere har leid.

Dette må gjestene vite

Når invitasjonene sendes ut er det viktig at dere gir nok informasjon om bryllupet. Skal dere være ute hele tiden? Skal dere inn i løpet av kvelden? Blir det noe sted for gjestene å oppbevare eiendelene sine? Bør folk ta med varme gensere de kan slenge på? Og hva med sko? For de med høye hæler er dette spesielt viktig å vite. Hvis bryllupet skal ta plass på mykt gress med fuktig jord er det lett å ødelegge pensko. Spesielt stiletthæler kan slite på gressmatta, og synke ned i bakken. Spesifiser hva slags bekledning som er lurest til området, og selvfølgelig årstiden dere gifter dere.

Hvis det skal være mye sol kan dere minne om å ta med solkrem, og hvis det er fare for mygg eller knott kan dere tipse om myggspray. Meldt regn? Be alle ta med en paraply for sikkerhets skyld.

Bli mann og kone under en blomsterkrone

Har dere en hage blir forberedelsene enkle. Hvis hagen er velgjort og inneholder planter, blomster, busker og trær er jo nesten alt av dekorasjoner praktisk talt klargjort allerede. Her er det mye penger å spare på pynting. I hagen eller området rundt kan dere kanskje også finne blomster som kan plukkes og brukes på bordene?

Ellers er det enkelt å dekorere uteområdet litt ekstra dersom dere ønsker det. Hva med velkomstskilt ved inngangen til hagen? Og eventuelle små skilt som viser vei til toaletter, spiseområdet og dansegulvet? Lyslenker kan også heve stemningen ute for en billig penge.


Foto: Kasia Tomasik

Utebryllup har ofte et område for vielsen som etterligner tradisjonelle altere. Investér i en blomsterbue for slående effekt. Å gi sitt ja til hverandre under bugnende blomster vil kunne sette prikken over i-en når det kommer til seremonien.       

Området rundt seremonien kan det også gjøres mye gøy med. Lek dere med kontraster i farger og materialer. Det kan for eksempel se rålekkert ut med ordentlige møbler ute dersom dette er en mulighet. En vintage sofa i hagen under et nydelig tre, eller en fabelaktig lenestol ved siden av rosebuskene garanterer at gjestene kommer til å snappe og instagramme til fingrene gløder. Bryllupsalbumet blir også desidert kulere med slikt tilbehør. Kanskje brudebildene kan tas i sofaen?

Pass på det praktiske  

Mye må tilrettelegges dersom dere velger et hagebryllup eller en annen type utendørsbryllup. Mat, drikke, elektrisitet, belysning og temperatur er blant tingene dere må tenke nøye gjennom, og finne gode løsninger på.

Om sommeren er det ofte varmt i luften. Skal det serveres kjøtt til middag, og kaker laget av melkeprodukter kan ikke dette stå ute i sola og vente på å bli spist. Har dere et lokale i nærheten hvor alt av mat og drikke kan stå frem til servering? Eller planlegger dere å investere i store kjølebokser? Kanskje dere til og med skal sette opp et slags utekjøkken? Til dette trenger dere strøm. Blir det leie av en generator, eller er dere nære nok til et strømuttak slik at skjøteledninger holder?

Belysning er også viktig å vurdere. Skal dere være ute til mørket kommer må dere ha noe som gjør at dere kan se hverandre og gjestene. Noen velger å benytte seg av elektrisk lys, andre blander batteridrevne lyslenker med levende lys, og andre velger solcelledrevet belysning. Finn ut hva som fungerer best for dere og området dere vil være. Bruker dere levende lys er det også viktig å huske brannfaren.   

Underholdning for gjestene

Et bryllup kan være en vanskelig sosial setting for noen. Her samles venner og bekjente av både brud og brudgom, samt nær og fjern slekt. For å bryte isen litt kan det være helt genialt å invitere gjestene til lek og aktiviteter.


Foto: Unsplash.com

Lek og spill passer perfekt til tiden etter vielsen, hvor brudeparet ofte er på fotografering, og gjestene har litt dødtid. Etter middagen er det også fint å kunne by på aktiviteter for alle aldersgrupper. De som ikke er glade i å danse kan dermed holde på med noe annet gøy, og ikke føle at de går glipp av moroa. 

Spill og lek skaper et naturlig samlingspunkt, og er en super måte for folk å bli kjent på. Mange synes dette er noe av det vanskeligste i bryllup, og det er ikke uvanlig at man blir stående med de man kjenner fra før. La hagebryllupet bryte ned vegger, og se nye vennskap blomstre! 

Mye som skal planlegges før dere sier ja? La vår digitale bryllupsplanlegger veilede deg gjennom hele planleggingen


Forsidefoto: Unsplash.com

følg oss

Mer inspirasjon?

Flere hender holder glass høyt for å skåle

16 tips til aktiviteter for utdrikningslaget

Når det nærmer seg bryllup, er det på tide med det legendariske utdrikningslaget! Vi har samlet en haug med geniale forslag til aktiviteter som passer for alle slags utdrikningslag, enten dere vil ha det avslappende eller feste som det er ingen morgendag!

To smilende jenter i sort tskjorte

Den nye Bryllupshjelperen

Vi er stolte av å presentere den nye Bryllupshjelperen! Etter å ha overtatt i 2023, har vi satt fart! Vi har gitt siden en makeover, knyttet sterke bånd med leverandører og fått bedriften tilbake på kartet!

Din digitale bryllupsplanlegger

Oppdag Bryllupshjelperen – din digitale høyre hånd gjennom budsjetter og gjøremål. Få tips, hjelp og inspirasjon mens du sparer tid og senker skuldrene. Skap en bedre bryllupsdag med oss!

Hvit brud mot rosa blomstrende kirsebærtre
ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.