Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Bordplassering – hvilke gjester sitter hvor?

Bordplassering kan sammenlignes med en kabal. Og det er ikke uvanlig å være sliten når siste innspurt før bryllupet nærmer seg. Vi har tipsene som i alle fall vil gjøre bordplasseringen mye lettere.
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

CEO & Eier
Без-названия-44

Hvordan plasserer man vanligvis gjestene i et bryllup? Meningene er mange, og det kan være greit å begynne med et klassisk utgangspunkt for bordplasseringen. Samtidig ønsker man et koselig bryllup, hvor gjestene stortrives. Så hvordan løser man denne kabalen?

Ønsker du å prøve vår bryllupsplanlegger med bordplasseringsverktøy? Få din gratis prøveperiode her!

Tradisjonelle regler for bordplassering

Ønsker du å bruke tradisjonelle regler som et utgangspunkt, vil du få en ganske ferdig mal for hvordan gjesteplasseringen skal være. Dette er vanlige regler for bordplassering i et bryllup:

 • Bruden sitter til høyre for brudgommen
 • Bruden sitter ved siden av sin far
 • Brudgommen sitter ved siden av sin mor
 • Nær familie, forlovere og faddere sitter i nærheten av brudeparet
 • Par sitter overfor hverandre
 • Man sitter annenhver mann og kvinne

Bryllupshjelperens regler for bordplassering

Selv om det finnes noen tradisjonelle regler, er vår innstilling at man absolutt ikke bør følge disse fordi man føler at man MÅ. Reglene tar for eksempel ikke høyde for at det kan være to brudgommer eller to bruder. Eller at det finnes mange forskjellige familiekonstellasjoner (bonusfamilier osv.). Og da er det desto større grunn til å velge bordplassering med hjertet! Her er vårt eget forslag til regler for bordplassering:

 • Brudeparet sitter sammen
 • Brudeparet har hver sin aller nærmeste til bords
 • Brudeparet sitter i nærheten av sine nærmeste
 • Resten av gjestene settes sammen med andre gjester de kan ha det koselig med
 • Toastmaster og eventuelt fotograf bør plasseres strategisk med tanke på oppgaver
 • Brudeparet sitter slik at flest mulig kan se dem

For er ikke det ALLER, aller viktigste at alle koser seg i bryllupet deres? Da er ikke det beste å plassere to personer som ikke kommer overens ved siden av hverandre. Fordi noen gamle regler sier det (hvem lagde disse reglene egentlig..?). Tenk heller på hvem som hygger seg sammen.

Hvor skal dere sitte?

Det er ikke en selvfølge hvor brudeparet skal sitte. Her kan flere faktorer spille inn. Det aller vanligste er at brudeparet sitter sammen med sin aller nærmeste familie. Her vil ofte foreldre havne tettest inntil paret, og forlovere eller søsken vil havne hakk i hæl. Likevel er ikke dette skrevet i sten. Det er lov å tenke utradisjonelt dersom man ønsker dette.

I noen tilfeller vil man gjerne sitte med sine foreldre, men ulike omstendigheter kan gjøre dette vanskelig. Da kan dere velge å ha noen andre som dere har stor kjærlighet for til bords. Gode venner eller andre familiemedlemmer kan fortjene en plass ved siden av brudeparet like fullt som foreldre.

Det er også lov å velge å sitte ved siden av venner, søsken eller andre på gjestelisten, bare fordi dere selv vil. Dersom dere ønsker å sitte alene sammen finnes det også parbord, som ofte kalles kjærlighetsbord under bryllupsmiddager. Dette er små bord hvor det kun er plass til to i bredden. Bordet kan plasseres forrest i lokalet, med en annen type bordoppsett for gjestene. Husk at tradisjon ikke er synonymt med regler – og at det er helt lov til å tenke annerledes når det kommer til bordplasseringen.

Hvordan plassere resten av gjestene?

Skal man sette venner og kjærester ved siden av hverandre, eller bryte opp slik at flere kan få muligheten til å bli kjent på tvers av relasjon de har til dere? Her finnes det både positive og negative sider uansett hva du velger. Tenk gjennom hvilke gjester som er ekstroverte og kan få glede av å bli kjent med nye. Og hvem som kommer til å synes at det blir en kjedelig og noe ubehagelig kveld hvis de kun sitter sammen med gjester de ikke kjenner fra før. Og dere kjenner gjestene aller best – hvem tror dere passer sammen?

Noen går også for “free seating”. Dette betyr at ingen har faste plasser, og at alle kan bevege seg fritt mellom bordene. Dette fungerer godt i den forstand at gjestene kan sitte nøyaktig der de selv ønsker, og således skaper dette en avslappet atmosfære. Likevel er det viktig å huske at når det bare er enkeltplasser igjen, så risikerer noen å måtte dele seg opp og sette seg sammen med ukjente. Da kan man raskt havne utenfor, og det kan bli en kjedelig middag for noen.

Hvem skal du be om hjelp?

Det er ikke lett å planlegge hvor ulike mennesker skal sitte under en så viktig middag som bryllupsmiddagen. Det kan også være lett å se seg blind på ulike problemer som kan oppstå, og derfor er det alltid lurt å inkludere for eksempel foreldre eller forlovere til å hjelpe med planløsningen.

Vår bryllupsplanlegger med bordplassering kan hjelpe deg med å komme helskinnet i mål. Her kan du leke deg med både bordtyper og plassering av gjestene. Registrer deg her. Vi har også en herlig Facebook-gruppe hvor du kan spørre og grave om alt rundt ditt bryllup og bordplassering.

Lykke til med gjestekabalen!

følg oss

Mer inspirasjon?

En person sitter og skriver i en gjestebok

Ideer til gjesteboken

Et av de kjæreste minnene etter bryllupet er gjesteboken. Den skal gi gjestene muligheten til å komme med noen gode råd på veien, eller legge igjen en hyggelig lykkeønskning. Gjestebøker finnes hos de fleste bokhandlere. Du kan også lage en selv med utstyr fra eksempelvis Søstrene Grene eller Panduro, eller du kan bestille på nett. Vi har forslag til flere kreative varianter av gjestebøker.

Collage av trykksaker

Invitasjoner og andre trykksaker til bryllupet

Noe av det første brudepar begynner å tenke på er invitasjoner. Vi har derfor samlet alle spørsmål om trykksaker til bryllupet. Vi kontaktet deretter ELM Designkollektiv. De er eksperter på bryllup og trykksaker. Les videre for mange gode tips til dere som ser etter det perfekte designet til bryllupet!

Fullt oppdekket langbord i bryllup i fargene hvitt, grønt og tre.

Bordplassering – bordtyper i bryllup

Bordplassering er en av de siste tingene som må på plass før et bryllup. Når alle gjestene har svart på invitasjonene er det bare å gå i gang. Her er alt du må vite om hvilke alternativer du har når det kommer til bordtyper.

Langbord med oppdekket servise, blomsterdekorasjoner og lys
ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.