I dag, 29.04.18, er vår første bryllupsdag. Det er en fin anledning til å reflektere over året som har gått, og mimre litt. Jeg har lyst til å dele tankene om bryllupet med dere. For når man ser bryllupet i bakspeilet – hva husker man best? Hva angrer man på? Hva ler man av?

 

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er et år siden jeg startet Bryllupshjelperen, og jeg har levd i bryllupsland siden. Så nå ser jeg tilbake på mitt eget bryllup: dette er mine erfaringer, som jeg håper dere kan dra nytte av.

Forberedelser

Tenk at jeg ble så overveldet av planleggingen, at det endte med starten på et digitalt planleggingsverktøy ... Her er mine topp 5 tips:

 1. Bestem dere for de store linjene først; hva slags bryllup ønsker dere egentlig? Avslappet? Høytidelig? Dyrt? Gjør-det-sjæl?
 2. Finn ut hva som er viktig i deres bryllup, og tilpass budsjettet deretter. Må dere ha liveband? Vil dere ha fyrverkeri? Ønsker dere 300 gjester? Alt dette påvirker budsjettet i stor grad.
 3. Det er så å si umulig å komme på alt som må gjøres. Dette er grunnen til at jeg har laget en gjøremålsliste til Bryllupshjelperens planleggingsverktøy. Dere får en liste som baserer seg på manges erfaringer, og sjansen er mindre for at dere glemme noe.
 4. DELEGER! Det er helt avgjørende for at dere skal klare å nyte dagen. Ikke EN ting skal være opp til dere på selve dagen, la venner og familie hjelpe.
 5. Når det virkelig nærmer seg: sett dere ned sammen og gå gjennom hele bryllupet, i detalj. Da mener jeg type «tante Ingrid drar før de andre fra kirken for å låse opp lokalet. Hun kan også tenne stearinlysene. Hvordan vet de andre hvordan de skal komme seg til lokalet?». Vær grundige, så skal dere se at det dukker opp noe dere ikke har tenkt på enda …

Hva glemte vi?

Jeg hadde lest meg litt ekstra godt opp på hva som var vanlig å glemme; kaffefiltre, søppelposer, salt og pepper, askebegre, servietter til kakene. Så hva endte vi opp med å glemme? Å ta på alle knapphullsblomstene … Det tragikomiske? Når vi husket det rett etter vielsen, var vi så høye på livet at vi fortsatte å glemme det hele resten av dagen også. Nøklene til lokalet ble i tillegg glemt på hotellet, heldigvis hadde vi verdens hyggeligste utleiere som hjalp oss ut av knipen.

Hva ville vi gjort annerledes?

 • Revurdert ønskelisten vår: vi ble litt for påvirket av hva man «bør» ønske seg i bryllupet.
 • Hatt en igangsetter: en person som tok initiativet til å gratulere, klappe, danse og alt som noen bør gjøre først for at det skal komme i gang.
 • Jeg ville hatt en kjole nummer to. Jeg elsket kjolen min, men den var virkelig ikke ment til å rocke på dansegulvet!
 • Tatt noen grep for å forkorte middagen. Når festen kom ordentlig i gang var det ikke så lenge igjen av kvelden.

Og hva var det beste med hele dagen?

 • Jeg hadde en perfekt start på dagen: overnatting i hytte med mine tre forlovere, og vi tilbragte morgenen i frisørsalongen. Når jeg begynte å gråte da brudebuketten min ble levert, var stemningen satt.
 • Vielsen (shocker!). Vielsen vår var faktisk plan B. Vi skulle egentlig vies utendørs, men en snøstorm dagen før satt en effektiv stopper for det. Så vielsen ble på en låve, med levende lys og blomster. Og det ble helt utrolig vakkert! Så ikke la dere stresse av uforutsette hendelser, det kan bli noe av det aller fineste med hele dagen. Og turen opp midtgangen!? Bare vent …
 • De få øyeblikkene hvor min ferske mann og jeg var alene. Puste ut, minne hverandre på at vi var gift, le og tulle litt, og bare kose oss.
 • Gjesteboka vår: vi har nå et bilde av hver eneste gjest, med en hilsen skrevet på en tavle. Det ble mye morsom lesning, og det er et fantastisk minne om at vi delte dagen med de vi er glade i.
 • Et fantastisk underholdningsinnslag fra to danske tanter! Altså, hvis dere har noen i familien som vil gjøre sketsjer, synge, danse eller andre ablegøyer, si ja takk! Det var utrolig gøy med noe skikkelig leven.

Det aller, aller beste? Å bli gift! Husk å nyte dagen. Men ikke gjør den så opphøyd at dere glemmer det aller viktigste: dette er deres dag. Tenk, dette er bare begynnelsen. Feil farge på servietter, rift i brudekjolen, tale som varte i 45 minutter, dessert som ikke var særlig god … Det betyr ingenting, i det store og det hele. Dere har fått hverandre, nå og for alltid.

Og hva gir jeg mannen i bryllupsgave? Eminem-billetter og et brev. Vi blåste i alt som het tradisjoner på bryllupsdagen. Så vi får kanskje gjøre et forsøk på resten av bryllupsdagene :)

Vil du ha flere tips og råd? Meld deg inn i vår lukkede bryllupsgruppe på Facebook, hvor du kan få hjelp med alt mellom himmel og jord. Her finner du den!

Bilder: vår fantastiske bryllupsfotograf, Mona Moe Machava

Se også

Hvordan skaper vi best mulig stemning i bryllupet vårt?

Hvordan skaper vi best mulig stemning i bryllupet vårt?

Dere ønsker selvfølgelig at gjestene skal synes at bryllupet deres er helt enestående. Hvo...

Les mer
Når bør vielsen starte?

Når bør vielsen starte?

Foto: Fotograf Ole Laget Gratulerer, du er forlovet! Du har kanskje begynt å tenke på kjo...

Les mer
Ideer til gjesteboken

Ideer til gjesteboken

Et av de kjæreste minnene etter bryllupet er gjesteboken. Den skal gi gjestene muligheten ...

Les mer
Bryllupsbudsjett - tanker 1 år etter

Bryllupsbudsjett - tanker 1 år etter

Å sette opp et realistisk bryllupsbudsjett, og i tillegg holde seg til det, er ikke bare, ...

Les mer

Vil du nyte bryllupsdagen med senkede skuldre?