Å bli valgt som forlover er en stor ære, men det kan også være en oppgave som kommer med mange spørsmål og forventninger. Hva innebærer det egentlig å være forlover, og hva må du som forlover gjøre for å sikre at bryllupsdagen går knirkefritt? Her gir vi deg en enkel og forståelig oversikt over forloverens ansvar og oppgaver, fra start til slutt.
Forloverens rolle i bryllupet: En guide
Hva gjør en forlover?
Når man blir spurt om å være forlover, er det lett å kjenne på både stolthet og nervøsitet.
Det kan være store variasjoner i forloverens rolle, det kommer helt an på hva brudeparet ønsker av dem. For noen er det nok at de møter opp, andre igjen er involverte i planlegging og er behjelpelig med både det ene og det andre på selve bryllupsdagen. Men det er i grunnen kun én ting man virkelig behøver en forlover til; nemlig deres underskrift. Forloveren må skrive under på både søknaden om ekteskap og vielsesattesten, altså gi en skriftlig erklæring om at det ikke er noe i veien for at partene inngår ekteskap.
Hvem bør jeg velge som forlover?
Når det kommer til hvem som skal velges til det ærefulle oppdraget, står dere ganske fritt. Det viktigste er at forloveren må være myndig, altså fylt 18 år. Dernest bør det være noen som kjenner den som skal gifte seg godt. Vanligvis velger man en nær venn eller bror/søster. Selv om dere inngår ekteskap i kirken, behøver ikke forloverne å være medlem av statskirken. Stort sett velger brud og brudgom en av samme kjønn som forlover, men det er slettes ingen regel. I det siste har det også blitt mer og mer vanlig at det velges flere forlovere på begge sider. Kanskje er det vanskelig å velge mellom gode venner? Om man går for flere, vil det uansett kun være én som vil være forlover «på papiret»; altså den som skal skrive under på søknad og attest.
Fordeler og ulemper med flere forlovere
Den største fordelen med flere forlovere er at de er flere som kan dele på oppgavene. Om ikke alle bor i nærheten, har man kanskje iallfall én som gjør det, og kan være med på hele planleggingsprosessen.
Det blir en ekstra hyggelig stemning når gruppen er samlet, og når talen skal holdes slipper forloverne å stå alene. Mange vil nok finne den tanken betryggende. Visuelt sett ser det også pent ut med flere. Spesielt flott kan det jo bli om alle har matchende kjoler eller dresser.
En av ulempene kan være at det blir surr om hvem som er ansvarlig for hva. Det kan være lurt å bestemme hvem som har hovedansvaret, spesielt på selve dagen, som delegerer videre til de andre. Hvis alle insisterer på å holde hver sin tale, kan det ta unødvendig lang tid. Plassering ved bordet må også løses på en smidig måte.
Skal en forlover holde tale?
Et av de første oppdragene en forlover får er, som nevnt tidligere, å skrive under på bryllupssøknaden. Ellers er det mye en forlover kan bidra med under planleggingen, om brudeparet ønsker det. De kan for eksempel hjelpe til med å lage og sende invitasjoner, fikse bordpynt, samt være behjelpelig med å bestille time til frisør og lignende.
Det å være med på kjole- eller dressprøving er også en vanlig og hyggelig oppgave. Det gir en fin mulighet til å dele noen spesielle øyeblikk med bruden eller brudgommen, og bidra til at de føler seg trygge på sine valg.
Oppgaver før bryllupet
Tradisjonelt sett forventes det at forloveren holder tale under bryllupsmiddagen, men dette er ikke en absolutt nødvendighet. Hvorvidt forloveren holder tale, avhenger ofte av deres komfort med å snakke foran en forsamling, samt brudeparets ønsker.
Forloverens tale regnes som en av de viktigste i et tradisjonelt bryllup. Brudens forlover holder som regel sin tale rett før brudgommens forlover. Talen pleier å inneholde minner fra forholdet til bruden eller brudgommen, gode historier og varme ønsker for fremtiden til det nygifte paret.
Den tradisjonelle rekkefølgen på taler finner du her : Taler i et bryllup
Dersom forloveren ikke ønsker å holde tale, kan dette diskuteres med brudeparet på forhånd. Det er også mulig å holde talen sammen med noen andre, eller bidra på andre måter under middagen. Det viktigste er at du som forlover støtter brudeparet på den måten som føles riktig for deg, og som gir deg trygghet og glede på den store dagen.
Arrangere utdrikningslag
Den festlige jobben med å arrangere utdrikningslag er det som regel forloverne som står for. Så fremt de ikke har fått streng beskjed av de som skal gifte seg at de overhodet ikke ønsker det. Som forlover er det selvfølgelig viktig å respektere eventuelle ønsker eller reservasjoner fra brudeparet.
Dersom du leter etter inspirasjon på utdrikningslag, les gjerne disse artiklene:
Aktiviteter og ideer for et personlig utdrikningslag – Skreddersy dagen med unike aktiviteter som speiler bruden eller brudgommens interesser.
Når det nærmer seg bryllup, er det på tide med det legendariske utdrikningslaget! Vi har samlet en haug med geniale...
På bryllupsdagen
Gjennom selve dagen skal forloveren gjøre sitt beste for å være bruden og brudgommens beste støtte og hjelper. Forloveren kan på en måte sammenlignes med en god kammertjener, som følger de som skal gifte seg gjennom hele dagen. Kanskje må man sørge for å roe nervene til nervøse og stressede bruder og brudgommer, eller passe på at de får i seg nok drikke og næring innimellom slagene.
Forloverne kan godt holde styr på avtaler, som tidspunkt for frisør, fotograf, oppmøte i kirken og lignende. Det kan også hende at brudeparet ønsker å bli fotografert sammen med forloverne.
Brudens forlover
Brudens forlover er vanligvis med bruden gjennom de fleste gjøremålene på bryllupsdagen. Til frisøren, under sminking, påkledning og så videre. Om forloveren ønsker å stille ekstra forberedt, kan en nødveske med alt dere kan komme til å trenge utover dagen og kvelden være lurt å ha.
Les vår artikkel om Brudens nødveske her, med forslag til nyttig innhold.
Når dere ankommer seremonistedet, forventes det at brudens forlover har ansvaret for å sørge for at kjolen og sløret hennes ikke kommer i veien og alltid er der det skal være. Her er det bare å forsikre seg om at bruden til enhver tid ser 100% perfekt ut. Vanligvis skal brudens forlover sitte klar ved vigselsstedet, når bruden går opp midtgangen. Under vielsen holder forloveren buketten hennes. Et nyttig tips til forloveren kan også være å ha lommetørkleet klart, til de tårevåte øyeblikkene.
Brudgommens forlover
Brudgommens forlover har noen færre oppgaver, men en av dem kan være å kjøre den kommende ektemannen til vielsen, hvis de da ikke har sjåfør. Kanskje er det også hans forlover som får æren av å dekorere bilen?
I kirken, eller vielsesstedet, er det vanlig at brudgommens forlover går først, sammen med brudgommen.
Han har ofte ansvaret for å passe på ringene, om de skal settes på under vielsen.
Til slutt undertegner forloverne vielsesattesten som vitne til seremonien.
Etter vielsen
Noen typiske oppgaver kan være å holde styr på gavene, sørge for at alle skriver i gjesteboken og selvfølgelig skåle for de nygifte. Tradisjonelt er forloverne også de første som skal gå på dansegulvet etter brudeparet.
Forloverens rolle stopper ikke nødvendigvis etter bryllupet. En god forlover er ofte en viktig støtte for brudeparet også i årene som kommer, og kan være en påminnelse om løftene som ble gitt på bryllupsdagen, gjennom både gode og utfordrende tider.
Å være forlover er en ære som kommer med ansvar, men det er også en fantastisk mulighet til å være en viktig del av en av livets største begivenheter. Enten du er involvert i alle detaljer eller bare opptrer i en mer symbolsk rolle, er din tilstedeværelse og støtte uvurderlig for brudeparet.