Logo med teksten Bryllupshjelperen i gull

Skal jeg bytte etternavn?

For mange er navnet ditt din identitet, og du har mest sannsynlig brukt samme navn helt siden du lærte deg hva du heter.
Picture of Therese Johannessen

Therese Johannessen

CEO & Eier
1519830024_nathan-walker-39314-unsplash

Det er ikke rart at vi er knyttet til navnet vårt. Det er heller ikke rart at flere spørsmål og tanker rundt hvilket etternavn et brudepar skal velge dukker opp etter forlovelsen. Mang en diskusjon over fredagstacoen kan oppstå. Bryllupshjelperen har derfor laget en liten mini-guide til dere som nå skal bli ektefolk. Vi har også skrevet en artikkel om hvordan du rent praktisk endrer navnet ditt, med en liste over punkter det er viktig å huske på.

Fordeler ved navnebytte

  • I dag er det ikke uvanlig at man har begge sine foreldres etternavn. Skal man gifte seg med en annen som har flere navn i rekka så kan det fort bli vanskelig å holde tunga rett i munnen. Å velge et felles etternavn kan gjøre det enklere for begge hvis dere bestemmer dere for å danne familie en dag.
  • Mange mener også at et felles etternavn gjør at dere står mer forent, og fremstår som en familie. Hvis dere ønsker å være et lag i navn så vel som i livet, kan det føles fint å dele etternavn.
  • Postkassen, felles kort fra familien, skiltet på inngangsdøren og mye mer blir enklere å holde stilrent med et felles navn.
  • Hvis du ikke er superfornøyd med ditt eget etternavn kan dette være en ideell sjanse til å endre det.

Ulemper ved navnebytte

  • Dersom du føler at du mister din identitet ved å endre navn, så bør du revurdere saken. Du blir noens partner, ikke et helt nytt menneske, og det er lov å ville forbli «seg selv», selv etter giftemålet.
  • Hvis du ser på navnebytte etter ekteskap som en utdatert tradisjon er det selvsagt lov å bryte med praksisen. Noen har også politiske grunner til å ikke ville ta sin ektefelles navn, og tenker integritet fremfor tradisjon.
  • Hvis din partner har et etternavn du ikke liker er det ingenting i veien for å beholde ditt eget.
  • Har du en vellykket karriere hvor mange kjenner deg ved ditt nåværende navn kan det også føles vanskelig å skulle endre etternavnet. Forfattere, journalister, forskere og politikere som allerede er godt kjent under sitt «fødenavn» kan kanskje se på det som en utfordring å endre etternavnet sitt.
  • Er du den siste i din familie som kan bære navnet videre kan det føles meningsfullt å beholde navnearven.

Bytte, slå sammen eller skape noe nytt?

Det er mange alternativer å velge blant hvis dere vurderer et navnebytte. Det viktigste er at dere kommer til enighet, og at begge er komfortable med valget dere ender opp med. I dag kan dere kjøre på med det tradisjonelle eller velge noe helt annet: 

  • Du tar din ektefelles etternavn
  • Du kan ta ditt etternavn som mellomnavn
  • Begge tar et nytt familienavn
  • Dere slår sammen etternavnene, enten med bindestrek eller dere lager et nytt navn basert på begges etternavn

Dere står generelt fritt til å velge hvilket etternavn dere skal bruke, men husk at hvis det er færre enn 200 mennesker i Norge som har etternavnet regnes det som beskyttet. I slike tilfeller må en søke om å få endret etternavnet sitt, noe som kan ta litt lenger tid enn vanlig. Når det er snakk om navneendring grunnet ekteskap pleier ikke dette være et problem. Du kan lese mer om ulike regler her.   

Når burde jeg gjennomføre selve navneendringen?

Det er mange praktiske ting du må huske på når du skal endre navn, du finner tipsene her. Et annet aspekt ved selve endringen er det følelsesmessige. Mange ønsker å bytte etternavn når de faktisk gifter seg. Likevel er det viktig å huske at dersom dere skal bestille bryllupsreise, rett etter bryllupet, er det viktig å være bevisst på rekkefølgen. Gjennomfør gjerne navneendringen før selve bryllupet, da booking av fly og hotell krever navn, og reise krever oppdatert pass med riktig etternavn.

Husk også at selv om du på papiret har endret navn før eller etter vielsen, kan du gjerne «bytte» i for eksempel sosiale medier når du faktisk gifter deg. Den symbolske handlingen rundt selve bryllupet trenger ikke å blandes med den praktiske gjennomføringen.

Vårt råd er derfor; husk at det tar tid å endre navnet ditt hos Skatteetaten, vær ute i god tid og snakk sammen om navnet dere ønsker å ha som familienavn.

Lykke til!

følg oss

Mer inspirasjon?

Flere hender holder glass høyt for å skåle

16 tips til aktiviteter for utdrikningslaget

Når det nærmer seg bryllup, er det på tide med det legendariske utdrikningslaget! Vi har samlet en haug med geniale forslag til aktiviteter som passer for alle slags utdrikningslag, enten dere vil ha det avslappende eller feste som det er ingen morgendag!

To smilende jenter i sort tskjorte

Den nye Bryllupshjelperen

Vi er stolte av å presentere den nye Bryllupshjelperen! Etter å ha overtatt i 2023, har vi satt fart! Vi har gitt siden en makeover, knyttet sterke bånd med leverandører og fått bedriften tilbake på kartet!

Din digitale bryllupsplanlegger

Oppdag Bryllupshjelperen – din digitale høyre hånd gjennom budsjetter og gjøremål. Få tips, hjelp og inspirasjon mens du sparer tid og senker skuldrene. Skap en bedre bryllupsdag med oss!

Beina til en brudgom og en brud med sko på
ER DU ALLEREDE REGISTRERT?
NY BRUKER?

Bruk det digitale planleggingsverktøyet
HELT GRATIS!

Har du problemer med kontoen? Send mail til post@bryllupshjelperen.no og du får svar innen 1 – 2 arbeidsdager.