Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Fingermat til bryllupet

Usikker på hva dere skal servere gjestene til velkomstboblene? Vi har rådført oss med bryllupsekspertene og samlet tips til gjennomføring, ulike hensyn man bør ta, samt et fristende utvalg velkomstmat dere kan servere i bryllupet – God appetitt!
Picture of bh_admin

bh_admin

Без-названия-76

Velkomst og servering

Vielsen er overstått med ømme hjerter og fuktige øyekroker. Det er tid for neste punkt i kjøreplanen – velkomst i bryllupslokalet. Etter vielsen har de fleste brudepar en fotoseanse med bryllupsfotografen, og i mellomtiden er det greit å holde gjestene festklare og lystige. Det blir lenge å gå fra frokost til middag uten å bli servert noe å spise, så vi anbefaler å tilby gjestene småretter, kanapeer eller annen fingermat.

Vi gir deg de beste rådene om hva man bør tenke på og hva man kan servere!

Praktiske tips til velkomstdrikke og mat


Spekemat hos Søstrene Storaas, fotograf Helge Eek

Før dere bestemmer dere for hva dere vil servere, kan det være greit å tenke på hva serveringen vil kreve. Kan serveringspersonalet hjelpe til med å dandere, eller har dere venner eller familie som kan hjelpe? Hvor mye mat gjestene behøver avhenger av hvor lenge det er mellom vielse og middag.

Toastmaster og stemningsskaper Loni Bjerkholt-Pedersen fremhever viktigheten av velkomstserveringen:

– Velkomstmat blir ofte glemt, og det er synd – den har nemlig mye å si for stemningen fra start. Rumlende mager er sjeldent bra for feststemningen, og det kan være kjedelig for gjestene uten noe særlig som skjer mens brudeparet tar bilder. Det er lettere for gjestene å mingle når noe serveres, det kan ha mye å si for stemningen at praten går lett allerede før bordsettingen.

Maten bør være enkel å spise stående. Hvis ikke rettene er så små at de puttes direkte i munnen, bør det finnes bord for å sette fra seg glass og legge fra seg vesker. Sitteplass er ikke nødvendig for alle, men husk på eldre, gravide og andre som kan trenge å hvile føttene før dere går til bords.

Den erfarne bryllupsplanleggeren Ann Kristin Nissen fra Brudepikene.no deler også et lurt tips:

– Husk rikelig med alkoholfri drikke. Spesielt i varme sommerbryllup er det viktig med gode tørsteslukkere, så slipper gjestene å drikke mer alkohol enn ønskelig før middagen.

Har du tid, hjelpere og mulighet, er det også mulig å fikse minglematen selv. Dyrt trenger det heller ikke å bli. Planlegg og kjøp tidlig inn det som har lang holdbarhet, så slipper du at det blir mye stress og dyre løsninger i siste liten.

Tips til velkomstmat

Smått eller stort, søtt eller salt – eller litt av alt? Dette er våre tips til bryllupets første matbit, les gjerne videre for varianter og oppskrifter.

Fingermat
 • Fruktfat
 • Snacks
 • Buffet med fingermat
 • Kanapeer
 • Lefseruller
Mettende minglemat
 • Focaccia
 • Wraps
 • Pizza
 • Afternoon Tea

Frukt og snacks

Er tiden mellom vielse og middag kort? Da holder det med noe lite og lett, som snacks. Fyll fat og trefjøler med spekemat, frukt, bær, salte kjeks, oliven, oster, nøtter, oppskårede grønnsaker og dip. Det blir garantert god stemning ved det fristende bordet. Legg gjerne til litt potetgull, sjokolade og andre søtsaker for å virkelig dekke alles energibehov og ønsker.

Bugnende buffet


Foto: Alba Catering

Selvplukk av fingermat fra en buffet setter fart på minglingen. Velg gjerne noe som passer til temaet for bryllupsmiddagen og gi menyen en rød tråd fra første munnfull.

Kjeks og spekemat har gjerne lang holdbarhet og kan kjøpes god tid i forveien. Selve danderingen bør gjøres kort tid innen servering så alt holder seg friskt og fristende.

 • Om middagen byr på for eksempel rypebryst og multer, kan gjerne velkomstmaten være erkenorske spesialiteter som fenalår, spekeskinke og oster.
 • Serverer du italienske retter til bryllupsmiddagen? Alba catering kan tipse om lekre spesialiteter som caprese, italienske oster, skinke og scampicocktail på en fingermatbuffet. I tillegg serveres gjerne marinerte oliven og klassisk bruschetta som veganske alternativer.
 • Er kortreist lokalmat mer deres stil? Søstrene Storaas på Kongsberg tipser om lokale delikatesser som grove pølsebiter eller spekematsnacks. Med heldiggriser oppvokst på gården og pølser etter familieoppskriften, er historien halve matopplevelsen hos Søstrene Storaas. Undersøk hva som finnes i nærheten, og få gjerne frem produktenes historie når buffeten presenteres.
 • Trenger dere en praktisk, men fristende løsning? Fyll sjarmerende kremmerhus med oster, kjeks, spekemat, frukt og søtsaker som sjokoladetrukket jordbær. Om dere ikke vil lage dem selv, kan de bestilles ferdige fra for eksempel The Grazing Box.


Charcuterie cones fra The Grazing box

Kanapeer og lefseruller

En kanape er et minismørbrød eller toast uten skorpe, som man kan spise i én bit. Prøv en av disse variantene:

 • Agurk, feta og basilikum
 • Biffstrimler og syltet rødløk
 • Kremost og salami eller chorizo
 • Røkelaks
 • Tunfisk- eller eggesalat
 • Chevre og honning
 • Blini med tangkaviar, se oppskrift nederst i artikkelen

Lefseruller er populært, og lages med helt vanlige tortilla-lefser eller lomper. Pass på å gå for en myk og god variant. Her kan du tenke ganske likt som kanapeer, og noen klassiske kombinasjoner er:

 • Snøfrisk og okserull
 • Ost og skinke
 • Philadelphia-ost og laks

Legg gjerne til garnityr som rødløk, ruccola, urter og rødbeter. Og hva med noen festruller til barna, med Nugatti eller syltetøy?

Mettende minglemat

Hvis det er lang tid mellom vielse og middag, er det greit å servere noe som metter. Påsmurt focaccia, rundstykker eller wraps med variert pålegg er enkelt og noe de fleste liker.

Elsker dere pizza, men syns det blir litt lite formelt til hovedrett? Server gjestene et nystekt pizzastykke til velkomstboblene. Med innleid pizzakokk som steker italiensk pizza fra mobil pizzaovn, kan gjerne brudeparet ta seg god tid med bryllupsbildene – for en start på bryllupsfeiringen!

Afternoon Tea med bryllupskake som hovedgjest?

Bryllupstradisjonene er i stadig endring, og kontinentale vaner er i ferd med å innta den norske bryllupsfeiringen. En av dem er å servere bryllupskaken når brudeparet ankommer selskapslokalet. Hvorfor ikke invitere til Afternoon Tea etter vielsen? Små sandwicher, frukt og lekker bryllupskake servert med musserende vin, te og kaffe er en skikkelig lekker start på drømmedagen.

Å servere kaken før og ikke etter bryllupsmiddagen, har flere fordeler. Etter en lang bryllupsmiddag kan man være ivrig etter å ta fatt på festen og innta dansegulvet. Det klassiske bildet av at brudeparet sammen skjærer kaken blir kanskje ekstra godt badet i dagslys, så kan heller restene av bryllupskaken settes frem på kakebordet for dem som ønsker en søt avslutning etter middagen.

Oppskrift – Blinis med tangkaviar

Har du smakt blinis med kaviar? Dette er lekre munnfuller som faktisk metter. Om du velger tangkaviar er kaviaren vegansk. Vi tipper det blir fart i minglingen når gjestene diskuterer smaken på tangperlene. Oppskriften er fra Vegetarentusiast Hanne-Lene. Blinis med tangkaviar – en perfekt forrett | Hannelene.no

Ingredienser

 • 3 dl havremelk
 • 1/2 pk gjær, tørr eller fersk
 • 200 g bokhvetemel
 • 1 ts salt
 • 1 ss sukker
 • 3 ss olivenolje
 • plantebasert smør eller olje til steking

Toppingforslag

 • rømme (gjerne plantebasert)
 • tangkaviar på glass
 • litt hakket rødløk/vårløk/gressløk
 • frisk dill
 • nykvernet pepper

Fremgangsmåte

 1. Varm melken til hakket varmere enn kroppstemperatur og tilsett gjæren. Visp sammen til gjæren er løst opp.
 2. Bland deretter melken med resten av ingrediensene med en visp. Nå har du en tykk pannekakerøre. La denne hvile tildekket i 45 minutter.
 3. Varm så olje eller plantebasert smør i en panne og stek ca en barneskje store små pannekaker/blinier til de er gylne på begge sider.
 4. Topp rett før servering og server lekre munnfuller til bryllupsgjestene.

*Tangkaviar på glass kan man kjøpe på IKEA eller i enkelte helsekostbutikker.

Blinis kan fryses i forkant, men toppingen gjør seg best om den danderes rett før servering. Dette blir muligens gjestenes første smak av tang, men kaviaren smaker overraskende likt rogn – en lekker munnfull!

Lykke til med bryllupsplanleggingen, og vi håper dere gleder dere med senkede skuldre – dette blir deres dag!

følg oss

Mer inspirasjon?

Velkomstdrinker på et bord

12 velkomstdrinker til bryllupet

Den magiske seremonien er overstått, og nervene er erstattet av ren lykkerus. Nå er det på tide å gi bryllupsgjestene en fantastisk opplevelse også. Den rette velkomstdrinken kan være med på å sette den riktige stemningen, og får gjestene til å føle seg velkommen.

Riskasting på brudepar

Hvordan skaper vi best mulig stemning i bryllupet vårt?

Dere ønsker selvfølgelig at gjestene skal synes at bryllupet deres er helt enestående. Hvordan lager dere et bryllup som snakkes om i årevis? Svaret er enkelt; sørg for at gjestene deres blir mette og utørste, og at de har det gøy!

Et serveringsfat med ulike former for fingermat
ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.