Skal du arrangere et bryllup i løpet av sommeren eller høsten 2020, vil vi for det første si: hurra for kjærligheten, og hurra for at dere markerer det! På grunn av korona vil det være flere ting å tenke på enn normalt, men det går absolutt an å ha et fantastisk bryllup denne sesongen.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi vil hjelpe deg på vei med gjeldende regler for hvordan man holder arrangementer med inntil 200 personer (fra 15. juni). I tillegg har vi samlet noen tips til selve gjennomføringen av bryllupet. Denne artikkelen ble senest oppdatert 13.06.2020. For de til enhver tid gjeldende rådene anbefaler vi at du også holder deg oppdatert via Folkehelseinstituttets nettsider om arrangementer.

Hvilke regler gjelder for bryllup?


Foto: Lunde Foto

Vi har tatt utgangspunkt i offentlige arrangementer med inntil 200 personer.

 • Det må være en ansvarlig arrangør.
 • Personer som ikke er i samme husstand, skal holde 1 meters avstand fra hverandre. Hør med vigselssted/kirke og lokalet deres om hva som er maksimalt antall deltakere.
 • Man må sikre forebyggende hygienetiltak.
 • Man må sikre at personer med symptomer ikke deltar.

Hva er en ansvarlig arrangør?

Grunnen til at man behøver en ansvarlig arrangør i et bryllup er for å sikre at smittevernstiltak opprettholdes, og at man har en liste over gjestene i tilfelle smitte. Den ansvarlige arrangøren kan for eksempel være den som driver lokalet dere skal bruke, eller en privatperson dere selv velger. Det bør være en person som setter seg inn i gjeldende råd for smittevern, tar oppgaven alvorlig, og er i stand til å følge med etter hvert som festen skrider frem, og passe på at gjestene opprettholder smittevernstiltakene.

Er et bryllup et arrangement på offentlig sted?


Foto: Lunde Foto

Ja, et planlagt bryllup som avholdes i et egnet lokale, er å regne som et arrangement på et offentlig sted. Her gjelder altså grensen på 200 personer. Har dere bryllupet i egen hage eller hus, er det å regne som et privat arrangement. Da behøves ingen ansvarlig arrangør, men til gjengjeld kan man da ha maksimalt 20 personer til stede. Generelle smittevernregler gjelder også da, inkludert 1-meters regelen.

Hva slags smittetiltak bør vi ha i bryllupet?


Foto: Lunde Foto

 • Sørg for at det er nok plass mellom gjestene både i vielsen, under transport, og under festen. Et tips til vielsen kan være å lage en gjesteplan for å få best mulig plassering av gjestene, og unngå kø og sammenstimlinger. En eller flere utvalgte personer kan hjelpe gjestene med å finne plassene sine.
 • Sett opp plakater som informerer gjestene om smitteverntiltak. Plakater finner du hos Helsedirektoratet, eller hva med å lage noen med bryllupstema?
 • Sørg for at det er nok toaletter, vasker og såpe/desinfeksjon. Kanskje dere skal bruke små Antibac-flasker som gaver til gjestene?
 • Unngå at folk blir stående i kø, eller i større grupper og mingle. Ha gjerne en dedikert person som passer på dette ved ankomst, når alle skal sette seg ved bordene og andre steder hvor det er naturlig at alle skal passere.
 • Legg til rette for 1 meters avstand mellom gjestene.
 • Oppdaterte retningslinjer tilsier at gjestene kan bruke samme serveringsbestikk. Det viktigste er å unngå kø, da det er større sannsynlighet for smitte ved at man står tett i kø enn ved at man berører det samme bestikket og andre kontaktpunkter.
 • Minn gjestene på at alle bør vaske eller sprite hendene før måltidene.
 • Sett gjerne ut Antibac steder hvor det er naturlig at gjester stopper opp, for eksempel ved samlingsplasser ute.
 • Marker gjerne opp avstand med markeringstape ved steder det kan bli trengsel: inngang/utgang, utenfor toaletter osv. Leter du litt ekstra finner du kanskje tape i deres bryllupsfarger?
 • Ta i bruk uteområder for å gi gjestene bedre plass å oppholde seg på, samtidig som de kan ivareta 1-meters regelen. Partytelt fungerer perfekt for å skjerme mot eventuelt regnvær.
 • Det er mulig å sette gjester utenfor samme husstand på samme bord, men vær da ekstra oppmerksom på avstanden. Ta hensyn til hvem som vanligvis omgås, når dere planlegger bordplasseringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Lunde Foto

Artikkelen er basert på råd fra FHI.no.

Forsidebilde: Lunde Foto

Se også

15 tips til et bryllup på budsjett

15 tips til et bryllup på budsjett

Kan et bryllup bli like flott selv om det planlegges på et stramt budsjett? Selvfølgelig, ...

Les mer
Din digitale bryllupsplanlegger

Din digitale bryllupsplanlegger

Bryllupshjelperen er en digital bryllupsplanlegger som veileder dere hele veien fra forlov...

Les mer
10 gjør det selv-tips til bryllupet

10 gjør det selv-tips til bryllupet

Synes du ventetiden til bryllupet føles altfor lang? Da er det ingen grunn til å gå hjemme...

Les mer
Norske bryllup - fjellbryllup i Hemsedal

Norske bryllup - fjellbryllup i Hemsedal

Maiken og Kim Roar giftet seg i Hemsedal, på Fausko Skysstasjon. Et nydelig bryllup i natu...

Les mer

Vil du nyte bryllupsdagen med senkede skuldre?