Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Slik får dere de beste bryllupsbildene

De fleste brudepar ønsker seg fantastiske bilder fra bryllupet. Men hvilken stil skal dere ha? Hvordan velge riktig fotograf? Og hvor er det best å fotograferes? 
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

CEO & Eier
Без-названия-59
 

Å gifte seg er en av de største opplevelsene i livet, og selvfølgelig vil de fleste at den herlige dagen skal foreviges på ypperste vis. Bildene som blir tatt på bryllupsdagen skal bevare de gode minnene til evig tid, og da er det alfa og omega at det blir gjort ordentlig. Men hvordan kan man egentlig sikre seg de beste bryllupsbildene? Siw Pessar fra Joseph & Siw Photography har lang erfaring som bryllupsfotograf, og i denne artikkelen vil hun dele mange av sine beste tips og råd med oss.  

Velg riktig fotograf

De_beste_bryllupsbildene_med_fotograf

Det første dere bør bestemme dere for er hvilken stil dere vil ha på bildene. Hent gjerne inn inspirasjon, se på ulike bryllupsbilder, og finn det uttrykket som passer for dere. For å finne riktig fotograf, kan det være lurt å sjekke nettsidene deres. Der ligger det smakebiter som vil gi en pekepinn på hva dere kan forvente dere. Når dere har funnet den dere vil ha, er det bare å ta kontakt og avtale et møte. Husk at de mest ettertraktede fotografene fort blir fullbooket, så det lønner seg å være ute i god tid. Under planleggingsmøtet blir dere enige om tidsplan og går gjennom hvordan dagen kommer til å se ut. Sett av god tid, minst én time, men gjerne halvannen. På den tiden skal dere rekke å bli gode og varme i trøya, som helt sikkert vil føre til noen vidunderlige blinkskudd. For jo mer avslappet dere er, dess bedre vil resultatet bli. Siw understreker spesielt betydningen av å føle seg komfortabel sammen med fotografen dere velger.

– Det er veldig viktig å velge en fotograf som brudeparet føler de finner tonen med. For selv om det kanskje er verdens flinkeste fotograf, er det ikke sikkert dere klikker av den grunn. Første bud er derfor å ha god kjemi med den som skal ta bildene.

Siw legger til at når brudepar og fotograf stoler på hverandre, er det også lettere å slappe av. Selv spiller hun gjerne på humor når hun skal ta bilder.

Hvis dere har funnet spesielle bilder til inspirasjon, ha i tankene at det faktisk er gjennomførbart.

– Jeg har for eksempel fått inspirasjonsbilder fra California, der lyset er helt annerledes enn her. De var i tillegg tatt klokka åtte om kvelden, mens dette bryllupet var på formiddagen. I slike tilfeller er vi nødt til å tenke litt praktisk, men vi kan få til ganske mye blant annet ved hjelp av filter og baklys. Og bildene kan bli like fantastiske.

Ute eller inne?

De beste bryllupsbildene blir oftest tatt utendørs. Det skyldes både tilgangen på naturlig lys, pluss at det åpner for mer frihet og bevegelse når man skal fotograferes. Ute har man også muligheten til å endre bakgrunn med enkle grep. Siw forklarer hvorfor hun foretrekker å fotografere brudepar utendørs:

– Det beste er å ta bilder på en lokasjon der man kan snu seg og ta bilder i 360 grader. Ved å flytte seg litt kan bakgrunnen endre seg fra en skog, til et vann eller en sti. Slik slipper vi også å bevege oss lange strekninger for å få variasjon i bildene.

Ønsker dere å bli fotografert inne, er det beste om det foregår i arealrike rom med mest mulig naturlig lys.

– Vi kan ta fine bilder inne, men da blir det kanskje ikke så mye forandring i bildene. Det kan fort bli litt oppstilt og ensformig – med mindre det er et slott. Det kan også bety at fotografen må ha med seg bra lys, fordi det som kommer fra lyspærer ofte ikke er så fint, forteller Siw.

Det finnes ikke dårlig vær

De_beste_bryllupsbildene_vinter

– Aldri vær redd for været! Det er mange som er engstelige og sier “tenk om det regner”, men det kan bli helt fantastisk. Lyset etter at regnet er over er det vakreste, bedyrer Siw.

Det er faktisk vanskeligere å ta fine bilder hvis sola skinner. Direkte sollys gir skarpe skygger, det er ofte lite flatterende på hud og de færreste er på sitt fineste når de myser. Siw råder til å finne et område med skygge.

– Det kan være under noen trær, eller på siden av et hus hvor skyggen kommer inn. Vi kan selvfølgelig ta nydelige bilder på en brygge eller en strand, men tenk på at alt da vil fremstå veldig skarpt.

Siw har også fotografert mange vinterbryllup, og kan ikke få sagt det nok; at paret, og spesielt bruden, må kle seg godt. Dropp brudesko til fordel for noe varmere, de synes jo ikke likevel. Ta gjerne på flere lag med ull under. Frostskader og stive smil vil garantert ikke resultere i de beste bryllupsbildene.

Kjekt å huske

De_beste_bryllupsbildene_converse

Noen rent praktiske ting må ofte til for at fotograferingen skal gå så smidig som mulig. Det skader ikke å ha alle detaljer på plass, så dere slipper å få noen overraskelser på dagen. For eksempel vil du ikke at merker etter bikiniskille skal stjele all oppmerksomheten i bildene. Passende skotøy er et must, særlig hvis dere må bevege dere over lange avstander eller i ulendt terreng.

– Et par flip-flops man lett kan slenge på seg, eller gummistøvler hvis bakken er sølete er mye bedre enn høye hæler. Dessuten kan det være dritkult å ta bilder i gummistøvler!

Siw råder gjerne brudeparet til å ta med en piknikkurv med litt snacks og god drikke. Det kan også være med på å løsne litt på stemningen. Noen tar med seg et pledd for å sitte på, og speil for å sjekke hår og sminke kan man jo alltids få bruk for.

Slapp av og kos dere

De_beste_bryllupsbildene_latter

Det er ikke til å komme fra at bryllupsdagen er preget av en hektisk dagsorden, og til tider rett og slett kan føles litt stressende. Kanskje er det kun under fotograferingen dere får ro til å bare fokusere på hverandre.

– Det er den eneste timen dere er litt alene som nygifte den dagen, og derfor vil vi sørge for at den stunden blir veldig fin. Det vi prøver å fange er kjemien mellom dere to, det dere har sammen. Da er det gjerne det levende og organiske vi er ute etter, og ikke hvordan man ser inn i linsa mi, sier Siw.

Hun presiserer at brudeparet skal vite at de er i trygge hender. Som profesjonell fotograf har hun gjort dette mange ganger før, og har opplevd det meste som kan oppstå under bryllupsfotografering. I tillegg pleier forloverne å være med når de nygifte skal foreviges. De er deres hjelpere den dagen, og står parat til å stå ved deres side. Da brukes også noe av tiden på å ta noen gøyale forloverbilder, en veldig morsom stund, ifølge Siw.

Vurdér heldagsfotografering

De_beste_bryllupsbildene_påkledning

Det er mye som skjer i løpet av en bryllupsdag, og bildene er en måte å huske alle de små og store begivenhetene på. Dette kan være lurt å ta med i beregningen når dere skal bestemme dere for om dere vil ha fotograf hele dagen, eller bare deler av den. Siw er ikke i tvil om hva hun ville valgt.

– Hvis det er noe brudeparene skulle ønske de kunne endret på i etterkant, er det å ha fotograf til stede hele dagen. Bryllupsdagen går veldig fort, og det er ikke sikkert man husker alle de fine øyeblikkene. Et bilde kan bringe tilbake minner som dere kanskje hadde glemt, og på denne måten får dere hele historien fra begynnelse til slutt. Fra man gjør seg klar tidlig på dagen, til dere skjærer opp bryllupskaka på kvelden. Da vil det også være rom for å få med alle detaljer. En ting er iallfall sikkert, avslutter Siw:

– Jeg har aldri hørt om noen som angrer på at de faktisk hadde fotograf hele dagen.

Alle de nydelige bildene er fra Joseph & Siw Photography. Joseph og Siw er en av Bryllupshjelperens håndplukkede bryllupsleverandører.

følg oss

Mer inspirasjon?

En person sitter og skriver i en gjestebok

Ideer til gjesteboken

Et av de kjæreste minnene etter bryllupet er gjesteboken. Den skal gi gjestene muligheten til å komme med noen gode råd på veien, eller legge igjen en hyggelig lykkeønskning. Gjestebøker finnes hos de fleste bokhandlere. Du kan også lage en selv med utstyr fra eksempelvis Søstrene Grene eller Panduro, eller du kan bestille på nett. Vi har forslag til flere kreative varianter av gjestebøker.

Et nærbilde av brudepar som står hode mot hode og et fullsnitt bilde av et brudepar i en trapp

Proff fotograf vs. amatørfotograf – hva er forskjellen?

Vi kom over et blogginnlegg fotograf Marianne Wahlberg hadde lagt ut på sin hjemmeside. Vi synes teksten var tankevekkende og viktig for kommende brudepar, så vi fikk lov til å dele Mariannes tekst og bilder med våre lesere. En modig, ærlig og opplysende tekst om hvordan hun ser tilbake på sine bilder når hun var amatørfotograf, sammenlignet med senere og profesjonelle bilder:

Kvinne blar i et album

Ta vare på bryllupsbildene

Lurer du på hva du skal gjøre med alle bildene fra bryllupet? Noen bilder fortjener litt ekstra oppmerksomhet – hva med å samle alle minnene i en fotobok, i en kalender eller på et lerret? 

Brudgom kysser bruden på hånden med en grønn hage i bakgrunn
ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.