Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Miljøvennlig bryllup

Feir den lykkelige dagen, med litt bedre samvittighet.
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

CEO & Eier
Без-названия-24

Bryllup er for mange synonymt med kjærlighet og romantikk. For å gjøre dagen enda litt bedre er det mange som tenker på hvordan de kan feire dagen på en mer miljøvennlig måte.  I følge nettmagasinet, Energi og Klima, står nemlig hver nordmann for bortimot ni tonn CO2-utslipp i løpet av året. Det er trist å lese at et eneste bryllup kan føre til et større CO2-utslipp enn hva Ola Nordmann klarer å produsere i løpet av et helt år. 

Det er derimot ingen grunn til å la dette ødelegge en flott feiring, eller la det hindre deg i å skape bryllupet du ønsker. Vi har samlet sammen tips og triks som er gjennomførbare, og som kan skape en litt mer miljøvennlig dag. Så om du er en av de som ønsker å stå for litt mindre utslipp i løpet av bryllupet bør du lese videre. 

La vår digitale planlegger hjelpe deg i gang med planleggingen – test den her!

Det er ikke gull alt som glimrer

Et enkelt sted å starte er kanskje med selve symbolet på ekteskapet, ringene. En giftering kan nemlig skape flere tonn med giftig avfall. Gullgraving fører også ofte med seg et høyt CO2-utslipp. Frakt av smykker over lange avstander er heller ikke så miljøvennlig, men frykt ikke! Det finnes mange måter å gjøre gifteringene litt mer miljøvennlige.

Smeltet hjertet ditt da du først så din utkårede? Bruk den intense kjærligheten til å smelte om gammelt gull av smykker dere ikke lenger bruker. Har dere ikke mye gull liggende er det alltids en mulighet å høre med venner og familie. En giftering laget av smykker fra kjente og kjære kan ha en stor sentimental verdi for mange lykkelig par.

Det finnes også et hav av brukte smykker liggende ute til salgs hvis man vil prøve seg på noe vintage i stilen. Antikkbutikker har ofte ringer med og uten edle stener dersom dere vil prøve lykken her.

Vil dere ha helt nye ringer kan dere alltids undersøke forhandlere som leverer etiske ringer.

For den über-bevisste: Det finnes også alternativer til gull, som å lage ringer i tre eller andre mer miljøvennlige materialer. Noen velger også å tatovere på seg gifteringen, hvis man vil ta den helt ut. 

Kjolen som sier ja

Brudekjoler er bærbar kunst, og for mange en utrolig stor del av dagen. Men som med nesten all klesproduksjon, finnes det brudekjoler som ikke er fullt så gode for miljøet, eller etisk produsert. Shippingen av kjoledrømmene kan også være med på å skape et høyere CO2-utslipp, spesielt hvis de kommer langveis fra. Om det er viktig for deg at kjolen er bedre for miljøet er det flere ting du kan tenke på.

La deg inspirere av de gamle filosofene, Aristoteles og Platon, og tenk på etikk! Se etter etiske forhandlere dersom du higer etter en funklende ny kjole, eller en lekker dress til herren.  

Ønsker du en enda grønnere hvit kjole finnes det utallige andre muligheter. Alt fra å shoppe brukt og vintage, arve mors eller bestemors gamle bekledning, låne av en venninne, eller sy selv. Mannen kan også finne brukte herligheter hos venner og bekjente, som kan sitte som støpt etter en tur til skredderen.  

For den über-bevisste: Sleng på noe pent du allerede har i skapet! Ikke alle velger å gifte seg i brudestasen, og for mange holder det i massevis med et godt og gammelt favorittantrekk.

Økologisk ønskeliste?

Gir dere hverandre komplimenter, kos og kjærlighet? Det er flott, for vanlige «gaver» kommer dessverre ofte sammen med en dose plast og papir i form av emballasje og innpakking. I Norge kaster vi ca. 433 kilo søppel hvert år, så hvis du vil ha et bryllup med litt mindre søppelproduksjon finnes det flere muligheter. 

Start med det enkle, be gjestene pent om å ikke pakke inn gavene sine. Bare her er mye søppel spart. Vil du ha et flott gavebord med skjulte overraskelser er det mulig å velge gavepapir som er resirkulert. Noen velger også å pakke inn gaver i stoff, som kan brukes om og om igjen. Flere steder er det i tillegg mulig å spørre leverandører om å sende gaver i nedbrytbar emballasje i stedet for plast.

Skal dere utarbeide ønskelisten kan dere velge produkter som er økologiske, lokale og etiske. Eventuelt er det også helt lov å ønske seg penger. 

For den über-bevisste: Ønsk dere tjenester! Kjenner du en snekker, en maler, en som er god på å lage mat eller en som snakker et annet språk du gjerne vil lære? Be folk bidra med det de kan, ikke det de kan gi. 

Innbydende invitasjoner

Det sier seg selv at jo flere gjester du skal ha, desto flere invitasjoner må sendes ut. I noen tilfeller kan alle konvoluttene til slutt minne om scenen i Harry Potter, hvor hundrevis av ugler leverer inntaksbrev fra trollmannskolen, og stuen til Herr og Fru Dumling drukner i brevpapir. Enkle grep kan tas dersom du vil ha litt mer miljøvennlige invitasjoner til bryllupet ditt. Om du ønsker å sende ut tradisjonelle invitasjoner kan du derfor velge økovennlig og resirkulert papir.

For den über-bevisste: Dropp invitasjoner i posten. Send heller ut e-invitasjoner eller opprett en hjemmeside, eller en Facebookgruppe, hvor folk kan melde ifra om de kommer eller ei. Det flotte med denne invitasjonsmåten er at du lettere får oversikt over hvem som kommer, uten at du må samle sammen ulike svar fra forskjellige kanter.

Den beste beliggenheten

Det inngår som regel en god del transport i et bryllup. Det er for eksempel vanlig å ha vielsen i et lokale, og selskapet i et helt annet, ofte med kjøring mellom stedene. Noen brudepar eller gjester føler seg kanskje litt som hodeløse høns, løpende fra sted til sted for å rekke hele dagens agenda.

Dersom du har muligheten kan det være mer miljøvennlig, og kanskje også mindre stressende, dersom du legger vielsen og selskapet på samme sted. Om du også klarer å finne et passende lokale i nærheten av de fleste gjestene sitt hjemsted får du bonuspoeng for mindre bruk av drivstoff!

Vi har og mange flotte områder i Norge, som absolutt kan egne seg strålende til bryllupsreisen, og kan skape mindre CO2-utslipp. Ønsker du å utforske Europa med din kjære kan dette også gjøres mer miljøvennlig, ved at dere tøffer avsted i tog.

For den über-bevisste: Hold vielsen og selskapet i gåavstand for minimal bruk av kjøretøy, og ta beina fatt på bryllupsreisen. Pakk med dere telt, eller gå hytte til hytte i vårt trolske og magiske hjemland.   

En god dæsj med flott stæsj

Svært mange brudepar ønsker å gifte seg i hyggelige omgivelser, og spise, drikke og feste i flotte lokaler med deilig stemning. Derfor er det flere som bruker mye tid og energi på dekor. Lys, blomster, bordkort, servise og annen pryd og pynt kan skape et magisk bryllup. Du lar deg kanskje inspirere av InstagramPinterest og kjendisbryllup hvor det bugner av blomster.   

Selv om omgivelsene er viktige for bryllupet er det ikke til å legge skjul på at all pynten både kan ha en høy prislapp for dere som par, og for miljøet. Flere planter og blomster blir for eksempel fraktet til Norge fra lange avstander, noe som fører til mer CO2-utslipp. I tillegg til dette er mange blomster også sprøytet med innsektsmidler og andre stoffer som gjør dem mer holdbare. Er det viktig for dere med miljøvennlig dekor kan dette gjøres relativt enkelt.

Fokuser på kortreiste og økologiske blomster. Det går også an å leie eller låne annen dekor, heller enn å kjøpe nytt. Dropp gjerne konfetti og ballonger for å redusere plastbruken, og kjør på med servietter i stoff som kan vaskes og brukes på nytt, isteden for papirservietter som kastes etter kvelden.

For den über-bevisste: Kjør minimalistisk stil og dropp så mye som mulig av dekor. Vurder lite servise, med for eksempel et glass til alt av drikke, slik at det ikke må kjøres så mye oppvask.    

Uten mat og drikke duger helten ikke

Etter en lang og kanskje litt stressende morgen smaker det herlig med en god middag for de fleste brudepar. Og før dere svimer av etter den lange dagen, eller blir susete i toppen av musserende på tom mage, er det lurt med litt å tygge på.

Hvis man ønsker å ofre miljøet en ekstra tanke under bryllupet kan man satse på kortreist og økologiske matvarer i sesong. Drikkevarer kan du også skaffe lokalt og økologisk. Det finnes ulike regnestykker på nett som kan vise hvor mye CO2-utlsipp ulike matvarer produserer. Styr gjerne unna verstingen, biff, som forurenser omlag like mye som syv liter bensin. 

For den über-bevisste: Hold deg til kortreist og økologisk sesongbaserte varer, men dropp alle dyreprodukter og kjør fullt på med en helvegansk aften. Vegetarmat scorer full pott da det er bra for både helsen, og aller best for klimaet.

Etterarbeidet

Ønsker du å nulle ut miljøpåvirkningene bryllupet ditt har hatt? Plant trær etter festen, enten i hagen, eller et par busker i verandakassa, eller enda bedre – doner til en organisasjon som planter flere trær i områder som trenger det.

Trær renser luften, lager oksygen, absorberer CO2, kjøler ned overopphetede områder og mye, mye mer!

Bryllupet ditt er til syvende og sist ditt eget, og valgene du tar må være komfortable og kompatible med din visjon og din livsstil. Har du noen spørsmål om flere måter å tenke grønt på stiller vi gjerne opp for deg!  

Bilder: Fotograf Ole Laget og Unsplash

følg oss

Mer inspirasjon?

To smilende jenter i sort tskjorte

Den nye Bryllupshjelperen

Vi er stolte av å presentere den nye Bryllupshjelperen! Etter å ha overtatt i 2023, har vi satt fart! Vi har gitt siden en makeover, knyttet sterke bånd med leverandører og fått bedriften tilbake på kartet!

Velkomstdrinker på et bord

12 velkomstdrinker til bryllupet

Den magiske seremonien er overstått, og nervene er erstattet av ren lykkerus. Nå er det på tide å gi bryllupsgjestene en fantastisk opplevelse også. Den rette velkomstdrinken kan være med på å sette den riktige stemningen, og får gjestene til å føle seg velkommen.

To brud omfavner hverandre ute i en grønn skog
ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.