Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Forloverens rolle

Å få være forlover i bryllupet til en av ens nærmeste er en stor ære, men hva innebærer denne tittelen egentlig? Det finnes både formelle og uformelle oppgaver en forlover kan bidra med, og man er kanskje ikke klar over hva som forventes.
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

CEO & Eier
Без-названия-47

Forloverens viktigste jobb

Det kan være store variasjoner i forloverens rolle, det kommer helt an på hva brudeparet ønsker av dem. For noen er det nok at de møter opp, andre igjen er involverte i planlegging og er behjelpelig med både det ene og det andre på selve bryllupsdagen. Men det er i grunnen kun én ting man virkelig behøver en forlover til; nemlig deres underskrift. Forloveren må skrive under på både søknaden om ekteskap og vielsesattesten, altså gi en skriftlig erklæring om at det ikke er noe i veien for at partene inngår ekteskap.

Hvem bør jeg velge som forlover?


Foto: Fotograf LeneKristine

Når det kommer til hvem som skal velges til det ærefulle oppdraget, står dere ganske fritt. Det viktigste er at forloveren må være myndig, altså fylt 18 år. Dernest bør det være noen som kjenner den som skal gifte seg godt. Vanligvis velger man en nær venn eller bror/søster. Selv om dere inngår ekteskap i kirken, behøver ikke forloverne å være medlem av statskirken. Stort sett velger brud og brudgom en av samme kjønn som forlover, men det er slettes ingen regel. I det siste har det også blitt mer og mer vanlig at det velges flere forlovere på begge sider. Kanskje er det vanskelig å velge mellom gode venner? Om man går for flere, vil det uansett kun være én som vil være forlover «på papiret»; altså den som skal skrive under på søknad og attest.

Det kan være både fordeler og ulemper ved å ha flere forlovere. Den største fordelen med flere forlovere er at de er flere som kan dele på oppgavene. Om ikke alle bor i nærheten, har man kanskje iallfall én som gjør det, og kan være med på hele planleggingsprosessen.

Det blir en ekstra hyggelig stemning når gruppen er samlet, og når talen skal holdes slipper forloverne å stå alene. Mange vil nok finne den tanken betryggende. Visuelt sett ser det også pent ut med flere. Spesielt flott kan det jo bli om alle har matchende kjoler eller dresser.

En av ulempene kan være at det blir surr om hvem som er ansvarlig for hva. Det kan være lurt å bestemme hvem som har hovedansvaret, spesielt på selve dagen, som delegerer videre til de andre. Hvis alle insisterer på å holde hver sin tale, kan det ta unødvendig lang tid. Plassering ved bordet må også løses på en smidig måte. Mer om bordplassering kan du lese her.

Oppgaver før vielsen


Foto: Fotograf LeneKristine

Et av de første oppdragene en forlover får er, som nevnt tidligere, å skrive under på bryllupssøknaden. Ellers er det mye en forlover kan bidra med under planleggingen, om brudeparet ønsker det. De kan for eksempel hjelpe til med å lage og sende invitasjoner, fikse bordpynt, samt være behjelpelig med å bestille time til frisør og lignende. Å være med på dress- eller kjoleprøving er en vanlig og hyggelig oppgave.

Trenger du hjelp til å komme i gang med planleggingen? Test vår digitale planlegger gratis!

Den festlige jobben med å arrangere utdrikningslag er det som regel forloverne som står for. Så fremt de ikke har fått streng beskjed av de som skal gifte seg at de overhodet ikke ønsker det. Som forlover er det selvfølgelig viktig å respektere eventuelle ønsker eller reservasjoner fra brudeparet.

På bryllupsdagen

Gjennom selve dagen skal forloveren gjøre sitt beste for å være bruden og brudgommens beste støtte og hjelper. Forloveren kan på en måte sammenlignes med en god kammertjener, som følger de som skal gifte seg gjennom hele dagen. Kanskje må man sørge for å roe nervene til nervøse og stressede bruder og brudgommer, eller passe på at de får i seg nok drikke og næring innimellom slagene.

Forloverne kan godt holde styr på avtaler, som tidspunkt for frisør, fotograf, oppmøte i kirken og lignende. Det kan også hende at brudeparet ønsker å bli fotografert sammen med forloverne.

Brudens forlover er vanligvis med bruden gjennom de fleste gjøremålene på bryllupsdagen. Til frisøren, under sminking, påkledning og så videre. Om forloveren ønsker å stille ekstra forberedt, kan en nødveske med alt dere kan komme til å trenge utover dagen og kvelden være lurt å ha. Les vår artikkel om Brudens nødveske her, med forslag til nyttig innhold.

Når dere ankommer seremonistedet, forventes det at brudens forlover har ansvaret for å sørge for at kjolen og sløret hennes ikke kommer i veien og alltid er der det skal være. Her er det bare å forsikre seg om at bruden til enhver tid ser 100% perfekt ut. Vanligvis skal brudens forlover sitte klar ved vigselsstedet, når bruden går opp midtgangen. Under vielsen holder forloveren buketten hennes. Et nyttig tips til forloveren kan også være å ha lommetørkleet klart, til de tårevåte øyeblikkene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Fotograf LeneKristine

Brudgommens forlover har noen færre oppgaver, men en av dem kan være å kjøre den kommende ektemannen til vielsen, hvis de da ikke har sjåfør. Kanskje er det også hans forlover som får æren av å dekorere bilen? I kirken, eller vielsesstedet, er det vanlig at brudgommens forlover går først, sammen med brudgommen. Han har ofte ansvaret for å passe på ringene, om de skal settes på under vielsen.

Til slutt undertegner forloverne vielsesattesten som vitne til seremonien.

Etter vielsen

Det forventes at forloverne holder tale under festmiddagen. I den tradisjonelle talerekkefølgen holder brudens forlover tale rett før brudgommens. Andre oppgaver kan være å holde styr på gavene, sørge for at alle skriver i gjesteboken og selvfølgelig skåle for de nygifte. Tradisjonelt er forloverne også de første som skal gå på dansegulvet etter brudeparet.

Selv etter at bryllupet er vel overstått, kan forloverne fortsatt være en god støtte for ekteparet i årene som kommer. Gjennom både gode og onde dager.

Forsidebilde: Joseph & Siw Photography

følg oss

Mer inspirasjon?

Flere hender holder glass høyt for å skåle

16 tips til aktiviteter for utdrikningslaget

Når det nærmer seg bryllup, er det på tide med det legendariske utdrikningslaget! Vi har samlet en haug med geniale forslag til aktiviteter som passer for alle slags utdrikningslag, enten dere vil ha det avslappende eller feste som det er ingen morgendag!

To smilende jenter i sort tskjorte

Den nye Bryllupshjelperen

Vi er stolte av å presentere den nye Bryllupshjelperen! Etter å ha overtatt i 2023, har vi satt fart! Vi har gitt siden en makeover, knyttet sterke bånd med leverandører og fått bedriften tilbake på kartet!

Din digitale bryllupsplanlegger

Oppdag Bryllupshjelperen – din digitale høyre hånd gjennom budsjetter og gjøremål. Få tips, hjelp og inspirasjon mens du sparer tid og senker skuldrene. Skap en bedre bryllupsdag med oss!

To jenter og en hvit brud drikker Prosecco og forbereder seg til bryllup
ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.