Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Gifte seg i utlandet – slik går dere fram

Mange drømmer om bryllup i utlandet, men før den store begivenheten kan finne sted, er det en del praktiske ting som må på plass. Og for å gjøre planleggingsprosessen litt lettere, har vi her samlet alt dere trenger å vite for å gjennomføre et utenlandsbryllup.
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

CEO & Eier
Без-названия-49

Viktig å huske på

Ønsker dere å gifte dere på en strand i Singapore, sjømannskirken i København eller den norske ambassaden i Abu Dhabi, eller er det andre steder som frister? Uansett er det essensielt å ta rede på hvilke retningslinjer som gjelder for akkurat disse destinasjonene, siden det kan variere fra sted til sted. Tips nummer én er derfor å ta direkte kontakt med dem dere har valgt til å vie dere. Da er dere sikret å få akkurat den informasjonen dere trenger.

Et annet tips er å være tidlig ute! Spesielt i de mest populære landene er det begrenset med kapasitet, så med en gang dere har satt datoen er det bare å kaste seg rundt. Italia, Thailand, USA, Danmark og Spania er eksempler på populære land mange nordmenn har valgt å gifte seg i de siste årene.

Kom raskt og enkelt i gang med planleggingen – test vår digitale planlegger gratis i 14 dager her.

Et par ting som bør være på plass er at dere har gyldig opphold i landet vigselen skal finne sted, enkelte land krever for eksempel visum for at dere skal slippe inn, samt prøvingsattesten. Merk dere at det kan være ulike krav til hva slags dokumentasjon som behøves, det kommer nemlig helt an på hvilket land dere velger.

De aller fleste land krever prøvingsattest, og den skaffer dere hos skatteetaten. Dette er også den samme attesten som brukes når man skal gifte seg i Norge. Attesten kan ha en behandlingstid på 2-3 uker, er gyldig i fire måneder, og inneholder egenerklæringer og forlovererklæringer. Denne attesten må tas med til stedet dere skal inngå ekteskap.

Her kan dere gifte dere

Dere har tre muligheter dersom dere vil gifte dere i utlandet:

  • Ved noen norske ambassader.
  • Hos en norsk sjømannsprest
  • For utenlandsk myndighet

Ekteskap inngått ved en norsk ambassade foregår etter norske lover og regler. Det samme gjelder stort sett vielser ved norske sjømannskirker.

Vielse ved norsk ambassade

Siden det er mange som ønsker å gifte seg ved en norsk ambassade, kan det ikke presiseres nok at dere bør være ute i god tid. Med en gang dere har bestemt dere for hvor dere vil gifte dere, tar dere kontakt med ambassaden for å få utfyllende informasjon og avtale tidspunkt. Ved enkelte stasjoner må det avtales tid flere måneder i forveien, så her er det all grunn til ikke å somle.

Det er ikke alle ambassader som kan vie norske borgere. Kravet er at de må være særlig bemyndiget av Utenriksdepartementet. Lister over hvilke land det gjelder finnes på utenriksdepartementets nettsider på regjeringen.no. Det kan også være lurt å merke seg at noen vier kun på bestemte dager.

Vertslandet kan også stille ulike krav for å tillate at vigsel finner sted. Det kan ha betydning om brudeparet er av likt eller ulikt kjønn, eller hvilket statsborgerskap de har. På noen av ambassadene for eksempel, er det krav om at begge er norske statsborgere, mens hos andre holder det at bare en er det.

I henhold til norske vigselslover og regler må alle, som i Norge, ha minst to vitner til stede under vielsen. Disse undertegner vigselsdokumentene. Dersom dere ikke har med noen som kan være vitner, kan man få hjelp av ambassadepersonell. Men da er det viktig at dere informerer om dette i god tid før vigselen skal finne sted.

Det koster ingenting å gifte seg ved en norsk ambassade.

Vielse hos norsk sjømannsprest

Sjømannskirken har 29 kirker, men ikke alle har vigselsrett. I resten av kirkene kan de likevel bistå med kirkelig velsignelse for borgerlig inngåtte ekteskap. Gå gjerne inn på sjømannskirkens nettsider for å se hvilke steder det gjelder. Så, for de som allerede har viet seg på rådhuset hjemme i Norge, eller ved en ambassade, har de mulighet til å gjennomføre en vielseslignende seremoni. Seremonien heter «Forbønn for borgerlig inngått ekteskap», og er en ren kirkelig handling. Denne forbønnen er stort sett lik en kirkelig vigsel, bare at her blir brudeparet spurt om å bekrefte ekteskapsløftet de allerede har gitt hverandre.

I tillegg til at de foretar vielser i selve sjømannskirken, har de også mulighet til å gjennomføre seremonien utendørs – for eksempel på en fjelltopp, en strand eller et annet romantisk sted dere har sett dere ut. Det varierer fra kirke til kirke om de utfører utendørsvielser, da de må ta hensyn til kapasitet, værforhold og lokale tillatelser. For å være på den sikre siden er det lurt å kontakte den aktuelle sjømannskirken, for å kartlegge mulighetene.

På sjømannskirken sine hjemmesider har de satt opp en enkel sjekkliste for hvordan dere bør gå fram:

  1. Ta kontakt med den aktuelle sjømannskirken eller presten for å avtale tidspunkt for vielsen. Gjør det gjerne så tidlig som mulig, dersom dere vil ha en spesiell dato. Spesielt populære er sjømannskirkene i Spania og København, så her er det om å gjøre å være først til mølla!
  2. Skaff prøvingsattest.
  3. Kontakt sjømannspresten for samtale. Når attesten er i boks, kan den sendes eller tas med til presten som skal utføre vielsen. Dere avtaler vigselssamtale og videre detaljer med sjømannspresten.
  4. Velg to vitner

Alle må ha minst to personer som skal bevitne vielsen. Dersom dere ikke har med egne forlovere eller familie til sjømannskirkene, kan de være behjelpelig med å skaffe vitner. Unntaket er hvis dere har valgt å ha kirkelig velsignelse eller forbønn på et sted uten sjømannskirke, da må dere vanligvis ha med vitner selv.

Pris for vielse eller forbønn for borgerlig inngått ekteskap, er normalt 5500 norske kroner.

Ta kontakt med kirken du ønsker å bruke for nærmere informasjon om lokale forhold. 

For utenlandsk myndighet

Det er også mulig å gifte seg for utenlandsk myndighet, og da er det vedkommende lands lover og regler som gjelder. Da må dere selv ta kontakt med myndighetene og undersøke hvilken dokumentasjon de krever fra dere. For eksempel kan det variere om dere må fremlegge prøvingsattest eller ikke.

Ikke alle ekteskap inngått for utenlandsk myndighet blir automatisk anerkjent av norske myndigheter. Alle som har giftet seg i utlandet må selv melde fra til folkeregisteret og vise fram vigselsattest eller bevis for at de har inngått ekteskapet. Dersom det ikke gyldig etter norsk lov, vil det dessverre ikke bli registrert. Det sier seg kanskje selv at det er smart å få avklart dette i god tid før vigsel er planlagt. Vigselsattester fra enkelte land i Afrika, Europa og Asia blir ansett som lite troverdige fordi de ofte er falske. Unntaket kan være om en norsk ambassade har verifisert vigselen. Har man giftet seg i et nordisk land, holder det med den originale vigselsattesten.

Helt til slutt vil vi minne om at all informasjon om vigsler i utlandet er å finne på utenriksdepartementets sider på regjeringen.no, i tillegg til skatteetaten og sjømannskirkens hjemmesider. Vi anbefaler dere å ta en titt innom disse når dere starter planleggingen av deres utenlandske bryllupsdrøm!

Test vår digitale planlegger gratis i 14 dager!

følg oss

Mer inspirasjon?

Flere hender holder glass høyt for å skåle

16 tips til aktiviteter for utdrikningslaget

Når det nærmer seg bryllup, er det på tide med det legendariske utdrikningslaget! Vi har samlet en haug med geniale forslag til aktiviteter som passer for alle slags utdrikningslag, enten dere vil ha det avslappende eller feste som det er ingen morgendag!

To smilende jenter i sort tskjorte

Den nye Bryllupshjelperen

Vi er stolte av å presentere den nye Bryllupshjelperen! Etter å ha overtatt i 2023, har vi satt fart! Vi har gitt siden en makeover, knyttet sterke bånd med leverandører og fått bedriften tilbake på kartet!

Brudepar sittende på en murkant med utsikt mot et indisk tempel i solnedgang
ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.