Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

15 tips til et bryllup på budsjett

Kan et bryllup bli like flott selv om det planlegges på et stramt budsjett? Selvfølgelig, sier vi!
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

Markedssjef
Без-названия-57

De fleste vil at bryllupet skal bli en uforglemmelig dag, og det kan være lett å bli revet med i planleggingsfasen. Men hverdagen kan fort bli brå om dere sitter igjen med gjeld til langt oppover de nygifte ørene, så her gjelder det å tenke seg godt om før dere setter i gang. Med god planlegging er nemlig det meste mulig, selv om man er på sparebluss.

Det første dere må gjøre er å sette opp et budsjett, deretter blir utfordringen å holde seg til det. Godt gjennomtenkte valg er alfa og omega, og det lønner seg å starte prosessen så tidlig som mulig. Prioriter det som er viktigst for dere, og hva dere vil bruke mest penger på. Vi vil ta for oss de vanligste punktene, og gi dere tips om hva som kan lønne seg. Her er det nemlig mye å spare, bare man vet hvordan. Ønsker dere hjelp med budsjettet? Prøv vår digitale bryllupsplanlegger, som lager et budsjett tilpasset deres budsjettsum!

1. Antall gjester

Gjestelisten har enormt mye å si for hvor kostbart bryllupet vil bli. Antall gjester bestemmer blant annet størrelsen på lokalet og hvor mye mat og drikke som trengs. Lag en oversikt over alle dere ønsker å invitere, deretter kan dere begynne å gjøre noen vurderinger. Skal alle inviteres til middagen, for eksempel, eller holder det at enkelte blir invitert til kaffen?

2. Vielsen


Foto: Unsplash

Vielsen kan i utgangspunktet holdes hvor enn dere måtte ønske det, og prisen vil variere etter hva dere velger. Hvis dere skal gifte dere i kirka, lønner det seg å velge en dere sogner til, ellers må dere beregne leiekostnader. Et utendørsbryllup behøver ikke koste noe i seg selv, bortsett fra det vigsleren tar i betaling.

3. Lokalet

Når det kommer til å bestemme seg for festlokale, er det flere grep dere kan ta for å holde prisen nede. Det kan være litt å spare på å gifte dere utenfor sesong for eksempel, eller finne et lokale som ikke ligger så sentralt. Har dere en stor hage, kan selskapstelt være en mulighet (men vær oppmerksom på at om dere må leie med gulv kan det øke kostnadene betraktelig). Hvis dere bestemmer dere for å leie, hør hva som er inkludert i prisen. Om dere kan stille med egen mat og drikke, hva slags utstyr som følger med og lignende. Spør dere selv hvor viktig utseendet på lokalet er. Jovisst er det selve rammen rundt bryllupsfesten, men det er dere sammen med gjestene som skaper stemningen.

4. Mat og drikke

Det sier seg selv at å bestille en ferdig kuvert med tilhørende drikke, koster mer enn å ordne maten selv. Si at dere inviterer 50 gjester til middagen, og at hver kuvert koster 800,-, da er dere plutselig oppe i 40 000,-. Ønsker dere å bestille catering, kan det være smart å undersøke med flere ulike leverandører og høre hva de har å tilby. Det aller billigste alternativet er å sørge for all mat og drikke selv. Få gjerne hjelp av familie og venner, eller inviter til kurvfest der alle gjestene bidrar. Og fingermaten kan dere fint ordne selv.

5. Drikkevarer

Etter måltidet er det ingenting i veien for at gjestene betaler selv for øvrige forfriskninger utover kvelden. Vil dere ha fri bar, kan det være mye å spare på å kjøpe inn drikke i utlandet. Begynn da å handle inn så tidlig som mulig. Kanskje dere kjenner noen som kan brygge øl?

6. Bryllupskaken

En tradisjonell bryllupskake koster også noen tusenlapper. Heldigvis finnes det mange dyktige hobbybakere, men vær oppmerksom på at dere ikke nødvendigvis kan forvente samme kvalitet, matsikkerhet eller profesjonalitet. Er man utstyrt med et godt håndlag er det heller ikke noe i veien for å bake kaken selv!

7. Brudekjolen


Foto: Unsplash

Her finnes det mange muligheter for å gjør et kupp. Et hett tips er å følge med mot slutten av sesongen, da pleier brudesalongene å selge unna fjorårets kjoler for å få plass til de nyeste kolleksjonene. Ellers er det mange som kjøper brudekjolen sin brukt. Du kan også velge å selge brudekjolen din i etterkant, men ikke forvent å få igjen tilsvarende det du betalte, da det for tiden flommer over av vakre brudekjoler på bruktmarkedet. En annen måte å tenke gjenbruk på, er å kjøpe noe som kan brukes ved flere anledninger. Og nydelige, hvite sommerkjoler kan du finne i de fleste vanlige klesbutikker.

8. Brudgommens antrekk

Herrene slipper tradisjonelt sett litt billigere unna når det kommer til bryllupsantrekk, men det skader ikke å se på muligheter til å spare her også. En smoking kan det være lurt å leie, siden det er sjelden man får bruk for et slikt stasplagg. Men en pen dress kan brukes igjen og igjen, og sånn sett være verdt å spandere noen kroner på. Mange velger å gifte seg i bunad, og hvis han ikke eier en selv, kan det kanskje være mulig å låne av en bekjent.

9. Hår og sminke

Det er ikke noe i veien for å ordne både hår og sminke selv på bryllupsdagen, men dersom du ikke stoler helt på dine egne evner kan det være greit å få hjelp. Velger du å gå til frisør for å style lokkene, be gjerne om time hos en flink lærling. Hold utkikk etter tilbud hos ulike salonger når dagen nærmer seg, hvis du for eksempel vil fikse negler og vipper. Mange av de større sminkebutikkene har egne make-upartister, som du kan spørre om råd angående brudesminken. På Youtube ligger det også en drøss med videoer om hvordan du gjør det steg for steg. Øv deg gjerne foran speilet i god tid før selve dagen.

10. Pynt

 

Bryllupshjelperens brudepar får rabatterte priser hos Festutstyr.no! Rabattkoden finner du her.

Pynten er prikken over i-en i bryllupet, og hvis man ikke passer seg kan man fort ryke på noen budsjettfeller her. I stedet for å overpynte hver millimeter av lokalet, sats heller på noen få, store elementer som vises godt. Eksempler kan være stoffer i taket, lyslenker, lykter, store vaser og lysestaker. Og for all del ikke undervurder ballonger! Store, små, hvite, rosa, blå – du finner alt du trenger hos Festutstyr. Hold utkikk etter de som allerede har feiret bryllup, og som nå selger unna ting de ikke lenger har bruk for. Ønsker dere likevel å tilføre noen få, personlige detaljer, er det mye som kan lages selv. Se for eksempel på vår gjør det selv-tavle på Pinterest, for å få noen gode ideer. Inviter så til hobbykveld med venner og familie.

11. Blomster

Blomster er en naturlig del av pynten på bryllupsdagen, i alt fra brudebuketten til dekorative oppsatser. Men hvor mye koster egentlig en brudebukett? Et tips for å få ned prisen her er å bruke mer grønt fyll enn blomster. I tillegg lønner det seg å velge blomster som er i sesong. Men det aller billigste, og kanskje mest romantiske, er å plukke blomstene selv.

12. Underholdning

Sang og musikk er selvsagt i et bryllup. Fra musikalske innslag under vielsen, til dansbare rytmer under festen. Ønsker dere levende musikk, kan dere alltids leie inn en sølvstrupe eller to, men det beste er om dere kjenner noen som kan bidra. Å sette sammen en spilleliste til festen selv, er rimeligere enn å hyre inn en DJ. Ta gjerne utgangspunkt i våre spillelister til bryllupet, som dere finner i Spotify. Enkelte lokaler stiller med anlegg selv, men skal dere for eksempel ha selskapet i et telt, må dere ordne dere på annen måte. Kanskje det er noen i bekjentskapskretsen som sitter på bra utstyr, som er villig til å låne det bort?

13. Fotograf

Når dere skal bestemme dere for fotograf, kan det være fint å være klar over at det er forskjell på proff og amatør. Ikke dermed sagt at en amatørfotograf ikke kan ta flotte bilder! Et fint alternativ kan være å leie inn en fotostudent eller nyutdannet fotograf, da de gjerne tar seg litt mindre betalt. Hvis dere går for en proff, finn en der dere får et godt utvalg av bildene i etterkant. Det hender de krever at dere blir nødt til å bestille dem derfra, og det er noe dyrere. En god løsning kan være å hyre inn en fotograf for å ta bilder under og like etter vielsen, og deretter oppfordre gjestene til å knipse i vei under festen. Etterpå kan de dele bildene med dere. Eventuelt lage en felles emneknagg på Instagram, og få dem til å legge ut bildene der.

14. Trykksaker


Foto: Unsplash

Under dette punktet hører alt fra invitasjoner og takkekort, til vielsesprogram og meny med. Det dyreste (men også mest lettvinte) er å bestille, men skal man spare er det best å gjøre det selv. Da kan dere enten velge å printe, eller hvis dere føler for å være ekstra kreative, lage det for hånd. Når det kommer til invitasjoner og eventuelt «save the date», er dette også mulig å sende på mail. Da slipper dere å bruke penger på frimerker. Her ser dere hva som kan stå i selve invitasjonene.

15. Nettverk

Ikke vær redd for å spørre folk rundt dere om hjelp, de fleste vil helt sikkert mer enn gjerne bidra til den store dagen. Bruk nettverket deres for alt det er verdt. Kjenner dere noen som er gode på hår og sminke? Hvem kunne tenke seg å servere? Kanskje noen er flinke til å synge, eller spiller i band? Er det noen kokker, fotografer, sjåfører eller blomsterdekoratører i kretsen deres? Den som spør, får svar, og i beste fall kan det være mange penger spart.

La oss lage et budsjett til dere! Prøv vår digitale bryllupsplanlegger helt gratis!

følg oss

Ditt bryllup, din kontroll

Kickstart planleggingen med vårt GRATIS bryllupsverktøy!

Mer inspirasjon?

Brudepar omfavner hverandre i Budapest på destinasjonsbryllup

Bryllup i utlandet: viktige tips og råd

Drømmer dere om et magisk bryllup i utlandet? Før dere kan si “ja” under palmene eller ved en fjelltopp, er det noen nødvendige forberedelser å ta for et suksessfullt destinasjonsbryllup. Vi guider dere gjennom alt dere trenger å vite for å gjøre deres bryllup i utlandet til virkelighet!

Folk skåler med velkomstdrinker i et bryllup

17 velkomstdrinker til bryllupet

Gi festen en sprudlende start med kreative velkomstdrinker! Fra fancy champagnepyramider til forfriskende iste – dine gjester vil elske det!

En indisk brud med hennatatoverte hender skriver under juridiske dokumenter

Hva sier du egentlig ja til?

Når du drømmer deg bort i brudesalongen blant vakre kjoler av tyll og sateng, er det kanskje ikke juridiske forpliktelser som står øverst i tankene dine. Men ekteskapet innebærer mer enn bare romantikk – det er viktig å ha oversikt over de juridiske sidene før den store dagen. Her er det du trenger å vite.

ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.