15 tips til et bryllup på budsjett

Drømmer du om et magisk bryllup, men er bekymret for kostnadene? Frykt ikke! Med noen enkle grep og smarte valg kan du få den store dagen din uten å overskride budsjettet. Her er 15 nedpå og budsjettvennlige tips som gir deg drømmebryllupet uten å tømme lommeboken.
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

Lesetid: 16 min

De fleste vil at bryllupet skal bli en uforglemmelig dag, og det kan være lett å bli revet med i planleggingsfasen. Men hverdagen kan fort bli brå om dere sitter igjen med gjeld til langt oppover de nygifte ørene, så her gjelder det å tenke seg godt om før dere setter i gang. Med god planlegging er nemlig det meste mulig, selv om man er på sparebluss.

Hvordan planlegge drømmebryllupet på budsjett

Det første steget i planleggingen er å sette opp et budsjett, og deretter er utfordringen å holde seg til det. Planlegg nøye, start tidlig, og prioriter hva som er viktigst for dere. Vi gir dere praktiske tips for å holde kostnadene nede uten å gå på kompromiss med drømmen.

For å hjelpe dere med å få oversikt over budsjettet, kan dere benytte vår gratis digitale bryllupsplanlegger, som gir dere full kontroll over alle utgifter.

Nederst i artikkelen finner dere en praktisk oppsummering av alle tipsene.

1. Antall gjester

Gjestelisten har enormt mye å si for hvor kostbart bryllupet vil bli. Antall gjester bestemmer blant annet størrelsen på lokalet og hvor mye mat og drikke som trengs. Lag en oversikt over alle dere ønsker å invitere, deretter kan dere begynne å gjøre noen vurderinger. Skal alle inviteres til middagen, for eksempel, eller holder det at enkelte blir invitert til kaffen?

2. Vielsen

Vielsen kan i utgangspunktet holdes hvor enn dere måtte ønske det, og prisen vil variere etter hva dere velger. Hvis dere skal gifte dere i kirka, lønner det seg å velge en dere sogner til, ellers må dere beregne leiekostnader. Et utendørsbryllup behøver ikke koste noe i seg selv, bortsett fra det vigsleren tar i betaling.

3. Lokalet

Når det kommer til å bestemme seg for festlokale, er det flere grep dere kan ta for å holde prisen nede. Det kan være litt å spare på å gifte dere utenfor sesong for eksempel, eller finne et lokale som ikke ligger så sentralt. Har dere en stor hage, kan selskapstelt være en mulighet (men vær oppmerksom på at om dere må leie med gulv kan det øke kostnadene betraktelig). Hvis dere bestemmer dere for å leie, hør hva som er inkludert i prisen. Om dere kan stille med egen mat og drikke, hva slags utstyr som følger med og lignende. Spør dere selv hvor viktig utseendet på lokalet er. Jovisst er det selve rammen rundt bryllupsfesten, men det er dere sammen med gjestene som skaper stemningen.

4. Mat og drikke

Det sier seg selv at å bestille en ferdig kuvert med tilhørende drikke, koster mer enn å ordne maten selv. Si at dere inviterer 50 gjester til middagen, og at hver kuvert koster 800,-, da er dere plutselig oppe i 40 000,-. Ønsker dere å bestille catering, kan det være smart å undersøke med flere ulike leverandører og høre hva de har å tilby. Det aller billigste alternativet er å sørge for all mat og drikke selv. Få gjerne hjelp av familie og venner, eller inviter til kurvfest der alle gjestene bidrar. Og fingermaten kan dere fint ordne selv.

5. Drikkevarer

Etter måltidet er det ingenting i veien for at gjestene betaler selv for øvrige forfriskninger utover kvelden. Vil dere ha fri bar, kan det være mye å spare på å kjøpe inn drikke i utlandet. Begynn da å handle inn så tidlig som mulig. Kanskje dere kjenner noen som kan brygge øl?

6. Bryllupskaken

En tradisjonell bryllupskake koster også noen tusenlapper. Heldigvis finnes det mange dyktige hobbybakere, men vær oppmerksom på at dere ikke nødvendigvis kan forvente samme kvalitet, matsikkerhet eller profesjonalitet. Er man utstyrt med et godt håndlag er det heller ikke noe i veien for å bake kaken selv!

7. Brudekjolen

Her finnes det mange muligheter for å gjøre et kupp. Et hett tips er å følge med mot slutten av sesongen, da pleier brudesalongene å selge unna fjorårets kjoler for å få plass til de nyeste kolleksjonene. Ellers er det mange som kjøper brudekjolen sin brukt. Du kan også velge å selge brudekjolen din i etterkant, men ikke forvent å få igjen tilsvarende det du betalte, da det for tiden flommer over av vakre brudekjoler på bruktmarkedet. En annen måte å tenke gjenbruk på, er å kjøpe noe som kan brukes ved flere anledninger. Og nydelige, hvite sommerkjoler kan du finne i de fleste vanlige klesbutikker.

8. Brudgommens antrekk

Herrene slipper tradisjonelt sett litt billigere unna når det kommer til bryllupsantrekk, men det skader ikke å se på muligheter til å spare her også. En smoking kan det være lurt å leie, siden det er sjelden man får bruk for et slikt stasplagg. Men en pen dress kan brukes igjen og igjen, og sånn sett være verdt å spandere noen kroner på. Mange velger å gifte seg i bunad, og hvis han ikke eier en selv, kan det kanskje være mulig å låne av en bekjent.

9. Hår og sminke

Det er ikke noe i veien for å ordne både hår og sminke selv på bryllupsdagen, men dersom du ikke stoler helt på dine egne evner kan det være greit å få hjelp. Velger du å gå til frisør for å style lokkene, be gjerne om time hos en flink lærling. Hold utkikk etter tilbud hos ulike salonger når dagen nærmer seg, hvis du for eksempel vil fikse negler og vipper. Mange av de større sminkebutikkene har egne make-upartister, som du kan spørre om råd angående brudesminken. På Youtube ligger det også en drøss med videoer om hvordan du gjør det steg for steg. Øv deg gjerne foran speilet i god tid før selve dagen.

10. Pynt

Pynten er prikken over i-en i bryllupet, og hvis man ikke passer seg kan man fort ryke på noen budsjettfeller her. I stedet for å overpynte hver millimeter av lokalet, sats heller på noen få, store elementer som vises godt. Eksempler kan være stoffer i taket, lyslenker, lykter, store vaser og lysestaker. Og for all del ikke undervurder ballonger! Hold utkikk etter de som allerede har feiret bryllup, og som nå selger unna ting de ikke lenger har bruk for. Ønsker dere likevel å tilføre noen få, personlige detaljer, er det mye som kan lages selv. Se for eksempel på vår gjør det selv-tavle på Pinterest og i artikkelen : Gjør det selv: 10 unike diy-tips til bryllupet , for å få noen gode ideer. Inviter så til hobbykveld med venner og familie.

11. Blomster

Blomster er en naturlig del av pynten på bryllupsdagen, i alt fra brudebuketten til dekorative oppsatser. Men hvor mye koster egentlig en brudebukett? Et tips for å få ned prisen her er å bruke mer grønt fyll enn blomster. I tillegg lønner det seg å velge blomster som er i sesong. Men det aller billigste, og kanskje mest romantiske, er å plukke blomstene selv.

12. Underholdning

Sang og musikk er selvsagt i et bryllup. Fra musikalske innslag under vielsen, til dansbare rytmer under festen. Ønsker dere levende musikk, kan dere alltids leie inn en sølvstrupe eller to, men det beste er om dere kjenner noen som kan bidra. Å sette sammen en spilleliste til festen selv, er rimeligere enn å hyre inn en DJ. Ta gjerne utgangspunkt i våre spillelister til bryllupet, som dere finner i Spotify. Enkelte lokaler stiller med anlegg selv, men skal dere for eksempel ha selskapet i et telt, må dere ordne dere på annen måte. Kanskje det er noen i bekjentskapskretsen som sitter på bra utstyr, som er villig til å låne det bort?

13. Fotograf

Når dere skal bestemme dere for fotograf, kan det være fint å være klar over at det er forskjell på proff og amatør. Ikke dermed sagt at en amatørfotograf ikke kan ta flotte bilder! Et fint alternativ kan være å leie inn en fotostudent eller nyutdannet fotograf, da de gjerne tar seg litt mindre betalt. Hvis dere går for en proff, finn en der dere får et godt utvalg av bildene i etterkant. Det hender de krever at dere blir nødt til å bestille dem derfra, og det er noe dyrere. En god løsning kan være å hyre inn en fotograf for å ta bilder under og like etter vielsen, og deretter oppfordre gjestene til å knipse i vei under festen. Etterpå kan de dele bildene med dere. Eventuelt lage en felles emneknagg på Instagram, og få dem til å legge ut bildene der.

Les gjerne artikkelen om Hobbyfotograf vs. profesjonell – hva er forskjellen? 

14. Trykksaker

Under dette punktet hører alt fra invitasjoner og takkekort, til vielsesprogram og meny med. Det dyreste (men også mest lettvinte) er å bestille, men skal man spare er det best å gjøre det selv. Da kan dere enten velge å printe, eller hvis dere føler for å være ekstra kreative, lage det for hånd. Når det kommer til invitasjoner og eventuelt «save the date», er dette også mulig å sende på mail. Da slipper dere å bruke penger på frimerker. Her ser dere hva som kan stå i selve invitasjonene.

15. Nettverk

Ikke vær redd for å spørre folk rundt dere om hjelp, de fleste vil helt sikkert mer enn gjerne bidra til den store dagen. Bruk nettverket deres for alt det er verdt. Kjenner dere noen som er gode på hår og sminke? Hvem kunne tenke seg å servere? Kanskje noen er flinke til å synge, eller spiller i band? Er det noen kokker, fotografer, sjåfører eller blomsterdekoratører i kretsen deres? Den som spør, får svar, og i beste fall kan det være mange penger spart.

Oppsummering av tips

Vi har samlet alle våre tips i en praktisk liste nedenfor. Klikk på de forskjellige elementene for å få detaljerte råd om hvordan dere kan spare penger på ulike deler av bryllupet. Bruk denne listen til å finne de beste måtene å holde kostnadene nede på, samtidig som dere får drømmebryllupet.

Gjestelisten
  • Lag en A- og B-liste, hvor B-listen er de som kan inviteres hvis det blir plass.
  • Vurder om barn skal inviteres, det kan spare både plass og kostnader.
  • Inviter til et intimt bryllup med nærmeste familie og venner, og hold en større fest senere.
  • Velg en kirke dere sogner til for å unngå leiekostnader.
  • Undersøk om en venn eller familiemedlem kan få vigselsrett, og hold seremonien hjemme eller i en park.
  • Hold vielsen og mottakelsen på samme sted for å spare på transportkostnader.
  • Velg en dato utenom høysesong, som vinter eller høst, for lavere priser.
  • Undersøk lokale samfunnshus, gårder, eller private hjem som alternativer.
  • Forhandle om prisen og hva som er inkludert i leien.
  • Arranger en buffet eller grillfest istedenfor en sittemiddag.
  • Be gjester ta med en rett hver til en potluck-middag.
  • Lag fingermat og småretter selv, eller be om hjelp fra familie og venner.

Tips for å spare på drikkevarer:

  • Kjøp drikkevarer på tilbud eller i større kvanta.
  • Lag en signaturcocktail for kvelden og begrens antallet alkoholtyper som serveres.
  • Ha en betalt bar etter middagen, eller be gjester om å ta med egen drikke.

Tips for å spare på bryllupskaken:

  • Bestill en enkel kake fra et lokalt bakeri og pynt den selv.
  • Be en venn eller familiemedlem som er flink til å bake om å lage kaken.
  • Lag en dessertbuffet i stedet for en tradisjonell bryllupskake.

Tips for å spare på brudekjolen:

  • Kjøp kjolen på salg, eller se etter brukt kjoler på nettet.
  • Lei en brudekjole i stedet for å kjøpe en.
  • Se etter en vakker, hvit sommerkjole som kan brukes igjen etter bryllupet.

Tips for å spare på brudgommens antrekk:

  • Lei en smoking eller dress i stedet for å kjøpe.
  • Kjøp en klassisk dress som kan brukes ved andre anledninger.
  • Gifte seg i bunad, eller låne en fra en venn eller familiemedlem.

Tips for å spare på hår og sminke:

  • Øv deg på å gjøre hår og sminke selv med hjelp fra Youtube.
  • Be en venn eller familiemedlem som er flink til å hjelpe deg.
  • Book en lærling hos en frisør eller sminkør for lavere priser.

Tips for å spare på pynt:

  • Kjøp pynt brukt, eller lån fra venner som nylig har giftet seg.
  • Lag dekorasjonene selv, og involver venner og familie.
  • Fokusér på noen få, store elementer som skaper stemning.

Tips for å spare på blomster:

  • Bruk mer grønt fyll og færre blomster i dekorasjonene.
  • Velg blomster som er i sesong for lavere priser.
  • Plukk egne blomster fra hagen eller naturen for en personlig touch.

Tips for å spare på underholdning:

  • Lag egne spillelister på Spotify for både vielsen og festen.
  • Be musikalske venner eller familiemedlemmer om å opptre.
  • Lei utstyr fra venner eller bekjente i stedet for å leie fra profesjonelle.

Tips for å spare på fotograf:

  • Lei en fotostudent eller en nyutdannet fotograf for lavere priser.
  • Be en venn eller familiemedlem som er flink med kamera om å ta bilder.
  • Sett opp en fotoboks eller oppfordre gjestene til å dele bilder med en emneknagg.

Tips for å spare på trykksaker:

  • Lag invitasjoner, programmer og menyer selv.
  • Send invitasjoner via e-post for å spare på frimerker og trykkekostnader.
  • Bruk gratis maler fra nettet for et profesjonelt utseende.

Tips for å spare ved å bruke nettverket ditt:

  • Be venner og familie om hjelp med alt fra matlaging til pynting.
  • Spør om noen har utstyr dere kan låne, som musikkanlegg eller kamerautstyr.
  • Bytt tjenester med andre, for eksempel tilby å hjelpe til på deres arrangement i bytte mot hjelp på bryllupet ditt.

Hvis dere har oversikt over hva de ulike aspektene koster, gjennom et oppsatt budsjett får dere mer oversikt. Basert på dette kan velge å redusere kostnadene på alle områder, eller bare nok til å holde dere innenfor deres budsjettramme. 

Lykke til med planleggingen!

Ditt bryllup, din kontroll

Kickstart planleggingen med vårt GRATIS bryllupsverktøy!

Mer inspirasjon?

et brudepar under en humanetisk vielse på en strand. vi ser brudeparet, og vigsleren.

Slik foregår en humanistisk vielse

Skap en personlig bryllupsseremoni med en humanistisk vielse. Lær mer om hva en humanistisk vielse innebærer, og hvordan dere kan tilpasse seremonien.

En indisk brud med hennatatoverte hender skriver under juridiske dokumenter

Hva sier du egentlig ja til?

Når du drømmer deg bort i brudesalongen blant vakre kjoler av tyll og sateng, er det kanskje ikke juridiske forpliktelser som står øverst i tankene dine. Men ekteskapet innebærer mer enn bare romantikk – det er viktig å ha oversikt over de juridiske sidene før den store dagen. Her er det du trenger å vite.

NYHET!
Snart kommer en ny digital planlegger!

Vi har hørt på dere, og jobber nå med å utvikle en helt ny og fresh digital planlegger! 

Vil du være blant de første som får vite når vi lanserer?

Registrer deg nedenfor så får du beskjed når den er klar!
Vi sender ikke spam!

ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.