Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Bryllupsbudsjett – tanker 1 år etter

Å sette opp et realistisk bryllupsbudsjett, og i tillegg holde seg til det, er ikke bare, bare. Vi har spurt et knippe erfarne bruder med ulike budsjett om hvordan de taklet dette: Ville de fordelt pengene annerledes, hvis de kunne gjort det på nytt? Hvilke overraskelser fikk de, og hva er deres beste tips når det gjelder å holde styr på alle postene?
Therese Johannessen

Therese Johannessen

CEO & Eier
Без-названия-33

Selvgjort er velgjort

Navn: Hanna Frette
Sted: Grallsete i Etne. Et nydelig hyttelokale tilknyttet et stort, innredet partytelt.

Hanna lagde bryllupsbudsjett tidlig i planleggingen, og holdt det med god margin. Hun har mange smarte tips til hvordan holde kostnadene nede: «Jeg bestilte invitasjoner på nett, sjekket rundt angående fotografer, transport, kokker og så videre.» Menyen bestod av selvskutt hjort, og ble tilberedt av kokker de kjente som hadde erfaring med å lage store middager. Familie og venner ble satt til å samle syltetøyglass som skulle brukes til pynt, og hvitvinsglass som ble til overs fungerte fint som blomstervaser. Drømmekjolen var hun selv med på å designe. «Jeg valgte en lokal, superflink dame til å sy brudekjolen min. Og takket være at kjolestoffet ble så billig, fikk både jeg og datteren min helt like kjoler til en veldig god pris.» En liten strek i regningen, var at det ikke stod spesifisert i brudepakken hos frisøren hvilke ekstrakostnader som kunne påbeløpe. Dette resulterte i at hun måtte betale 2000 kr mer enn antatt. Hannas beste råd for å holde budsjettet er å avtale priser på forhånd, og prut gjerne hvis du tør. Bruk gjerne slekt og venner til kakebaking og servering, de bidrar mer enn gjerne til den store dagen.

Visste du at du kan få et ferdig oppsatt budsjett i Bryllupshjelperens planleggingsverktøy? Budsjettet lages automatisk basert på budsjettsummen du ønsker. Start din prøveperiode ved å registrere deg.

Venstre: Hanna Frette, foto: Fotograf Nordtveit. Høyre: Lovise Eikenæs, foto: Studio Expose.

Navn: Lovise Eikenæs
Hvor: Sjøstua, Husvik og Nes vel i Tønsberg.

Budsjettet til Lovise stod i fare for å ryke, ene og alene på grunn av brudekjolen: «Jeg valgte å kjøpe kjole på tur i Italia, og fikk en kjempesmell i tollen på flyplassen i Oslo. I tillegg ble det veldig dyrt å få sydd inn kjolen i Norge.» Men takket være god planlegging, riktige prioriteringer og god hjelp fra venner og familie holdt de seg likevel innenfor. «Lokalet vi leide var rimelig, vi ordnet med blomsterdekorasjoner selv og fikk noen venner til å lage bryllupskaken. Den ble kjempegod, og så helt fantastisk ut!» Lovise brukte Pinterest flittig under planleggingen, og hadde mange DIY-prosjekter på gang i forkant av bryllupet. Fotografen var med i kirken, tok parbilder etterpå, og hadde en ekstra time i lokalet slik at de fikk tatt bilde med alle gjestene. Dette ble mye billigere enn å ha fotografen der hele dagen. Hun har også et lite tips når det gjelder bildene: «Vi valgte å fremkalle alle bildene i lav oppløsning, slik at vi kan lage vårt eget album. Da kan vi heller kjøpe noen få med bedre kvalitet som vi ønsker å henge på veggen.»

Navn: Martine Solberg
Sted: Aspargesgården i Tjølling.

martine_solberg_guro_Skjelderup_1
Foto: Guro Skjelderup

Martine hadde kun 3 måneder på å planlegge bryllupet, men klarte likevel å holde hodet kaldt. «Vi hadde drømmebryllupet fra start til slutt, så man må ikke nødvendigvis ha god tid! Alt som skulle lages i papir, tok jeg hånd om selv; bordkort, menykort, med mer. Kaken ble bestilt hos en lokal hobbybaker, og drikke og en del av maten ble handlet inn i Sverige.» Budsjettet var i utgangspunktet ganske åpent, men hun hadde satt seg en grense i hodet sitt. Gode tips er å handle billig på nett, få tak i enkelte ting brukt, og engasjere kjentfolk til servere. Hun ble overrasket over hvor dyrt det var å leie lokale. De leide også bil fra fredag til søndag, noe som også gjorde et solid innhugg i budsjettet. Det eneste hun skulle ønske at hun kunne gjort annerledes, var å la fotografen være der et par timer ekstra. Ja, det hadde kostet, men det hadde absolutt vært verdt det, mener Martine.

Kom til dekket bord

Navn: Inger Anita Tollehaug
Sted: Nythun Høyfjellstue i Valdres.


Foto: B.T. Stokke

Takket være god og grundig planlegging, klarte Inger Anita fint å holde seg til budsjettet. «Vi tenkte bevisst langt frem i tid, og lagde tidlig en grov plan på de ulike kostnadene. Planen ble etter hvert spesifisert; brukte vi mindre på en post, kunne mer brukes på en annen.» De følte ikke at de behøvde å inngå noen kompromisser, selv om det jo var enkelte kostnader som overrasket. «Type kostnader for pynt, ekstra stæsj, vielsesprogram og så videre. Vi ble også i etterkant overrasket over hvor dyrt det er å fremkalle bryllupsbilder hos fotograf.» Hun oppdaget underveis at lokalet hadde veldig mye fin pynt de kunne bruke, og anbefaler andre å undersøke hva lokalene deres kan tilby, og hva som omfattes av tilbudet. Skulle hun endret på noe, ville hun også vurdert en «hobbyfotograf» som kunne tatt fine portrettbilder uten at det kostet alt for mye å fremkalle.

Navn: Karen-Christine Oehninger-Storvoll
Sted: Kommandantgården i Gamle Fredrikstad.


Foto: Sara Johannessen

Det som overrasket Karen-Kristine mest da hun skulle sette opp budsjett, var prisene på både underholdning (DJ) og bryllupskake. For ikke å snakke om fotograf og blomsterdekorasjoner. «Før vi startet, hadde vi jo ingen anelse om hvor mye slike ting kostet.» Til tross for et åpent budsjett, satte de seg et maksbeløp og hadde et fokus på å tenke fornuftig hele veien. Klærne ble holdt utenfor budsjettet, siden mannen valgte å kjøpe bunad (som jo vil bli brukt mye i ettertid også) og hun selv visste at hun kom til å selge kjolen etter bryllupet. Mye av pynten ble bestilt på nett og kjøpt på salg, og de sparte penger på å handle drikke i utlandet. De hadde også ordnet med en selvlagd photo booth, i stedet for å leie en. En fin erfaring hun gjerne vil dele, er at «Det er greit å huske at selv om gjestene blir veldig imponerte over detaljer der og da, så er det ikke det de sitter igjen med av minner. De er der for å kose seg, være sosiale, og feire kjærligheten!»

10 tips til et ryddig budsjett

  1. Tenk godt over hva som er viktig for dere, og hvilke prioriteringer dere ønsker å gjøre.
  2. Sett en grov plan tidlig i planleggingen, og spesifiser underveis. Brukes mindre på èn post, kan det brukes mer på en annen.
  3. Avtal priser på forhånd, så dere ikke blir overrasket av eventuelle ekstrakostnader.
  4. Mye kan lages selv, sjekk våre 10 tips her!
  5. Man kan spare mye på å gjøre et bruktkupp, eller handle på salg.
  6. Undersøk med lokalet hva de kan tilby, hva som er inkludert og hva som ev. kan leies.
  7. Engasjer venner og familie, de hjelper mer enn gjerne til!
  8. Husk at alle «småkostnader» fort kan bli til store summer.
  9. Husk at det ikke nødvendigvis er alle detaljene som gjør festen vellykket.
  10. Vurder tidspunktet for bryllupet. Det kan nemlig være rimeligere å gifte seg litt utenfor sesong.

følg oss

Mer inspirasjon?

Utevielse mot vann i bakgrunnen og hvite draperier og benker

10 gjør det selv-tips til bryllupet

Synes du ventetiden til bryllupet føles altfor lang? Da er det ingen grunn til å gå hjemme og trippe, det er nemlig mye du kan lage selv mens du venter. Og for at du skal bli ekstra inspirert, har vi samlet våre beste gjør det selv-tips (DIY) til deg.

Nærbilde av brudebukett med lyse rosa peonier og grønne blader

Hvor mye koster en brudebukett?

Alt har som kjent sin pris, også brudebuketten. Men den behøver slett ikke koste skjorta, hvis du ikke absolutt vil. Vi forteller deg hvilke hensyn du kan ta for at du skal ende opp med en bukett – og prislapp, du vil bli fornøyd med!

To gullringer liggende oppå hverandre på en grå stein
cropped-android-chrome-512x512-1.png

VELKOMMEN TIL DEN NYE BRYLLUPSHJELPEREN!

Et brudepar går hånd i hånd gjennom en åker med høyt gress

Something old, something new, something borrowed, something blue...

Bryllupshjelperen har fått en makeover! Noe kjenner dere kanskje til fra før, mens andre ting er helt nytt. Du finner fortsatt det du trenger for å planlegge den store dagen.

Noen punkter å nevne:

  • Planleggingsverktøyet er HELT GRATIS å bruke så lenge du trenger det.
  • Menyikonene tar deg til innlogging og nyttig brukerinformasjon.
  • Se etter verifiseringsstempel på leverandører som har høy kvalitet på sine tjenester. 

Vi oppdaterer siden fortløpende de neste månedene med flere artikler, nye leverandører og masse spennende innhold.

Heng med! 

ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.