Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Den store guiden til brudekjoleprøvingen

Er du en av de som går med en klump i magen før brudekjoleprøvingen? Eller er det sommerfugler som flakser rundt nedi der? Enten du gruer eller gleder deg til å prøve på den hvite kjolen, har Bryllupshjelperen rådene som gjør prøvingen til en fryd!
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

Markedssjef
Без-названия-34

For noen er brudekjolen selve bryllupet. De har drømt om silkestoffer, kniplinger, chiffon og tyll i flere år. De har klipt ut bilder fra brudemagasiner og laget en omfattende Pinterest-side med inspirasjon til det store valget. Andre ser ikke for seg at de kan finne noe som passer deres kropp. De frykter dagen de må kle seg halvnaken foran en fremmed dame og prøve kjole etter kjole som ikke sitter rett. I Ski Brudesalong har de begge brudetypene, og alt midt mellom.

– Det skal være gøy å prøve kjoler! Mange gruer seg faktisk skikkelig, og da er det viktig for oss å få det til å bli en super opplevelse. Vi er ikke en stiv brudesalong med dårlig størrelsesutvalg. Her skal alle finne noe de liker, og noe som passer alle kroppstyper, sier daglig leder Anette Lien.


Lien har solgt hundrevis av kjoler til spente bruder, og stiller villig opp til å svare på alle våre spørsmål angående brudekjoleprøvingen.

Gjør deg flid, men tenk på tid

Når valget skal tas er det viktig at det gjøres i god tid før selve dagen, men helst ikke alt for lenge før.

– Vi synes det er deilig om man bestemmer seg åtte til seks måneder før bryllupet. Hvis du kjøper kjole to eller tre år før bryllupet kan man plutselig angre, for motebildet og smak endrer seg hyppigere enn vi tror. Men så må man også regne med en leveringstid på mellom fire og seks måneder, så det er ikke lurt å utsette kjøpet for lenge heller.

Lien anbefaler også bruder å vente til nyhetene for det kommende året er ute. I august kommer nemlig de nye kjolene i butikkene, så det er lurt å holde en finger på den måneden. Dersom man plutselig får litt hastverk med å skaffe kjolen forteller Lien også at flere av merkene de fører har rushleveranse, mot ekstra kostnad. Denne ordningen kan flere dra nytte av, spesielt under høysesongen. Dersom man har kortere tid enn fire måneder til å velge ut kjolen sier hun også at man da kan kjøpe rett fra salongen. Dette ønsker de derimot å unngå, da prøvemodellene er der for at flere skal kunne prøve de på.

Brudesalongen i Ski er nydelig innredet og skaper en behagelig atmosfære for bruden som skal prøve drømmekjolene. 

Har man likevel lyst på en modell rett fra salongen er det åpent for å kjøpe eldre modeller i august, når det må gjøres plass til flere nye kjoler.   

Den lille store dagen

Å se seg selv i brudekjole for første gang kan være en uforglemmelig opplevelse for mange. I Ski Brudesalong setter de av halvannen time til første prøving, slik at man har god tid til å prate med de ansatte i butikken om hva man drømmer om, ser for seg og hva slags bryllup man skal ha. Slik kan de ansatte kartlegge hva bruden burde prøve.

– Det er vanlig å rekke å prøve mellom seks og syv kjoler. Prøver man flere blir man ofte forvirret, og prøver man for få så har man kanskje en følelse av at det er noe man ikke har sett enda. Det er overraskende hvor mange bruder som forelsker seg i den aller første kjolen de tar på seg. Likevel er det alltid greit med alternativer, og vi vil jo skape en opplevelse rundt prøvingen.

Skal kjolen sys om har Ski Brudesalong en syerske de går god for, som de samarbeider tett med. Det holder som regel med en prøvetime hos syersken før kjolen sitter som den skal. Hvor lang tid det tar å tilpasse kjolen kommer an på hvor mye som skal gjøres. Er det småting kan det bli gjort på dagen, mens større prosjekter tar lenger tid. Lien anbefaler også at kjolen er ferdig noen måneder før bryllupet, og at man prøver den på en gang til et par uker før den store dagen.

Å sy om kjolen er ikke inkludert i prisen, og kostnadene vil naturligvis variere med tanke på hvor mye som må gjøres med kjolen.

– Kroppen din kan endre seg fort, og spesielt rundt bryllup da det kanskje er mer stress en vanlig. Noen går litt opp i vekt, mens andre går litt ned. Hvis du ammet da du prøvde kjolen, men har sluttet med det før bryllupet kan brystpartiet også endre seg litt. Det er mange faktorer som spiller inn. Dersom kjolen må gjøres om en siste gang tar syersken en hastetime som du slipper å betale for.

Hold det intimt

Det er ulike ventetider på forskjellige brudesalonger. Hos Ski Brudesalong kommer det an på hvilken dag og hvilket klokkeslett man ønsker seg. Torsdager har de åpent til syv, og siden det er flere som ønsker å prøve kjoler etter jobb er dette en dag med litt lenger venteliste enn andre. Lørdager er også ofte booket. Vil man prøve kjole ved stor pågang må man i visse tilfeller belage seg på å vente i omlag en måned, mens det er enklere å få time på dagtid i ukedagene.

Når du skal inn til din første prøvetime er det alltid hyggelig å ha noen med seg. Men ikke inviter hele brudeselskapet!  

– Absolutt alle er velkomne hit, men noen ganger kan det bli for mye folk for brudens del. Vi anbefaler at man tar med forloveren sin, et par venninner og gjerne en forelder. Da unngår man for mange meninger, for det er ikke alle som klarer å skille mellom sin egen smak, og brudens. Dette klarer derimot som regel de nærmeste.

Å drømme er gratis

I Ski Brudesalong er man hjertelig velkommen til å stikke innom for å kikke på kjoleutvalget. Selskapskjolene de fører kan en prøve på selv, men dersom du får en trang til å prøve på brudekjoler kreves det hjelp fra de ansatte. Dette fordi kjolene ofte har mye stoff, og kan være vanskelig å få på seg alene.

– Vi opplever at de som kommer for å titte ofte vil prøve brudekjolene når de er her, så derfor anbefaler vi at man bestiller en uforpliktende prøvetime. Det koster heller ingenting å prøve kjoler her hos oss.

Prøvetimer hos forskjellige salonger vil derimot i visse tilfeller koste penger, så det er lurt å undersøke dette på forhånd.

Bilder får du lov til å ta på Ski Brudesalong, og det oppfordrer Lien også brudene til å gjøre, spesielt hvis de sliter med å bestemme seg.

– Det er veldig greit å ha noen bilder å kikke på når man kommer hjem, så kan du diskutere litt med venninner hva som kledde deg best. Noen trenger ekstra tid på å tenke seg om, og da er det fint å kunne se tilbake på hvordan kjolen så ut på, for det er lett å glemme detaljer når man går ut av butikken.

Nøytrale farger på undertøy og i fjeset

Før du skal inn til prøvetimen din anbefales det at du velger undertøy i lyse og nøytrale farger. Har du behov for å bruke bh så ta gjerne med deg en stroppløs, slik at du kan teste ut kjoler med ulike overdeler. I Ski Brudesalong snører de ikke inn brudene i korsett, men dersom man ønsker å ha på hold-in-undertøy må man gjerne det.

Sminke er ikke bare tillatt, men faktisk oppfordret til! Så lange du ikke dytter på med foundation som kan smitte over på kjolene.

– Når du gifter deg har du gjerne på sminke, så man kan føle seg litt grå uten. Derfor er det fint om man sminker seg litt, så man får et bilde av hvordan du faktisk vil se ut på dagen.

Skal du prøver kjoler i Ski Brudesalong er det ikke noe spesielt du må huske å ta med deg. De har det meste du skulle trenge. Alt av sko, smykker, innlegg til bh, paraplyer og hårpynt. Har du derimot allerede valgt deg ut sko eller noe annet så oppfordres det til å ta det med.

Etter at kjolen er kjøpt inn bør den helst henge rett ned, inni posen den kommer i. På den måten vil du unngå skrukker og rynker i stoffet.

Vær åpen for nye muligheter

Anette Lien håper alle brudene som trer inn i hennes salong har et åpent sinn. Mange har nok allerede gjort seg opp en mening om hva de er ute etter, men de som jobber i Ski Brudesalong har sett utallige bruder og kropper gjennom årene, så de er drevne på hva som passer hvem.

– Det er flott at man tar med bilder og har egne ideer, men vær åpen! Si ja til å prøve noe utenfor komfortsonen din dersom vi foreslår det, for du kan bli veldig positivt overrasket. Tør å vise formene dine, for de er flotte, og vi vil absolutt passe på at du ikke ser vulgær ut. Samtidig er det viktig at du er tro mot deg selv, så du ikke ser ut som et annet menneske når du går for å møte ektemannen din.

Sammen med eksperter som Lien vil du uten tvil finne drømmekjolen som sitter som støpt. Og hvis du behøver litt mer hjelp med selve kjolevalget, har vi samlet noen tips i denne artikkelen.

Ønsker du hjelp med bryllupsplanleggingen? Prøv vår digitale bryllupsplanlegger!

Oppsummering

 • Bestem deg gjerne for kjolen 6-8 måneder før bryllupet
 • Vanlig leveringstid er 4-6 måneder
 • I august kommer det nye kjoler i butikkene
 • Første brudekjoleprøving vil ta ca. 1,5 time
 • Du prøver rundt 6-7 kjoler på første time
 • Kjolen må som regel sys om, dette er ikke inkludert i prisen
 • Prøv kjolen ca. 2 uker før bryllupet for eventuelle siste justeringer (dette er gratis hos Ski brudesalong dersom den allerede har blitt sydd om)
 • Ventetid på brudesalonger varierer, men med stor pågang må du regne med omlag en måned
 • Ikke ta med for mange på kjoleprøvingen
 • Det er lov å ta bilder av kjolene i Ski Brudesalong
 • Ha på lyst undertøy
 • Ha på litt sminke, men unngå produkter som kan smitte av på kjolene
 • Vær åpen for forslag og tips fra de ansatte i butikken

Foto: Ski Brudesalong og Unsplash 

følg oss

Ditt bryllup, din kontroll

Kickstart planleggingen med vårt GRATIS bryllupsverktøy!

Mer inspirasjon?

Brudepar omfavner hverandre i Budapest på destinasjonsbryllup

Bryllup i utlandet: viktige tips og råd

Drømmer dere om et magisk bryllup i utlandet? Før dere kan si “ja” under palmene eller ved en fjelltopp, er det noen nødvendige forberedelser å ta for et suksessfullt destinasjonsbryllup. Vi guider dere gjennom alt dere trenger å vite for å gjøre deres bryllup i utlandet til virkelighet!

Folk skåler med velkomstdrinker i et bryllup

17 velkomstdrinker til bryllupet

Gi festen en sprudlende start med kreative velkomstdrinker! Fra fancy champagnepyramider til forfriskende iste – dine gjester vil elske det!

En indisk brud med hennatatoverte hender skriver under juridiske dokumenter

Hva sier du egentlig ja til?

Når du drømmer deg bort i brudesalongen blant vakre kjoler av tyll og sateng, er det kanskje ikke juridiske forpliktelser som står øverst i tankene dine. Men ekteskapet innebærer mer enn bare romantikk – det er viktig å ha oversikt over de juridiske sidene før den store dagen. Her er det du trenger å vite.

ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.