Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Utebryllup – alt du bør vite

Drømmer dere om å gifte dere i en hage, på en fjelltopp, eller ved en innsjø? Her finner dere alt dere trenger å vite for å planlegge et vellykket utebryllup, fra praktiske tips til kreative dekorasjonsideer.
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

Lesetid: 3 min

Utebryllup i vakker norsk natur er en drøm for mange. Tenk dere å si «ja» til hverandre omringet av frodige trær, glitrende vann, eller i en blomstrende hage. Hvis dere vurderer et bryllup utendørs, er det flere ting som er verdt å tenke på for å sikre at dagen blir perfekt. Her er våre beste tips til hvordan dere kan planlegge et utebryllup som gjestene vil huske for alltid.

Alt du trenger å vite for å planlegge ditt utebryllup

Hvorfor velge utebryllup?

Å gifte seg utendørs gir en helt spesiell stemning som kan være både romantisk og tidløs. Vi i Norge er velsignet med storslått natur som kan gi den perfekte rammen for en bryllupsdag. Enten dere er friluftsentusiaster eller bare elsker å være ute, kan et utebryllup være den ideelle settingen. Men, det er viktig å tenke på om stedet passer for alle gjestene. Har noen pollenallergi eller nedsatt bevegelighet, bør dere vurdere hvordan dere kan gjøre dagen komfortabel for dem. Dersom dere vurderer vinterbryllup – sjekk gjerne vår artikkel på dette her!

Velg riktig lokasjon og forbered på været

Når dere planlegger et utebryllup, er valg av lokasjon kanskje den viktigste beslutningen dere tar. Velg et sted som er både vakkert og praktisk. Tenk på tilgjengelighet for gjester, tilgang til fasiliteter som toaletter, og hvordan værforholdene kan påvirke dagen.

I Norge kan været være uforutsigbart, så det er lurt å ha en backup-plan. Leie av telt eller lavvo (sjekk gjerne ut Lavvoutleie) er en god idé for å sikre at dere har ly hvis regnet skulle komme. Telt kan også dekoreres for å skape en koselig og romantisk atmosfære. Hvis dere planlegger bryllup om høsten eller vinteren, bør dere også vurdere oppvarming som varmelamper for å holde gjestene komfortable.

to lavvoer med lyslenker, og gjenstene sitter under, ballonger og en sittergruppe er fremst i bildet. Det er skumring. Et nydelig utebryllup.

Passende bekledning og utsyr

Når invitasjonene sendes ut, bør dere inkludere praktisk informasjon om bryllupet. Skal hele dagen foregå ute? Informer gjestene om hvilke klær som passer, spesielt når det gjelder sko. På mykt gress eller i vått terreng kan høye hæler være upraktiske. Tips gjerne om å ha med solkrem, myggspray, eller en paraply – avhengig av værmeldingene.

Dekorasjoner som utnytter naturens egen skjønnhet

En av de store fordelene med et utebryllup er at naturen kan være en fantastisk dekorasjon i seg selv. Hvis dere har et bryllup i hagen, er mye av pyntingen allerede gjort for dere! Bruk blomster, busker og trær som naturlige elementer i dekorasjonen. For å skape en ekstra spesiell atmosfære, kan dere investere i en blomsterbue å si «ja» under, eller henge opp lyslenker for å lyse opp kvelden.

utebryllup under stjernene, velkomstdrinker henger klare på en planke, i bakgrunnen ser vi bord som er pyntet og klare for å ta imot gjestene

Mat og drikke – Slik får dere alt til å fungere

En utfordring med utebryllup kan være oppbevaring og servering av mat og drikke. Om sommeren kan varme påvirke både mat og drikke, så det er viktig å planlegge for dette. Kanskje dere trenger en stor kjøleboks, eller tilgang til et lokale i nærheten hvor maten kan oppbevares til den serveres. Sjekk gjerne ut Isbitfabrikken som har gode deals på mengder av is! Strøm er også viktig, spesielt hvis dere skal bruke belysning eller spille musikk. Vurder om dere trenger å leie en generator, eller om dere kan bruke skjøteledninger fra et nærliggende bygg.

Skap minneverdige opplevelser med lek og spill

Et utebryllup gir også en unik mulighet til å inkludere aktiviteter som både bryter isen og underholder gjestene. Det kan være enkle spill som krokket eller kubb, som passer perfekt mens brudeparet er på fotosession. Etter middagen kan aktiviteter være et alternativ for de som ikke ønsker å danse, og det gir en mulighet for folk å mingle og bli kjent.

Ikke glem det praktiske

Når dere planlegger et utebryllup, er det viktig å tenke på de små, men viktige, detaljene. Har dere nok sitteplasser til alle gjestene? Hva med toalettfasiliteter? Sørg også for at området er godt belyst hvis bryllupet varer til mørket faller på. Å bruke solcelledrevne lys eller batteridrevne lyslenker kan være både praktisk og stemningsfullt.

Oppsummering

Å planlegge et utebryllup krever litt ekstra innsats, men belønningen er en helt spesiell dag omgitt av naturens skjønnhet. Her er noen av de viktigste tingene å huske på:

  • Velg en passende lokasjon med god tilgang til fasiliteter.
  • Vær forberedt på alle typer vær med telt og varmealternativer.
  • Gi gjestene god informasjon om hva de bør ha med seg.
  • Bruk naturen som en del av dekorasjonen.
  • Planlegg for mat og drikke oppbevaring.
  • Inkluder aktiviteter som engasjerer gjestene.
  • Husk på de praktiske detaljene som strøm, belysning og sitteplasser.

Med god planlegging kan et utebryllup bli en magisk opplevelse som både dere og gjestene vil huske for alltid.

Ditt bryllup, din kontroll

Kickstart planleggingen med vårt GRATIS bryllupsverktøy!

Mer inspirasjon?

et brudepar under en humanetisk vielse på en strand. vi ser brudeparet, og vigsleren.

Slik foregår en humanistisk vielse

Skap en personlig bryllupsseremoni med en humanistisk vielse. Lær mer om hva en humanistisk vielse innebærer, og hvordan dere kan tilpasse seremonien.

En indisk brud med hennatatoverte hender skriver under juridiske dokumenter

Hva sier du egentlig ja til?

Når du drømmer deg bort i brudesalongen blant vakre kjoler av tyll og sateng, er det kanskje ikke juridiske forpliktelser som står øverst i tankene dine. Men ekteskapet innebærer mer enn bare romantikk – det er viktig å ha oversikt over de juridiske sidene før den store dagen. Her er det du trenger å vite.

ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.