I store deler av verden er hverdagen nå sterkt preget av korona-frykt og -smitte. Større arrangementer blir avlyst, flere og flere blir satt i karantene, og man advares mot å treffes i større forsamlinger. Dette påvirker naturlig nok veldig mange bryllup fremover. Les rådene om bryllup og koronavirus både i utland og innland.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi gjør oppmerksom på at deler av denne artikkelen er utdatert. Les vår nyeste artikkel om Hvordan utsette bryllupet, eller Hvordan arrangere bryllup, sommeren 2020. Følg til enhver tid Folkehelseinstituttets råd.

Skal dere avholde bryllup i den nærmeste tiden vil dere måtte ta en beslutning om bryllupet skal gjennomføres. Spredningen av koronaviruset har gått inn i en ny fase, og man anbefales derfor å unngå situasjoner hvor faren for smittespredning er stor. Om dere bør flytte bryllupet vil være en vurdering av blant annet:

 • Når står bryllupet? De nærmeste månedene er faren stor for at konklusjonen bør være å unngå å samle mange mennesker på samme sted.
 • Hvor mange gjester skal dere ha?
 • Er det tilstrekkelig med rom, toaletter og muligheter for håndvask i lokalet?
 • Har dere gjester som kommer fra områder med utbredt spredning?
 • Har dere gjester som er i risikogruppen?

Selv om dere anser det som trygt å gjennomføre bryllupet, enten det er fordi det er lenge til, eller dere ikke ser noen særlig risiko for smittespredning, kan det være lurt å være forberedt på å måtte flytte det. Situasjonen endrer seg veldig raskt, og det kan være unntakstilstander i lange perioder fremover. En viktig ting å ta med i beslutningen: vær forberedt på at leverandører kan bli syke eller være i karantene på selve dagen. Hva gjør dere hvis fotografen blir syk? Eller vigsleren? Eller personalet i lokalet er satt i karantene?

Nå er det viktig å være solidariske med hverandre, og ta hensyn til de svakeste i samfunnet. Dette gjør vi ved å sørge for at viruset ikke sprer seg mer/raskere enn nødvendig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utsette bryllup på grunn av koronavirus?

Les vår nyeste artikkel her, Hvordan utsette et bryllup.

Vi anbefaler at du først skaffer deg en oversikt over hva som kan utsettes uten at det har økonomiske konsekvenser for dere, og hvor lang tid dere eventuelt har på dere før dere må ta en beslutning. Sjekk vilkårene i avtaler med leverandører, ofte vil det kunne utløses kanselleringsgebyrer om kansellering eller utsettelse kommer for nær selve bryllupsdagen. Du må nok heller regne med at bryllupet blir påvirket, enn at det ikke blir det, så det kan være bedre å være føre var. Husk å tenke på at selv om det føles trist å måtte flytte bryllupet dere har gledet dere til, er det en liten pris å betale mot å beskytte sine gjester og andre mot viruset.

Utenlandsbryllup

Mange velger å feire bryllupet sitt i utlandet, og er forståelige nok bekymret for hvordan dette nå løses. Utenriksdepartementet (UD) gir reiseråd når det er grunn til å råde nordmenn fra å reise til bestemte områder. Se UD sine råd om koronavirus. Begynn med å sjekke hva UD sier om landet dere skal reise til.

UDs reiseråd legger også føringer for hva som dekkes av reiseforsikringen ved kanselleringer av reise. Vi spurte Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, om hvordan brudepar og gjester skal forholde seg til reise og koronavirus:

"Par som skal gifte seg i utlandet vil få dekket avbestilling av reisen om det er utstedt reiseråd fra UD, eller om FHI råder mot å dra. Vi dekker ikke avbestilling grunnet frykt for smitte, og du vil ikke få dekket avbestilling hvis det er kjent at det er utbrudd i området før bestilling. Også her er det UDs reiseråd og FHIs oversikt over land med vedvarende smitte som gjelder. Om par og bryllupsgjester bestiller reise nå, til et land som hverken har påvist smitte eller som UD og FHI ikke har utstedt råd for – vil de få dekket avbestilling om det på et senere tidspunkt skulle bli utrygt eller utstedt råd for dette landet.

Skulle en bli smittet på ferie, dekker reiseforsikringen kostnader i forbindelse med akutt oppstått sykdom. Hjemreise må vi vurderes fra sak til sak, og i disse tilfellene må våre kunder forholde seg til lokale myndigheter og bestemmelser. Skulle en bli satt i karantene i en by eller et område, vil forsikringen dekke nødvendige merutgifter til opphold og hjemtransport."

Forsikringsvilkår varierer fra selskap til selskap, så sjekk hva deres reiseforsikring dekker ved avbestilling og sykdom.

Vær OBS på at hvis dere utsetter bryllupet heller enn å avlyse det, kan dere fortsatt ikke være sikre på at situasjonen er avklart på deres nye dato. Det vil kunne medføre at reiseforsikringen ikke kan benyttes hvis dere allikevel må avlyse det, hvis bestillingen er gjort når UD fraråder reiser til området.

Hva bør man tenke på hvis man velger å feire bryllupet i utlandet?

Folkehelseinstituttet har en god informasjonsside med reiseråd, blant annet disse punktene som bør vurderes før man reiser:

 • Risiko for å bli smittet på reisen (reisemål, varighet, kontakt med andre mennesker).
 • Risiko for å komme ut for reiserestriksjoner, portforbud, karantene eller andre tiltak i landet man reiser til
 • Risiko for kapasitetsmangler i helsetjenesten på reisemålet dersom man skulle bli syk.
 • Risiko for manglende mulighet for hjemreise eller hjemsendelse dersom man skulle bli syk.
 • Risiko for hjemmekarantene i Norge dersom man blir syk etter reisen.
 • Risiko for at man ikke får jobbe de 14 første dagene etter reisen (gjelder spesielt helsepersonell, men også andre arbeidsgivere kan ha regler på dette).

Vi anbefaler også Regjeringen sin side med reiseråd.

Skaff deg et Europeiske helsetrygdekort om du skal til et EU/EØS-land og meld deg på reiseregistrering.no slik at norske myndigheter kan få ta i deg om noe skjer på reisemålet.

Oppsummering

 • Få en oversikt over avtaler og vilkår, for å unngå å bli unødvendig belastet hvis bryllupet deres blir påvirket.
 • Situasjonen kan raskt endre seg, og det som virker trygt nå, kan vurderes som ikke gjennomførbart bare om dager eller uker. Følg med på situasjonen, og ta beslutningen før det er for sent å avlyse eller utsette bryllupet.
 • Hvis bryllupet gjennomføres, gjør tiltak for å begrense mulig smittespredning i bryllupet.
 • Husk at selv om alt det praktiske tilsier at bryllupet kan gjennomføres, kan en stor andel av gjestene bli fraværende.
 • Snakk med leverandørene deres, kanskje kommer dere til gode ordninger sammen.
 • Husk at selv om festen blir flyttet, så behøver ikke vielsen bli det!

Se også

Utebryllup - alt du bør vite

Utebryllup - alt du bør vite

Utebryllup i vakker norsk natur er en drøm for mange. Vurderer dere et skogs- eller hagebr...

Les mer
Din digitale bryllupsplanlegger

Din digitale bryllupsplanlegger

Bryllupshjelperen er en digital bryllupsplanlegger som veileder dere hele veien fra forlov...

Les mer
Hvordan utsette et bryllup?

Hvordan utsette et bryllup?

Det kan være flere grunner til å utsette et bryllup, og nå er det mest sannsynlig på grunn...

Les mer
Hvordan arrangere bryllup, sommer 2020

Hvordan arrangere bryllup, sommer 2020

Skal du arrangere et bryllup i løpet av sommeren eller høsten 2020, vil vi for det første ...

Les mer

Vil du nyte bryllupsdagen med senkede skuldre?