Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Slik foregår en vigsel i kirken

For mange representerer vielsen starten på et ekteskap mellom to mennesker. Men hvordan foregår en vigsel i kirken egentlig? Svarene får du her!
Therese Johannessen

Therese Johannessen

CEO & Eier
Без-названия-46

I dag kan dere stort sett bli viet nøyaktig slik dere selv ønsker. Det finnes nemlig mange ulike former for bryllup og vigsler. Forskjellige religioner og kulturer har sine tradisjoner for vielsen, mens ulike moderne forbund også har sine egne varianter. Valgfriheten er stor, og man kan få nesten akkurat den vielsen man selv ønsker. Den kirkelige vigselen er allikevel fortsatt den vanligste formen for vielse i Norge.

Kan dere vigsles i kirken?

Selv om man ikke er særlig aktivt troende, kan en vigsel i kirken føles som det rette. Mange synes at det tradisjonelle preget en kirke kan gi er veldig verdifullt. Det holder som regel at en av brudefolkene er medlem i Den norske kirke. Likevel er det viktig å huske at en prest har lov til å si nei til vigsel i sin kirke dersom en av partene ikke tilhører kirken. Er ingen av dere medlem i kirken har dere heller ikke krav på å gifte dere der. Dette er opp til presten, og det kan i tilfelle tilkomme honorar til presten og betaling for leie av kirken.

Sogner en av dere til kirken har valgt dere ut vil dere kunne gifte dere der gratis. Velger dere en annen kirke må man som regel betale et honorar. Her er det forskjeller, så hør med presten i deres foretrukne kirke.

For de som ikke ønsker å gifte seg i en kirke eller et annet gudshus, finnes det andre alternativer. Det er nemlig slik at prester kan vie utenfor kirken dersom paret ønsker dette, og bispedømmet godkjenner det ønskede stedet for vielsen. Tidligere var retningslinjene strengere her, og man kunne få et «nei» fra presten dersom man ønsket å bli viet et annet sted enn i gudshuset. Nå er flere åpne for vielser ute i det fri, på hoteller og andre lokasjoner.

Ring eller send en e-post til den kirken dere velger (selv når dere sogner til den) for å bestille tid for bryllupet – så får dere som regel god hjelp på veien.

Hvilken dag kan dere vies?


Foto: Lunde Foto

Dager er for det meste valgfrie når det kommer til vielser. Det vanligste er å velge en lørdag for vielsen, da de fleste legger bryllupet sitt til en fridag både for seg selv, venner og familie. Likevel er det ikke noe i veien for å velge å inngå ekteskap en annen dag i uken.

Mange prester har fri på mandager – så dersom dere ønsker en mandagsvielse kan dere ha uflaks, eller bare behov for grundig planlegging. Det er generelt viktig å undersøke når det er ledig i kirken eller på det spesifikke stedet du ønsker å gifte deg. Noen kirker er veldig populære og noen ganger kan lokaler være booket god tid i forkant – så her gjelder det å planlegge godt.

Hvor lang tid tar vielsen?

I kirken vil seremonien gjerne vare fra 30 minutter til en time. Her kommer det an på hva slags type vielse dere ønsker; hvor mange personlige elementer dere ønsker å ha med, og hvorvidt dere velger å inngå ekteskap i selve kirken, eller legge vielsen til en annen lokasjon. Sett uansett av en times tid, så vil dere ikke føle dere stresset av tidsbegrensninger.

Vanlig rekkefølge på seremonien

Fra start til slutt vil en vanlig vielse i kirken se slik ut:

  1. Prosesjon inn
  2. Skriftlesinger
  3. Ekteskapsløfter
  4. Overrekkelse av ringer
  5. Forbønn for ekteparet
  6. Musikkinnslag og/eller symbolhandlinger
  7. Prosesjon ut

Kan man sette personlig preg på kirkelokalet?

For mange vil hele oppsettet i kirken være en viktig del av dagen. Da er det fint å begynne med pynting av lokalet. Snakk med den ansvarlige i kirken om dette, dere må uansett avtale tid med vedkommende. Blomster og lys er det vanligste å pynte med.

Siden det ofte er flere som skal gifte seg i samme kirke i løpet av en dag – kan man faktisk vurdere å samarbeide om pyntingen. Dette er både mer økonomisk, miljøvennlig og effektivt enn å stå for dekorasjonen av kirkerommet alene. Avtale om pynting gjøres med kirketjeneren som skal jobbe den dagen dere gifter dere.

Musikk

Man har som oftest mulighet til å være med på å velge musikken som skal spilles under vielsen. Musikkvalgene må godkjennes av forrettende prest og kantor/organist.


Foto: Lunde Foto

Hvis det er en spesiell type musikk dere ønsker under prosesjonen, eller dersom dere har lyst til å ha musikalske innslag i løpet av seremonien er det viktig å kontakte presten og organisten tidlig slik at dette faller på plass i god tid.

Prosesjonen

Hvis dere skal ha med brudepiker og brudesvenner i prosesjonen må dette avklares med kirken før vielsen. Prosesjon kan egentlig gjøres helt slik dere ønsker. Det tradisjonelle i dag er å ha brudgom oppe ved alteret sammen med sin forlover eller brudesvenner, for så å sende blomsterpiker og brudepiker opp alteret før bruden og hennes far. Dette er en tradisjon som ser aldeles nydelig ut, men husk at dere har flere valgmuligheter. Er dere to bruder eller to brudgommer er dere virkelig frie til å velge hvem som skal stå og gå. Skal brudesvenner og brudepiker bli sittende oppe ved alteret etter prosesjonen må dette avklares med kirken på forhånd slik at det er nok stoler.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Foto: Lunde Foto

I dag er det ikke uvanlig at det er brudeparet som går opp alteret sammen. Det var også tradisjonen i det gamle bondesamfunnet i Norge. Dette kan være et fint symbol på at dere har kommet til kirken selv, for å stifte begynnelsen på en ny familie. Når dere avslutter seremonien er det også vanlig å ha en prosesjon ut av kirken. Her er normen at presten først gratulerer paret og brudefølget. Deretter går brudeparet først i utgangsprosesjonen, fulgt av brudepiker og brudesvenner, forlovere og foreldre – og helt til slutt resten av gjestene.

Salmer og løfter

Etter velkomstord er det en felles salme og kanskje en solosang før skriftlesning og tale. Her er det åpent for at familie og venner kan ta del i seremonien ved å lese fra Bibelen. Det er også vanlig å ha en sang eller et musikkinnslag før ekteskapsløftene.

Når det kommer til selve vigselshandlingen kan paret velge mellom to måter å avlegge løftene sine på. Det mest tradisjonelle er at presten leder an og stiller paret spørsmål om de vil vies, og paret svarer ja. I dag ser vi oftere og oftere at par selv ønsker å ta en større del i denne delen av vielsen. Her kan de fremsi ekteskapsløftene selv – ved å gjenta alt etter presten. Denne metoden passer kanskje best for de som ikke er redde for å snakke fremfor store forsamlinger.

Under vigselen kan paret gi hverandre sine ringer. Overrekkelsen skjer etter at presten har sagt at de kan gi hverandre ringene, samt fortalt betydningen av gifteringene mens de plasseres på hverandres finger.

Mange tror kanskje at overrekkelsen av ringene er avslutningen på seremonien, men etter løfteavleggelsen kommer en forbønn for paret. Dere kneler mens presten legger sin hånd på deres hoder. Det er mange steder mulig å velge mellom ulike bønner som skal bes her, eller faktisk også selv være med på å skrive en egen bønn som skal bes for dere om det er ønskelig. Til sist bes tradisjonelt bønnen “Fadervår”. Vigselsseremonien avsluttes med en salme og velsignelsen, før prosesjonen tar dere ut av kirken. Og plutselig var dere gift!

Vi vil takke Jørund Østland Midttun i Kirkerådet, for god hjelp. Han ønsker i tillegg å dele dette tipset med kommende brudepar: “Gi vielsen oppmerksomhet i planleggingen. Det er ofte svært mye å planlegge før et bryllup, og for enkelte kan kanskje handlingen i kirken bli en transportetappe. Men for mange blir selve vielsen mer sentral enn de hadde trodd på forhånd.”

Forsidebilde: Lunde Foto

Dersom dere fremdeles er usikre på noe rundt bryllup har Bryllupshjelperen flere gode artikler som tar for seg viktige aspekter rundt planleggingen av den store dagen. Se flere artikler om vielsen nedenfor!

følg oss

Mer inspirasjon?

Pakke med diverse innhold på et bord

Brudens nødveske

Det er mange bekymringer en brud har før den store dagen. Vil sminken holde? Hva om jeg trenger deodorant? Får jeg gnagsår? Alt dette kan løses. Men da er det viktig å forberede seg. Vi har hjulpet deg litt på veien, og satt sammen Bryllupshjelperens forslag til brudens nødveske.

Brudgom står med ryggen til og venter på bruden i kirken

Når bør vielsen starte?

Gratulerer, du er forlovet! Du har kanskje begynt å tenke på kjole eller dress, forlover og farger, men for mange begynner den virkelige planleggingen så fort tidspunktet for vielsen er satt. Når dette er gjort kan dere begynne å lete etter lokale, og dere kan sende ut save the date-kort.

Riskasting på brudepar

Hva kaster man på brudeparet?

Nei, fugler dør ikke av å spise ukokt ris. Dette er en myte vi kan avkrefte først som sist. Roar Solheim, zoolog ved Agder naturmuseum og botanisk hage forteller til NRK at han har ikke sett noe dokumentasjon på at fugler har dødd på grunn av dette. Fordøyelsen går så fort at svelling ikke er noe problem (NRK).

Brudepar kommer ut etter vielsen og kaster henda i været
cropped-android-chrome-512x512-1.png

VELKOMMEN TIL DEN NYE BRYLLUPSHJELPEREN!

Et brudepar går hånd i hånd gjennom en åker med høyt gress

Something old, something new, something borrowed, something blue...

Bryllupshjelperen har fått en makeover! Noe kjenner dere kanskje til fra før, mens andre ting er helt nytt. Du finner fortsatt det du trenger for å planlegge den store dagen.

Noen punkter å nevne:

  • Planleggingsverktøyet er HELT GRATIS å bruke så lenge du trenger det.
  • Menyikonene tar deg til innlogging og nyttig brukerinformasjon.
  • Se etter verifiseringsstempel på leverandører som har høy kvalitet på sine tjenester. 

Vi oppdaterer siden fortløpende de neste månedene med flere artikler, nye leverandører og masse spennende innhold.

Heng med! 

ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.