Bordplassering: Tradisjonelle Regler og Moderne Tips

Det å planlegge bordplasseringen i bryllupet kan være en krevende oppgave, men vi har de beste tipsene for å gjøre det enklere.
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

Lesetid: 4 min

Når du planlegger bordplasseringen i bryllupet ditt, kan det føles som å legge et puslespill – det skal passe sammen, men kan være litt knotete. Her får du en enkel guide til hvordan du kan plassere gjestene dine slik at alle får en god opplevelse.

Hvordan plassere gjester i bryllup: En enkel guide

Gratis digital planlegger

Bryllupshjelperen tilbyr en gratis digital planlegger med alt du trenger, inkludert bordplasseringskart!

Tradisjonelle regler for bordplassering

Hvis du ønsker å basere bordplasseringen på tradisjonelle regler, gir disse deg en nyttig mal å følge. Her er de vanlige retningslinjene for bordplassering i et bryllup:

  • Bruden sitter til høyre for brudgommen.
  • Bruden sitter ofte ved siden av sin far, og brudgommen ved siden av sin mor.
  • Nær familie, forlovere og faddere sitter i nærheten av brudeparet.
  • Par plasseres vanligvis overfor hverandre.
  • Man sitter vekselvis mann og kvinne.

Disse reglene kan være en god start, men de passer ikke alltid for alle.

Moderne tilnærming til bordplassering

Selv om det finnes tradisjonelle regler for bordplassering, mener vi at du ikke trenger å følge dem blindt. Reglene tar ikke alltid hensyn til moderne forhold som to brudgommer eller to bruder, eller ulike familiekonstellasjoner som bonusfamilier. Derfor er det viktig å tilpasse bordplasseringen etter dine egne behov og ønsker. Her er våre anbefalinger for en personlig og hjertelig bordplassering:

  • Brudeparet sitter sammen: Sørg for at brudeparet sitter sammen, så de kan nyte dagen fullt ut.
  • Nærmeste familie først: Brudeparet kan ha sine nærmeste ved bordet, som foreldre, søsken eller gode venner.
  • Plasser gjester med tanke på komfort: Tenk på hvem som kan ha glede av å sitte sammen, og unngå å plassere personer som ikke kommer overens ved siden av hverandre.
  • Strategisk plassering: Toastmaster og fotograf bør plasseres slik at de lett kan utføre sine oppgaver.
  • Synlighet: Plasser brudeparet så de fleste gjestene kan se dem, det gir en fin opplevelse for alle.

Hvor skal dere sitte?

Hvor brudeparet skal sitte er ikke nødvendigvis en selvfølge, og flere faktorer kan spille inn. Vanligvis sitter brudeparet sammen med sin nærmeste familie – ofte plasseres foreldrene nærmest, etterfulgt av forlovere eller søsken. Men dette er ikke hugget i stein, og det er helt greit å tenke utradisjonelt hvis dere ønsker det.

Hvis omstendighetene gjør det vanskelig å sitte sammen med foreldrene, kan dere velge å ha nære venner eller andre familiemedlemmer ved bordet. Det er også helt lov å plassere dere ved siden av venner, søsken, eller hvem dere måtte ønske.

For de som ønsker å sitte alene sammen, finnes det parbord, ofte kalt kjærlighetsbord, hvor det er plass til bare to personer. Dette kan plasseres foran i lokalet, mens resten av gjestene sitter ved et annet bordoppsett. Husk at tradisjoner ikke nødvendigvis betyr regler – det viktigste er at bordplasseringen reflekterer hva som føles riktig for dere.

Brudeparet skåler med fokus på glassene og brudeparet, mens en person bak bruden stikker hodet frem. Brudekjolen og brudgommens antrekk er delvis synlige.

Hvordan plassere resten av gjestene

Når du planlegger bordplasseringen, vurder om du skal plassere venner og kjærester sammen, eller blande dem for å skape nye forbindelser. Å plassere kjente sammen kan gi en mer komfortabel atmosfære, mens å blande gjestene kan gjøre kvelden mer livlig. Tenk på hvem som er ekstroverte og vil trives med nye mennesker, og hvem som foretrekker kjente ansikter. Du kjenner gjestene dine best, så velg plasser som gir alle en hyggelig kveld.

  • Kjente vs. Ukjente: Skal folk som kjenner hverandre sitte sammen, eller vil du at folk skal blande seg og bli kjent med nye personer?
  • Free seating: Dette betyr at ingen har faste plasser, og folk kan sette seg hvor de vil. Det gir en avslappet stemning, men pass på at det ikke blir for vanskelig når det bare er enkeltplasser igjen.
Brudeparet skåler med sine gjester, vi ser fra hake til hoft på alle personer på bildet. Bruden er sentrert i mirdten.

Lykke til med bordplasseringen! Vi håper disse tipsene gjør planleggingen lettere og at kabalen går opp som du ønsker!

Liknende artikler

Ditt bryllup, din kontroll

Kickstart planleggingen med vårt GRATIS bryllupsverktøy!

Mer inspirasjon?

et brudepar under en humanetisk vielse på en strand. vi ser brudeparet, og vigsleren.

Slik foregår en humanistisk vielse

Skap en personlig bryllupsseremoni med en humanistisk vielse. Lær mer om hva en humanistisk vielse innebærer, og hvordan dere kan tilpasse seremonien.

En indisk brud med hennatatoverte hender skriver under juridiske dokumenter

Hva sier du egentlig ja til?

Når du drømmer deg bort i brudesalongen blant vakre kjoler av tyll og sateng, er det kanskje ikke juridiske forpliktelser som står øverst i tankene dine. Men ekteskapet innebærer mer enn bare romantikk – det er viktig å ha oversikt over de juridiske sidene før den store dagen. Her er det du trenger å vite.

ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.