Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Blomster til bryllupet – sesong og farger

Roser er røde, fioler er blå, men hvilke er i sesong nå?
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

Markedssjef
Без-названия-30

Noen velger å gifte seg når trærne begynner å få grønne knopper. Andre foretrekker at jorden er dekket i hvitt. Men en ting har de fleste bryllup til felles. Blomster.

Skal dere gifte dere i takt med vær og vind? Mange elsker å vektlegge sesongen de velger å inngå ekteskap i. Dekorasjonene og blomstene kan være vidunderlige speil til det som skjer rundt oss. Bare husk en ting! Det er ikke alle blomster som blomstrer hele året.  

Blomstermorgen slukker sorgen, pass bare på at blomsten du vil slukke sorgen med er i sesong. 

Våre viktigste tips

  • Husk at noen av de mest populære bryllupsblomstene kan ha svært kort sesong. Peoner vil veldig mange ha, men de er noen av de mest kortlevde blomstene. Vi har delt opp sesongen i fire, men noen blomster får dere kun tak i spesifikke måneder av for eksempel sommeren. Hør med de dere skal bestille blomster av for å være sikre.  
  • Det er mulig å velge blomster utenfor sesong, men de fleste blomsterbutikker ser gjerne at dere velger noe de fører. Det tar både lenger tid, og er mye dyrere å importere blomster langveis fra. 
  • Pass på allergier! Det er mye mer hyggelig at gjestene blir rørt til tårer av stemningen og talene, enn av pollen. Hør gjerne med gjester om de reagerer på ulike planter og blomster, og gjør deres beste for å unngå disse. 
  • Tenk på helheten. Ønsker dere lave borddekorasjoner, eller høye? Skal det være levende lys like ved blomstene? Det er ikke alle planter som fungerer i lave potter, eller alle blomster som ser flotte ut i høye vaser.  
  • Ta med fargeprøver! Noen nyanser er det vanskelig å enes om mellom brudepar og blomsterforhandler. Fersken- og rosatoner kommer for eksempel i utrolig mange variasjoner. Dere kan ha valgt ut en type fersken på pyntedetaljer, og når blomstene skal hentes viser det seg at de ikke matcher, eller ser ut slik dere forventet. For å unngå skuffelse er det alltid lurt å ta med noe å vise blomsterforhandleren. Da blir det lettere for alle.
     
  • Vær ute i god nok tid. Det finnes de som prøver lykken et helt år i forkant, men dette blir ofte for tidlig. Dersom dere er fleksible og ikke har noe imot å gi styringen over til blomsterforhandleren, kan de ofte lage nydelige dekorasjoner på svært kort varsel. Men om dere vil ha en finger med i spillet bør dere bestille minst én måned før selve dagen, og ikke mer enn et halvt år.

Varme høstblomster

Høsten er årstiden de fleste forbinder med kos. Fargepalettene er preget av deilig burgunder, lun oransje, rustrødt og okergult. Hvis dere vil kjøre på med den tradisjonelle høststilen er krysantemum en flott blomst å starte med. Hvis dere vil fremme høsttematikken enda litt mer kan dere pynte med løv, store nøtter, gresskar, bregner og kvister. Tradisjonelle høstfarger skaper en lun og god følelse.  

Krysantemum er en nydelig statement-blomst som passer perfekt i høstbuketten. Pynt gjerne med blomster og planter i samme toner for et harmonisk fargespill. 

Har dere behov for høstblomster på budsjett? Lyng er både vakkert og prisvennlig. Kvister og fargerike høstblader kan dere også skaffe gratis hvis dere bor i nærheten av en frodig skog.

I sesong: gladioler, tulipaner, sommerasters, solsikker, krysantemum, hortensia, dahlia, allium.

Vidunderlige vinterblomster

Det finnes ikke noe flottere enn den norske vinteren. Hvitkledde vidder, snøtung furu og iskald luft som brenner i lungene. Om vinteren kan dere dekorere med kjølige toner, fokusere på hvite blomster som speiler snøen utenfor, og dra inn granbar rett fra skogen.

Hvite roser passer enhver vinterbrud, og speiler den kalde, hvite årstiden. Pynt gjerne med rognebær eller kristtorn for en glad juleeffekt.   

Vil dere bruke mindre penger på vinterblomstene kan dere hente granbar og kongler fra skogen, og spraye med falsk snø for ekstra effekt.   

I sesong: tulipaner, ranunkler, påskeliljer, amaryllis, svibler, krysantemum, cymbidium, anemoner, voksblomst.  

Vakre vårblomster

Solen varmer, snøen smelter, fargerike skudd stikker frem under gammelt løv og tunge vinterklær havner nok en gang bakerst i skapet. Våren er for mange lys og fargerik, og siden det begynner å spire og gro utenfor, vil nok mange gjerne ha et blomsterrikt bryllup. Vil dere ha et autentisk vårbryllup så sats på blomster med lyse, friske toner av grønt, gult, blått og rosa.

Tulipaner er en slager om våren. Blomstene kommer i alle tenkelige farger, så vårbruden har nok å velge i. 

Ikke interessert i å bruke store deler av budsjettet på blomster? Nok en gang er muligheten her for å finne dekor i naturen. Om våren kan en begynne å lete etter markblomster. Pass bare på at dere ikke plukker fredede blomster! Hvis det ikke frister å bruke tid på å lete i sølete jord, begynner også vårblomstene i butikken å bli billigere.

I sesong: tulipan, ranunkler, påskeliljer, peoner, krysantemum, cymbidium, hortensia, anemoner, voksblomst.     

Ville sommerblomster

Om sommeren både ser og føler vi oss på topp, og det er kanskje derfor det også er høysesong for bryllup. Ønsker dere en skikkelig sommerfeiring når dere gifter dere, er det nesten umulig å få for mange blomster. Dette er tiden på året som er mest frodig, så hvorfor ikke fronte dette under bryllupet? Tenk spreke fargekombinasjoner, gjerne komplementærfarger som fremhever hverandre enda mer.


En av de mest populære blomstene til bryllup er den staselige peonen. En romantisk og sart blomst, som samtidig er mektig flott. 

Har dere brukt for stor del av budsjettet på andre festligheter til bryllupet? Om sommeren er det flust av blomster i naturen som dere kan røske med dere. Hvis dere vil at det skal bugne skikkelig, så få med dere noen venner på blomsterjakt. Om sommeren er det også utrolig mange blomstermarkeder rundt om i landet, og her er som regel prisen snillere enn i vanlige butikker.  

I sesong: gladioler, peoner, sommerasters, solsikker, krysantemum, hortensia, dahlia, allium.

Helårsblomster inkluderer alstroemeria, brudeslør, bouvardia, fresia, grennellik, germini, hodenellik, kala, longiflorum, lisianthus og roser.

Helt egen stil

Har dere noen spesifikke ønsker som ikke lar seg gjennomføre er det lov å tenke kreativt. Kunstige blomster blir stadig flottere og mer autentiske, så det er fullt mulig å ha favorittblomsten i bryllupet selv om den ikke er i sesong.

I dag finnes det også utrolig lekre porselensblomster, og noen har til og med gjort karriere av å dyppe ekte blomster i gull! Vår leverandør Ro & Raff håndlager helt nydelige blomsterkranser i kald porselen, som også kan brukes etter selve bryllupet.

Det er med andre ord kun din egen kreativitet som setter grenser. Blomstene som skal pryde lokalene, buketten og kanskje også brudeparet velger dere helt selv.

Foto: Unsplash

følg oss

Ditt bryllup, din kontroll

Kickstart planleggingen med vårt GRATIS bryllupsverktøy!

Mer inspirasjon?

Brudepar omfavner hverandre i Budapest på destinasjonsbryllup

Bryllup i utlandet: viktige tips og råd

Drømmer dere om et magisk bryllup i utlandet? Før dere kan si “ja” under palmene eller ved en fjelltopp, er det noen nødvendige forberedelser å ta for et suksessfullt destinasjonsbryllup. Vi guider dere gjennom alt dere trenger å vite for å gjøre deres bryllup i utlandet til virkelighet!

Folk skåler med velkomstdrinker i et bryllup

17 velkomstdrinker til bryllupet

Gi festen en sprudlende start med kreative velkomstdrinker! Fra fancy champagnepyramider til forfriskende iste – dine gjester vil elske det!

En indisk brud med hennatatoverte hender skriver under juridiske dokumenter

Hva sier du egentlig ja til?

Når du drømmer deg bort i brudesalongen blant vakre kjoler av tyll og sateng, er det kanskje ikke juridiske forpliktelser som står øverst i tankene dine. Men ekteskapet innebærer mer enn bare romantikk – det er viktig å ha oversikt over de juridiske sidene før den store dagen. Her er det du trenger å vite.

ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.