Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Bordplassering til bry

Det kan være en utfordrende affære å finne det perfekte lokalet til å huse alle gjestene til bryllupsfesten. Og når det er gjort, venter en annen superviktig oppgave: Hvordan best mulig plassere dem sammen. La puslespillet begynne!
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

CEO & Eier
Без-названия-25

Bordplassering i bryllupet – hvordan var disse reglene igjen?

Det aller første dere må gjøre er å definere formen på bordsettingen. Er det snakk om hestesko, E-bord, eller kanskje er det rom for rundbord i lokalet? En annen ting det kan være fint å ha i bakhodet, er at pynten på bordet er lav nok til at gjestene ser hverandre. Det er ingen som orker å prate til en blomst en hel kveld. Og det kan misforståes om du stadig blunker mot de andre gjestene, på grunn av blendene talglys som flimrer i synsfeltet.

Når det kommer til hvem som skal ha hvem til bords i et bryllup, er det lurt å starte med de viktigste brikkene, nemlig dere selv. Hvis dere er usikre her (det kan jo hende?), så er det forventet at dere sitter sammen. Deretter finnes det diverse regler for skikk og bruk dere kan følge: Brud og brudgom sitter synlig for alle, og har hverandre til bords, bruden har sin far på høyre side, som har brudgommens mor til bords, brudgommen har brudens mor på venstre side, som har brudgommens far til bords, besteforeldre, forlovere og faddere bør alle få en sentral plassering og damen sitter alltid til høyre for mannen … Puh, det er nok å ta hensyn til. For å korte det ned, kan man jo si at det mest vanlige er å ha foreldre, besteforeldre, faddere og forlovere i nærheten.

Latterkuler og sirupsprat

Så, over til de andre gjestene. Det er gjerne disse bitene som skaper mest hodebry, så sett av tid til å vri og vende på dem for å finne den beste løsningen. Det vil være verdt det! Det er her stemningen for festen skal sikres. Et stille lokale på bryllupsdagen er et tegn på at gjestene ikke trives. (Eventuelt at de ikke har ankommet ennå.)

Rekk opp hånda alle som har vært i selskap, og havnet på et bord der praten flyter like tregt som sirup i minusgrader. For det kan jo skje, alle er jo ikke like sosiale av natur. Kanskje noen forsøker å vise våkenhet og interesse i starten, men blir selv taus etter som svarene forblir korte og pausene i mellom praten lange. Dere begynner å skule i retning nabobordene, der de har det så mye mer morsomt: Her er det hyppige latterkuler, praten går jevnt og trutt, folk smiler og koser seg. Det beste er så klart å unngå denne skeivfordelingen, målet er jo at alle skal kose seg og slappe av.

Dere bestemmer!

Skal dere ta hensyn til alder eller sivilstand, når dere fordeler gjestene? Fristelsen kan jo være stor for å dele inn i «ungdomsbord», «vennebord», «eldrebord» og «singelbord». Det kan jo også ha noe for seg, men behøver ikke være noen garanti for trivsel. Et smart tips kan være å fordele de med utpregede sosiale anlegg innimellom de mer reserverte gjestene. Det burde sikre en god mix, og kan være med på å tine opp selv de mest stillferdige.

Til slutt; husk at dette er deres dag. Og at tradisjoner, ifølge noen, er til for å brytes. Så hvis dere for eksempel føler for å plassere gjestene to og to bak små bord, da gjør dere det. Selv om det bør sies at akkurat den løsningen passer bedre i et klasserom enn på en bryllupsfest.

God pusling!

følg oss

Mer inspirasjon?

Langbord med oppdekket servise, blomsterdekorasjoner og lys

Bordplassering – hvilke gjester sitter hvor?

Bordplassering kan sammenlignes med en kabal. Og det er ikke uvanlig å være sliten når siste innspurt før bryllupet nærmer seg. Vi har tipsene som i alle fall vil gjøre bordplasseringen mye lettere.

En person sitter og skriver i en gjestebok

Ideer til gjesteboken

Et av de kjæreste minnene etter bryllupet er gjesteboken. Den skal gi gjestene muligheten til å komme med noen gode råd på veien, eller legge igjen en hyggelig lykkeønskning. Gjestebøker finnes hos de fleste bokhandlere. Du kan også lage en selv med utstyr fra eksempelvis Søstrene Grene eller Panduro, eller du kan bestille på nett. Vi har forslag til flere kreative varianter av gjestebøker.

Collage av trykksaker

Invitasjoner og andre trykksaker til bryllupet

Noe av det første brudepar begynner å tenke på er invitasjoner. Vi har derfor samlet alle spørsmål om trykksaker til bryllupet. Vi kontaktet deretter ELM Designkollektiv. De er eksperter på bryllup og trykksaker. Les videre for mange gode tips til dere som ser etter det perfekte designet til bryllupet!

Et oppdekket bord med hvitt servise og mennesker i godt lag
ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.